Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

K. Τεχνίτης: Ο πόλεμος και η αγωνία για τους αιθέρες

13/03/2022
100 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Η 24η Φεβρουαρίου του 2022 θα γραφτεί στην Ιστορία ως μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο, το πόσο πολύ θα τον αλλάξει θα φανεί το επόμενο διάστημα. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έβαλε οριστική ταφόπλακα στην παγκοσμιοποίηση, αλλά και στην Pax Americana που είχε εγκαθιδρυθεί από το 1991 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρα[νία και τις διπλωματικές προσπάθειες να πέφτουν στο κενό, όπως η σημερινή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττά[λεια, είναι ζητούμενο να δούμε τι συνέ[πειες θα έχει όλη αυτή κατάσταση και στην τουριστική κίνηση του 2022. 

Σε ρεπορτάζ της Deutche Welle ορθά επισημαίνεται πως την ώρα που χάνονται ζωές στην Ου[1]κρανία και διακυβεύεται η παγκόσμια ειρήνη είναι μάλλον άβολο και άκομψο να συζητάμε για τουριστικά ταξίδια. Ο Γερμανός συνάδελφος ωστόσο δίκαια συμπληρώνει ότι ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη αποτελεί την πηγή εσόδων για εκατομμύρια εργαζόμενους και επιχειρή[σεις και ως εκ τούτου το πράγμα χρήζει μελέτης, ενώ οι πρώτες συνέπειες για τη φετινή σεζόν είναι ήδη ορατές. 

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε πως κάθε πρόβλεψη στην παρούσα φάση είναι παρακινδυνευμένη, όμως τόσο ο τουριστικός κλάδος, όσο και η πολιτεία θα πρέπει να είναι σε θέση εγρήγορσης και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις εξελίξεις για να έχουμε σεζόν φέτος. Μετά το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία δύο χρόνια τώρα ο τουρισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν αντέχει να βρεθεί με ένα ακόμη λοκντάουν. Το μεγάλο πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι οι αεροπορικές μεταφορές και οι ασφαλείς πτήσεις πάνω από την Ευρώπη. 

Με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται πως θα υπάρχει πρόβλημα στις πτήσεις για τις χώρες εντός ΕΕ και τη Βρετανία που αποτελούν και τις κύριες αγορές για την Ελλάδα. Τα προβλήματα όμως είναι ήδη μεγάλα.

 Η οικονομική κρίση που έχει προ[καλέσει η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων αποτελούν πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Αυτή η αύξηση του κόστους των καυσίμων θα προσθέσει περαιτέρω πιέσεις στον κλάδο των αερομεταφορών, ο οποίος ήδη ανα[κάμπτει πολύ αργά από την προηγούμενη περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Να μη συζητήσουμε για τις ακυρώσεις των πτήσεων σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία από και προς την Ευρώπη. 

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η Lufthansa, δήλωσε ότι οι παρακάμψεις στην Ασία θα κοστίζουν ένα «μονοψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ» τον μήνα. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της εταιρείας την Πέμπτη, ο οικονομικός διευθυντής της Lufthansa Remco Steenbergen δήλωσε ότι ο αερομεταφορέας θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων για να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών των καυσίμων και άλλων εξόδων. Μια αύξηση των ναύλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης - και αυτό σημαίνει άσχημα νέα για μια βιομηχανία που ήδη αγωνίζεται να καλύψει τις απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία, για να μην αναφέρουμε τον πλη[θωρισμό. 

Τα «καλά» νέα, αν μπορεί να το πει κανείς αυτό, είναι πως εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρχαν και με τα εμβόλια η ρωσική αγορά για την Ελλάδα δεν ήταν τόσο ζωτική τουριστικά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τη γειτονική Τουρκία. Ωστόσο οι απώλειες για τη Χαλκιδική που δεχόταν κυρίως τουρίστες από Ρωσία είναι μεγάλες. 

 

Είναι ζωτικό, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ να ληφθούν μέτρα και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να καλυφθούν οι απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική και ουκρανική αγορά και να καλυφθούν τα κενά από άλλες αγορές. Πάντως ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστός ως EASA, προειδοποίησε για «υψηλό κίνδυνο» για τα πολιτικά αεροσκάφη που πετούν κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

 Ο εναέριος χώρος πάνω από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία είναι επίσης στη λίστα κινδύνου. Ο EASA διπλασίασε το μέγεθος της ζώνης προειδοποίησης γύρω από την Ου[κρανία την Παρασκευή, φοβούμενος «πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που διεισδύουν σε ελεγχόμενο εναέριο χώρο». Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι «ειδικότερα, υπάρχει κίνδυνος τόσο σκόπιμης στόχευσης όσο και λανθασμένης αναγνώρισης πολιτικών αεροσκαφών». 

Η προειδοποίηση του EASA δεν θα ληφθεί ελαφρά τη καρδία αφού υπάρχει το προηγούμενο με την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι.

 Τότε οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο εκτοξεύτηκε από εκτοξευτή που ανήκε στην 53η αντιαεροπορική ταξιαρχία πυραύλων της Ρωσίας. Για πολλούς ταξιδιώτες και πληρώματα, η ιδέα να πετάξουν οπουδήποτε κοντά σε μια ζώνη συγκρούσεων δεν είναι δελεαστική καθόλου. 

«Είναι πιθανό ότι οι προορισμοί κοντά στη Ρωσία θα υποφέρουν, καθώς οι καταναλωτές θα φοβούνται την εγγύτητα του πολέμου, ακόμη και αν αυτό είναι παράλογο, με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει δηλωμένη απειλή από τη Ρωσία», δήλωσε στο CNN ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος του τμήματος Insights της εταιρείας ταξιδιωτικών αναλύσεων ForwardKeys. 

Η εκτίναξη της τιμής των καυσίμων τραβάει προς τα πάνω και το κόστος των ταξιδιών, που ήλπιζαν φέτος σε ανάκαμψη μετά τα δύο χρόνια πανδημίας «Η αμερικανική αγορά είναι πιθανό να αποτραπεί σημαντικά από το να επισκεφθεί την Ανατολική Ευρώπη και να αποτραπεί, αν και όχι τόσο πολύ, από το να επισκεφθεί τη Δυτική Ευρώπη», πρόσθεσε. Πολιτεία και φορείς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, όμως όλα δείχνουν πως θα πρέπει φέτος να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις αγορές της Ευρώπης και να αντιμετωπιστεί, έστω εγχώρια σε κάποιο βαθμό το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για να «ψαλιδιστούν» οι συνέπειες από τον πόλεμο. 

 

Κ.ΤΕΧΧΝΙΤΗΣ

AEGEAS TRAVEL KOS

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 13/03 - 15:06
Τουρισμός
Είχαμε την πανδημία που νέκρωσε τον τουρισμό μας ήρθε και η δαμόκλειος σπάθη του πολέμου και μας αποτελείωσε. Ποιος έχει διάθεση σε κλίμα ανασφάλειας του κορονοιου αβεβαιότητας του πολέμου ακρίβειας σε καύσιμα και τρόφιμα να κάνει διακοπές. Οι διακοπές θέλουν καλή διάθεση και γερό πορτοφόλι.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ