Φρένο στα επενδυτικά τους ανοίγματα και σχέδια έχουν βάλει οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιλέγοντας άκρως συντηρητική στρατηγική, δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι υπάρχει ένα επενδυτικό «μούδιασμα» στις εν λόγω επιχειρήσεις. Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με τις αρχές του έτους, όταν αρκετές από αυτές, με βιώσιμες προοπτικές, ήταν έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Στον αντίποδα, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αμείωτο ρυθμό τα επενδυτικά τους πλάνα, αξιοποιώντας στο έπακρο τη φθηνή χρηματοδότηση που προσφέρουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Στο σκέλος των μεγάλων εταιρειών δεν παρατηρείται στασιμότητα, αντιθέτως στηρίζουν τις επενδύσεις τους. Βέβαια, έχουν άλλες δυνατότητες σε σύγκριση με τις μικρές και μικρομεσαίες», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια τραπεζική πηγή.
Οι αιτίες
Το επενδυτικό μούδιασμα αποδίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυρίως στην εξωφρενική αύξηση των ενεργειακών δαπανών, η οποία για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές αγοράς των πρώτων υλών ενώ χτυπά αρνητικά και στην κατανάλωση από την πλευρά των πελατών. «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει αρνητικά τόσο τον τζίρο όσο και τα έσοδα των επιχειρήσεων», αναφέρουν.
Οι εστίες ανησυχίας εντοπίζονται στους εξής παράγοντες:
- Στις αυξημένες δαπάνες για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Δαπάνες που έχουν οδηγήσει τα ενεργειακά κόστη σε δυσβάσταχτα επίπεδα.
- Το αυξημένο από 30% έως και 70% κόστος αγοράς των πρώτων υλών εξαιτίας της ενεργειακής επιβάρυνσης και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
- Στη μείωση της κατανάλωσης -πλην του τουρισμού και των συνδεδεμένων με αυτόν εργασιών και υπηρεσιών- εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.
- Στη δεδομένη αύξηση του κόστους χρήματος ενόψει της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.
Πολιτική σταθερότητα
Μια ακόμη παράμετρος που έχει προστεθεί στο παζλ της αβεβαιότητας είναι το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, με δεδομένο ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος. Η ανησυχία πηγάζει από τις πολιτικές συνέπειες του εκλογικού νόμου καθώς οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές ξορκίζουν την πιθανότητα ακυβερνησίας. Εξάλλου, το ζήτημα του εκλογικού νόμου έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των ερωτήσεων που κάνουν τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες επενδυτές.
euro2day.gr