Για κινητοποιήσεις εντός του Μαΐου προειδοποιούν διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μετά τη σύσκεψη της ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, παρουσία του επίτιμου προέδρου του, προέδρου του Ι.Σ.Α. και περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.
Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τα προβλήματα του κλάδου και τονίστηκαν από όλους οι λύσεις οι οποίες είχαν προταθεί και δεν εφαρμόστηκαν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, όπως ξεχωριστός κωδικός για τα POST COVID περιστατικά, ξεχωριστός κωδικός για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και κοινοποίηση προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις 2022. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε ομόφωνα να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις εντός του Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξει θετική έκβαση σχετικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας.
«Βασικό αίτημα είναι ότι κάθε εξέταση που εκτελείται θα πρέπει να αποζημιώνεται! Χωρίς υποκοστόλογηση των εξετάσεων… Χωρίς "κριτήρια περικοπών" που βαφτίζονται ποιοτικά, που θα ανακατανείμουν την μιζέρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ… Αλλά με ορθή κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τεχνοκράτες και ορθολογική εκτίμηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών αυτής της χώρας», αναφέρει σχετικά το Συντονιστικό Όργανο.
Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ι.Σ.Α. συμφωνήθηκε να συγκληθεί στις 3 Μαΐου διευρυμένη σύσκεψη των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων Π.Φ.Υ. που συνιστούν το Συντονιστικό Όργανο, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος είχε ήδη εκφράσει τις προθέσεις του για κινητοποιήσεις από το τέλος Μαρτίου. Κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας (18/3), ο κ. Πλεύρης, δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι διαμορφωμένος εντός του Απριλίου και ότι θα ακολουθήσει συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο, προκειμένου να παρουσιαστούν τα περιθώρια βελτίωσης ή μεταφοράς πόρων από άλλους κωδικούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κλάδο, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ελάφρυνσης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το τρέχον έτος. Ο διαχωρισμός για τα post Covid περιστατικά που δεν θα επιβαρύνουν το συγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν έχει προχωρήσει, ούτε η δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για τις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Δοξιάδη», ώστε κάποιες δαπάνες εξετάσεων να βαρύνουν αυτόν τον προϋπολογισμό, του οποίου τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, όπως τονίζει το Συντονιστικό Όργανο, κανένα διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο δεν έχει εφαρμοστεί για την περιστολή της συνταγογράφησης και την ελάφρυνση των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων.
insider.gr