Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εστιατόριο θα πληρώσει 19.236 ευρώ αποζημίωση στην ΕΔΕΜ για 8 τραγούδια Ελλήνων τραγουδιστών!

25/10/2024
98 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

«Βαρύς» έπεσε ο λογαριασμός σε εστιατόριο για την χρήση 8 τραγουδιών Ελλήνων τραγουδιστών, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα δικαιώματα σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή της «ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ» κατά μιας ΙΚΕ που λειτουργεί κεντρικό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί της Ρόδου.
Ο ενάγων μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, που έχει ως σκοπό, κατά το καταστατικό του, τη διαχείριση και προστασία του περιουσιακού δικαιώματος και των εξουσιών που απορρέουν από αυτό των πνευματικών δημιουργών που εκπροσωπεί.
Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού συνήψε αφενός συμβάσεις εκχώρησης με τους Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς και αφετέρου συμβάσεις αμοιβαίας εκπροσώπησης με αντίστοιχες αλλοδαπές εταιρίες πνευματικής ιδιοκτησίας, που λειτουργούν στο εξωτερικό. Βάσει των ανωτέρω συμβάσεων, πάνω από 3.600 Έλληνες και αλλοδαποί πνευματικοί δημιουργοί (μουσικοσυνθέτες και στιχουργοί) έχουν εκχωρήσει έναντι αμοιβής στον ενάγοντα το αποκλειστικό και απόλυτο δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου τους, υπάρχοντος και μέλλοντος να υπάρξει, μορφή της οποίας (εκμετάλλευσης) αποτελεί και η δημόσια εκτέλεση των πάσης φύσεως μουσικών έργων τους, είτε αυτή γίνεται ζωντανά μέσω ορχήστρας είτε μέσω ηχητικών συστημάτων αναπαραγωγής και αναμετάδοσης ήχου σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και γενικά σε χώρους μαζικής εστίασης, όπου εκτελείται δημόσια μουσική.
Το δικαίωμα της παροχής αδείας για την εν λόγω μορφή εκμετάλλευσης παραχωρήθηκε από το σύνολο των πνευματικών δημιουργών, έναντι αμοιβής στον ενάγοντα.

Η εναγόμενη, μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία είναι ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης που λειτουργεί καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2018 έως 2023 η εναγόμενη στο εν λόγω κατάστημα της (εστιατόριο), προέβαινε σε δημόσια εκτέλεση μουσικής ζωντανά αλλά και με μηχανικά μέσα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, προέβη σε δημόσια εκτέλεση μέσω μηχανικών μέσων και ζωντανής εκτέλεσης με ορχήστρα των κατωτέρω δειγματοληπτικά αναφερομένων μουσικών έργων:
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
1. «Μπάλλος» – Διονύσης Σαββόπουλος.
2. «Το πάπλωμα» – Γιώργος Μητσάκης.
3. «Δεν έχει η αγάπη σύνορα» – Γιώργος Σταυρακάκης, Αριστείδης Χαιρέτης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης.
4. «Να ‘σουν αέρας» – Παντελής Σταυρουλάκης.
5. «Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου» – Κώστας Βάρναλης, Θάνος Λουκάς.
6. «Όσα βαρούν τα σίδερα» – Ιωάννης Μπερνιδάκης, Στέλιος Φουσταλιεράκης.
7. «Βοσκαρουδάκι αμούστακο» – Κώστας Μουντάκης.
8. «Η χέρα του σασμού» – Δέσποινα Σπαντιδάκη, Μιχαήλ Σαββάκης.
Η χρήση αυτή από την εναγόμενη, σύμφωνα με την απόφαση, έγινε χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια εκμετάλλευσης του ενάγοντος, ως νόμιμου εκδοχέα των δικαιωμάτων των ανωτέρω δημιουργών και χωρίς την καταβολή σ’ αυτόν της προβλεπόμενης αμοιβής.
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι η εναγομένη αν και κλήθηκε από τον ενάγοντα να καταβάλει την οφειλόμενη για τη χρήση αυτή αμοιβή του παραπάνω χρονικού διαστήματος, αρνήθηκε, συνεχίζοντας την εν γνώσει της παράνομη δημόσια εκτέλεση προστατευόμενων μουσικών έργων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η ανωτέρω ενέργεια της εναγόμενης αποτελεί προσβολή του απόλυτου και αποκλειστικού δικαιώματος της εκμετάλλευσης του έργου των ως άνω δημιουργών και συνιστά πράξη παράνομη που οφείλεται σε υπαιτιότητα της εναγόμενης.
Το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει την εναγόμενη να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 19.236 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση.
Την υπόθεση χειρίστηκε για την ενάγουσα η δικηγόρος κ. Δέσποινα Χατζηνικολάου.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ