Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Έρχονται άτοκα δάνεια για 100.000 μικρές επιχειρήσεις

18/04/2023
528 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πρόγραμμα 2,5 δισ. ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ένα πρωτοποριακό εργαλείο, μέσω του οποίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν, πλέον, εύκολα αλλά και γρήγορα, να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, ενεργοποίησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).


Πρόκειται για την πλατφόρμα «Know Your Costumer – KYC», μέσα από την οποία στο εξής, θα υλοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και δεν θα είναι λίγα, καθώς ήδη στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν τουλάχιστον τέσσερα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.


Με την υποχρεωτική χρήση του KYC εκτιμάται ότι θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν με τα παρόντα δεδομένα τη δυνατότητα αυτή είχαν λιγότερες από τις μισές. Πλέον, κάθε αίτηση χρηματοδότησης θα υποβάλλεται στο KYC, το οποίο θα διαλειτουργεί με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του «Τειρεσία».

Η είσοδος των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxis. Με την υποβολή της αίτησης η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα διαπιστώνει αν η επιχείρηση είναι φορολογικά ενήμερη, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και αν είναι ή όχι, στον «Τειρεσί». Εφόσον πληροί τις βασικές προϋποθέσεις και τα οικονομικά της δεδομένα κρίνονται επαρκή για δανειοδότηση, τότε η αίτηση θα είναι προσβάσιμη σε όλες τις τράπεζες που συμμετέχουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δηλαδή, η αίτηση της επιχείρησης, θα γνωστοποιείται σε όλες τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, με μία αίτηση η επιχείρηση θα απευθύνεται σε όλες τις τράπεζες, οπότε οι πιθανότητες δανειοδότησης, πολλαπλασιάζονται. Η πλατφόρμα KYC λειτουργεί ήδη για τo χρηματοδοτικό εργαλείο «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επόμενα προγράμματα, των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η HDB απέστειλε τη σχετική πρόσκληση προς τις τράπεζες ώστε να συμμετάσχουν στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Business Growth Fund». Το εν λόγω Ταμείο περιλαμβάνει τρία υπο-Ταμεία, σχεδιασμένα για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ανεξάρτητα από τα εν λόγω υπο-Ταμεία, θα λειτουργήσει και υπο-Ταμείο για την υποβοήθηση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν ή θα υπαχθούν στα καθεστώτα - προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου. Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund» περιλαμβάνει τα εξής υπο-Ταμεία:

-Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-financingLoans), με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ: Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, προς ΜμΕ που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του Energy efficiency/transition, της ενίσχυσης της αλυσίδας των παρόχων green services, της προστασίας του Περιβάλλοντος και της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 έως 8.000.000 ευρώ.

-Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-FinancingLoans), με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ: Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, ώστε να λάβουν δανειοδότηση με σκοπό την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 έως 1.000.000 ευρώ.

-Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans), με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ: Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ΜμΕ με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, αποκλειστικά σε ΜμΕ που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν επιχειρηματικό δάνειο μέσω των προγραμμάτων της HDB. Στόχος του είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κύκλου των επιχειρήσεων, καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις), η προστασία και η αύξηση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση/αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας καλύπτοντας με επιτυχία τις αυξημένες λειτουργικές τους δαπάνες.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000 έως 1.500.000 ευρώ.

Εκτός από τα υπο-Ταμεία του «Business Growth Fund», θα ενεργοποιηθεί και το Ταμείο «Development Law Financial Instrument (DeLFI)», με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο Ταμείο θα αποτελέσει εγγυοδοτικό εργαλείο για επενδυτικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. Το χρηματοδοτικό εργαλείο, θα κινηθεί σε δύο άξονες: α) Για κεφάλαιο κίνησης για προχρηματοδότηση του ποσού της επιχορήγησης (bridge financing), και β) για μακροπρόθεσμο δανεισμό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Η χρηματοδότηση θα ξεκινά από 50.000 και θα φθάνει έως και τα 10 εκατ. ευρώ, και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 2-10 έτη, ανάλογα με το χαρακτήρα του δανείου.


Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ