Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πότε θα απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου - Τι ισχύει με την κατάργηση της αποζημίωσης

07/08/2023
139 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, θα εισάγει δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών για έναν εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Σήμερα η περίοδος αυτή είναι ετήσια και στις ΔΕΚΟ επτάμηνη.

Στις συμβάσεις εργασίας με δοκιμή, ο εργοδότης διατηρεί για εύλογο χρονικό διάστημα το δικαίωμα να κρίνει εάν ο εργαζόμενος διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει στην οριστική πρόσληψή του.

Εφόσον ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, σύμφωνα με την κρίση του εργοδότη, η σύμβαση λύεται αζημίως, δηλαδή μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, ακόμη κι αν έχει περάσει ένα έτος. 

Με τη νέα διάταξη, ο χρόνος αυτός μειώνεται στους 6 μήνες, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της δοκιμαστικής περιόδου από τους εργοδότες, καθώς η ισχύουσα δοκιμαστική περίοδος είναι από τις μεγαλύτερες που προβλέπονται σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου. Ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως αν δεν τα βρουν σε περίοδο 6 μηνών» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται πως από το 2010, η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου αυξήθηκε από τους 2 μήνες στο ένα έτος. Η ρύθμιση αυτή, η οποία εισήχθη κατά την περίοδο της κρίσης και βρίσκεται σε ισχύ ακόμη και σήμερα θα τροποποιηθεί με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και ο χρόνος της δοκιμαστικής περιόδου στην εργασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Επιπλέον, ο εργαζόμενος με τουλάχιστον έξι μήνες υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, που έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του περίοδο, δύναται να ζητήσει μορφή απασχόλησης με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να καταθέτει αίτηση και να ζητήσει σύμβαση εργασίας, ενώ ο εργοδότης του πρέπει να του απαντήσει γραπτώς, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Προστασία από την απόλυση και βάρος της απόδειξης

Σε άλλη διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου, για την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152, θα απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου, επειδή άσκησε τα νόμιμά του δικαιώματα, όπως αυτά θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Σε περίπτωση απόλυσης οι εργοδότες θα πρέπει να δικαιολογούν πλήρως, εμπεριστατωμένα και γραπτώς στον εργαζόμενο τους λόγους απόλυσής του, χωρίς αυτοί οι λόγοι να συνδέονται με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση αυτών από πλευράς των εργαζομένων.

Σε περίπτωση αντιδικίας εργαζομένου και εργοδότη, οι εργοδότες επίσης θα πρέπει ενώπιον δικαστικών αρχών ή άλλης αρμόδιας αρχής – φορέα, να παρουσιάσουν τα πραγματικά περιστατικά, από τα οποία να μπορεί να τεκμαίρεται ότι υπήρξε η εν λόγω απόλυση και να μπορούν να αποδείξουν, ότι οι λόγοι απόλυσης δεν συνδέονται με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων του εργαζόμενου.


insider.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ