Περισσότεροι από 4.500 αλλοδαποί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα επωφελούμενοι από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα σε σύγκριση με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2022 οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει στη χώρα μας έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (διατάξεις του Ν. 4758/2020 ) καθιερώθηκε απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος, για διάστημα έως 7 έτη, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης νέας θέσης μισθωτής εργασίας ή έναρξης νέας δραστηριότητας.
Πρόκειται για ένα μέτρο που συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια του λεγόμενου "brain gain", δηλαδή της επιστροφής στην πατρίδα μας από το εξωτερικό ανθρώπινου δυναμικού με υψηλό επίπεδο γνώσεων, επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Αυξάνονται οι πλούσιοι επενδυτές
Σε ακίνητα και μετοχές μη εισηγμένων εταιρειών επενδύουν οι 124 πλούσιοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα αρκετοί εκ των οποίων είναι Έλληνες ομογενείς κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λ.π. Σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.
Συνταξιούχοι
Τέλος, στο ειδικό καθεστώς εναλλακτικής φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής του Ν. 4714/2020 έχουν εγκριθεί από το 2020 μέχρι και σήμερα 335 αιτήσεις από τουλάχιστον 21 χώρες, ενώ 120 είναι υπό επεξεργασία. Υπενθυμίζεται ότι με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας, φορολογούνται με 7% για τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης.
Family offices
Τα family offices ξεκίνησαν και στην Ελλάδα. Πολλοί από τους πλούσιους εκατομμυριούχους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα συστήνουν εταιρείες διαχείρισης περιουσίας. Ηδη γνωστός Ελληνας μετέφερε τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, ο οποίος είχε παρουσία στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια και συνεχίζει, και σύστησε την πρώτη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ΕΕΣΔΟΠ)
Τα δικηγορικά γραφεία και οι ελεγκτικοί οίκοι ετοιμάζουν τα σχετικά έντυπα αυτό το διάστημα και εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητες τους. Μάλιστα, ενδιαφέρον έχουν δείξει και πλούσιοι που είναι κάτοικοι Ελλάδας. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας να γίνει φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και ταυτόχρονα να είναι μέτοχος στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ΕΕΣΔΟΠ). Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ΕΕΣΔΟΠ) η οποία μπορεί να λειτουργεί με οποιαδήποτε από τις μορφές νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας πλην της μορφής του νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι μπορεί ήδη να υφίσταται εταιρεία στο εξωτερικό και απλά να μεταφερθεί η έδρα της στην Ελλάδα.
Πηγή: capital.gr