Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπολογίζει πως το νέο φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα περιορίσει σημαντικά τις... απώλειες του κράτους και παράλληλα θα περιορίσει τη "σπατάλη" σε κοινωνικά επιδόματα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το νέο φορολογικό πλαίσιο έχει διπλή στόχευση. Να περιορίσει τη φοροδιαφυγή αλλά και τις δαπάνες.
Το ελάχιστο τερμακτό εισόδημα στα 10.000 ευρώ εξυπηρετεί τον πρώτο στόχο και παράλληλα βοηθά και στον δεύτερο, καθώς "πετάει" εκτός επιδομάτων πολλούς επαγγελματίες. Το ζήτημα που προκύπτει βέβαια είναι αν πράγματι δεν έχουν τα επιδόματα, όσοι μείνουν έξω.
Με το ισχύον καθεστώς δεκάδες είναι τα επιδόματα και ενισχύσεις που χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος, όπως το επίδομα στέγασης, το φοιτητικό επίδομα και αυτά αναμένεται να "κοπούν":
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισοδηματικά κριτήρια αποτελούν κλειδί για την εγγραφή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, την υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος όπως επίσης και για τη παροχή έκτακτων επιδομάτων όπως το Market Pass.
Εισοδηματικά κριτήρια κάτω των 10.000 ευρώ έχουν επίσης:
Επίδομα στέγασης: Για το συγκεκριμένο επίδομα, το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το μέγιστο ύψος του ετήσιου συνολικού εισοδήματος ανέρχεται σε 21.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο στα 70 ευρώ το μήνα το οποίο προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Επίδομα τέκνων: Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Στον νόμο προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος, και συγκεκριμένα α) η πρώτη κατηγορία: Έως 6.000 ευρώ, β) η δεύτερη: Από 6.001 έως 10.000 ευρώ, και γ) η τρίτη: Από 10.001 έως 15.000 ευρώ. Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται μηνιαίως: α) Για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, β) για τη δεύτερη κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, και γ) για την τρίτη κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου. Και σε αυτή την περίπτωση χιλιάδες επαγγελματίες θα διαπιστώσουν μεγάλη μείωση του επιδόματος ενώ κάποιοι θα το χάσουν.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Με τα σημερινά δεδομένα, το επίδομα ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει ακόμα και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Μετά την αύξηση 8%, το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ: Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που απολάμβαναν τη μείωση αυτή θα τη χάσουν. Για παράδειγμα, σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας, δηλώνει 5.000 ευρώ, έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα το δηλωθέν εισόδημα θα είναι τουλάχιστον 10.920 ευρώ (τεκμαρτό). Εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος θα χάσει την έκπτωση.
Πηγή: Reporter.gr