Χωρίς κομματικά κριτήρια αλλά με γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ θα διοριστούν οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων και Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών έως το τέλος του χρόνου. Τουλάχιστον αυτό ευαγγελίζεται η κυβέρνηση η οποία με νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, επισπεύδει τη διαδικασία για τον διορισμό νέων Διοικητών.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο Κεραμέως προβλέπει εκτός των άλλων γραπτές εξετάσεις με Multiple choice ή ακόμη και με ερωτοαπαντήσεις τις οποίες θα κληθούν να δώσουν άμεσα οι υποψήφιοι Διοικητές Νοσοκομείων και Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που είναι ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγες ημέρες, προβλέπει εξετάσεις για τους ενδιαφερόμενους οι οποίες θα κρίνουν εάν θα συνεχίσουν τη διαδικασία ή όχι. Παράλληλα προβλέπεται και μπόνους γι’ αυτούς που θα διοριστούν και θα είναι επιτυχημένοι, μπόνους που θα αντιστοιχεί στο 20% του ετήσιου μισθού τους, που για τους Διοικητές Νοσοκομείων μπορεί να φτάσει και τα 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής Διοικητών Νοσοκομείων και Διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) θα πρέπει καταρχάς να πληρώνουν και το αντίστοιχο παράβολο υπέρ των δημοσίων Ταμείων ενώ αντίστοιχο παράβολο θα καταβάλουν κι αν κάνουν ένσταση στην περίπτωση που διαφωνούν με την απόρριψή τους.
Η διαδικασία ξεκινά με τις γραπτές εξετάσεις στο ΑΣΕΠ που μπορεί να είναι και πολλαπλής επιλογής (Multiple choice) ή και συνδυαστικά με ερωτο -απαντήσεις. Αν οι υποψήφιοι περάσουν με τον απαιτούμενο βαθμό, τότε θα περνούν στη δεύτερη φάση οπότε και θα ελέγχονται τα τυπικά τους προσόντα για το εάν αυτά συμπίπτουν με τις απαιτήσεις του νόμου. Θα ελέγχονται δηλαδή τα πτυχία τους, τα μεταπτυχιακά τους εάν έχουν συνάφεια με το αντικείμενο της Διοίκησης Υγειονομικών Μονάδων, αλλά και οι ξένες γλώσσες κ.λ.π.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δείγμα του τεστ που θα κληθούν να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι θα αναρτηθεί στη σελίδα του ΑΣΕΠ. Tα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων θα δημοσιοποιηθούν στην ίδια ιστοσελίδα, αλλά δεν θα ταυτοποιείται ο υποψήφιος, καθώς θα αναφέρεται μόνο ο κωδικός αριθμός του.
Με βάση τον προγραμματισμό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, η διαδικασία θα γίνει σε χρόνο εξπρές καθώς η όλη επιλογή των προσώπων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και εντός 1-2 μηνών.
Και αυτό διότι τα χρονικά περιθώρια που ορίζονται είναι στενά από την προκήρυξη, μέχρι τις ενστάσεις και τις αποφάσεις των επιτροπών.
Όταν πάντως διοριστεί κανείς σε Νοσοκομείο ή Υγειονομική Περιφέρεια και αποδίδει τα μέγιστα, μπορεί να λάβει μπόνους έως και 20% του ετήσιου μισθού του, το οποίο για τους Διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων μπορεί να φθάσει και τα 7000 ευρώ.
Η γραπτή εξέταση και οι βαθμοί
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο, για την επιλογή των υποψηφίων για τα όργανα διοίκησης των νομικών προσώπων (Νοσοκομεία- ΥΠΕ), το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) διενεργεί, είτε ταυτόχρονα είτε τμηματικά, γραπτή εξέταση, ηλεκτρονική ή έντυπη, που περιλαμβάνει δοκιμασία διακρίβωσης των δεξιοτήτων των υποψηφίων, οι οποίες σχετίζονται, ενδεικτικά, με τον συλλογισμό, την αποτελεσματικότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις θέσεων ευθύνης.
Η δοκιμασία διενεργείται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων είτε με συνδυασμό και των δύο.
- Η βαθμολογία της γραπτής εξέτασης ορίζεται σε κλίμακα ένα (1) έως οκτακόσια (800). Η βαθμολογία κάθε υποψηφίου αποστέλλεται αμελλητί από το Α.Σ.Ε.Π. στην αρμόδια επιτροπή επιλογής. Ενστάσεις κατά της βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης δεν επιτρέπονται.
Οι ερωτήσεις, τα θέματα και οι απαντήσεις της εξέτασης δεν δημοσιοποιούνται. Παραδείγματα ερωτήσεων που περιλαμβάνονται στη γραπτή εξέταση αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π..
Πηγή ethnos.gr