Την περίοδο 2015-2016, βάσει δηλαδή των τελευταίων διαθέσιμων data, περίπου 40εκατ. μετανάστες υψηλού μορφωτικού επιπέδου ή/και με επαγγελματική κατάρτιση ζούσαν σε χώρες του ΟΟΣΑ.
Σίγουρα, οι μετανάστες με συγκεκριμένη εξειδίκευση είναι ευπρόσδεκτοι στις αγορές εργασίας των πιο ανεπτυγμένων χωρών και κυρίως σε όσες παρατηρείται μείωση των γεννήσεων και αύξηση του πληθυσμού της τρίτης ηλικίας.
Η τάση φυγής όμως των πιο μορφωμένων από τις χώρες καταγωγής τους έχει σε αυτές μια σημαντικά επιζήμια επίπτωση: το γνωστό πλέον brain drain.
Όπως φαίνεται βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ινδία και η Κίνα είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερη ”εξαγωγή” εξειδικευμένων μεταναστών αν και συγκριτικά με το μέγεθος του πληθυσμού των δυο χωρών, οι αριθμοί είναι σχετικά χαμηλοί.
Συγκεκριμένα την περίοδο 2015-2016 συνολικά 3,1 εκατ Ινδοί με επαγγελματική ή/και ακαδημαϊκή κατάρτιση ζούσαν και εργάζονταν σε άλλες χώρες και αντίστοιχα 2,2 εκατ. Κινέζοι όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista.
Ακολουθούν η Πολωνία (1,2εκατ.), το Μεξικό (1,14εκατ.) και η Ρωσία (1,06εκατ.).
Ειδικότερα οι Φιλιππίνες είναι γνωστές για τον ”εφοδιασμό” πολλών χωρών με επαγγελματίες υγείας, ειδικά νοσοκόμες.
Πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, αποτελώντας τον τρίτο πιο σημαντικό ”διάδρομο” μετανάστευσης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού του ΟΟΣΑ . Σταθερά ωστόσο την πρωτιά μετανάστευσης ειδικευμένου προσωπικού προς τις ΗΠΑ έχουν οι Μεξικάνοι και οι Ινδοί μετανάστες.
Ως αποτέλεσμα, το 14,3% εκατό των Φιλιππινέζων με υψηλή εξειδίκευση είχε μεταναστεύσει στον ΟΟΣΑ την περίοδο 2015/16.
Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο σε μικρές ή απομονωμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στην πολιτεία της Καραϊβικής, Γουιάνα, σχεδόν το 71% των υψηλού μορφωτικού επιπέδου πολιτών είχε μεταναστεύσει ενώ υψηλά ποσοστά της τάξης του 66% και του 63% καταγράφονται σε Τρινιντάντ και Τομπάγκο και Μαυρίκιο, αντίστοιχα.
Πηγή: huffingtonpost.gr