Τεκμήρια και αφορολόγητο θα είναι και φέτος τα μεγάλα εμπόδια για όσα ζευγάρια αποφασίσουν να κάνουν χωριστές δηλώσεις.
Η εφαρμογή στην οποία μπορεί να δηλωθεί η πρόθεση ενός ανδρόγυνου να κάνει χωριστή δήλωση έχει ανοίξει και βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου να δηλώσουν την πρόθεσή τους για χωριστή δήλωση.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει να το σκεφτούν σε δύο βασικά σημεία που αν δεν δοθεί προσοχή μπορεί να φέρουν περισσότερους φόρους λόγω των τεκμηρίων σε σύγκριση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε το 2019 ορίστηκε ότι για πραγματικό εισόδημα μέχρι και 9000 ευρώ ακόμη και αν τα τεκμήρια του φορολογούμενου υπερβαίνουν αυτό το ποσό ο ίδιος αντιμετωπίζεται ως μισθωτός, άρα υπάρχει αφορολόγητο.
Στην περίπτωση της χωριστής δήλωσης - και εφόσον γίνεται με την συγκατάθεση και των δύο - θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά αν τα εισοδήματα κάποιου από τους δύο υπερβαίνουν τα 9000 ευρώ αλλά τα τεκμήρια που προκύπτουν είναι ακόμη υψηλότερα. Σε αυτήν την περίπτωση θα φορολογηθεί με 22% από το πρώτο ευρώ για το τεκμαρτό εισόδημα του και θα πρέπει να πληρώσει και προκαταβολή φόρου 100% για τον επόμενο χρόνο.
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι το θέμα του αφορολόγητου και των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρωθούν και για τα δύο μέλη του ζευγαριού για να κατοχυρωθεί το έμμεσο αφορολόγητο που προκύπτει με τη έκπτωση φόρου από τα 1900 έως και τα 2100 ευρώ .
Τούτο βέβαια αν και τα δύο μέλη του ανδρόγυνου είναι μισθωτοί συνταξιούχοι ή κατ' επάγγελμα αγρότες . Αυτονόητο είναι ότι το θέμα των αποδείξεων για όσους θέλουν να κάνουν χωριστές δηλώσεις θα γίνει τεράστιο σε ένα χρόνο όταν θα δηλωθούν τα εισοδήματα του 2020 και θα πρέπει μισθωτοί και μη μισθωτοί να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος τους να μην πληρώσουν φόρο 22% για το ποσό που θα υπολείπεται από αυτό το όριο.
Ένα τρίτο σημείο, που όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι και επιθυμητό για τις χωριστές δηλώσεις, είναι η χωριστή εκκαθάριση φόρου για κάθε ένα από τα μέλη του ανδρόγυνου . Δηλαδή αν ο σύζυγος είναι πιστωτικός και η σύζυγος χρεωστική τότε ο πρώτος θα πάρει κανονικά την επιστροφή του ενώ δεύτερη θα πρέπει να πληρώσει το φόρο που προέκυψε.
Πάντως είτε σε χωριστές είτε σε κοινές δηλώσεις και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για να πιστωθεί τυχόν επιστροφή. Μάλιστα ακόμη και σε περίπτωση που και τα δύο μέλη δηλώσουν λογαριασμό που είναι συνδικαιούχοι θα πρέπει να βάλουν τον ίδιο ΙΒΑΝ στις χωριστές δηλώσεις τους .
Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η χωριστή δήλωση δεν αναιρεί το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος για την καταβολή κάθε είδους επιδομάτων .
Κατά τα λοιπά:
- Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
- Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.
- Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.
- Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
- Στις χωριστές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος . συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.
Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.
Για τα ζευγάρια που θα παντρευτούν μετά το τέλος Φεβρουαρίου και θέλουν να κάνουν χωριστή δήλωση η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Τα μέλη των συμφώνων συμβίωσης δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.
Τέλος αν κάποιο από τα δύο μέλη του ανδρόγυνου δεν έχει κωδικούς πρόσβασης οφείλει να αποκτήσει προκειμένου και αυτή να μπορέσει να υποβάλει τη δική της δήλωση.