Εμβληματικές παρεμβάσεις στον θεσμό των προγραμμάτων κατάρτισης και επιδοτούμενης απασχόλησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο Σχέδιο που συζητήθηκε την Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται δράσεις σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την κατάρτιση, ψηφιακής αναβάθμισης του ΟΑΕΔ, ευεργετικές παρεμβάσεις για το παιδί και την εργαζόμενη μητέρα, καθώς και υποστηρικτικές δράσεις για ΑΜΕΑ, πρόσφυγες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι βασικοί άξονες παρέμβασης είναι οι εξής:
ΟΑΕΔ - Επίδομα ανεργίας: Μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Επενδύσεις σε 118 τοπικά ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, με ανανεωμένη εστίαση στις προσαρμοσμένες υπηρεσίες αντιστοίχισης καθώς και στη βελτιωμένη συμβουλευτική και προσέγγιση ανέργων.
Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης: Σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για άνεργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης.
Προγράμματα κατάρτισης, δια βίου μάθησης: Ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού. Η νέα στρατηγική προβλέπει συστηματική και διαρκή αξιολόγηση των παρόχων, συνδέει την αμοιβή τους και την αμοιβή των καταρτιζομένων με πιστοποιημένη από τρίτους απόκτηση δεξιοτήτων και διασφαλίζει τη διαρκή σύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Επίσης η μεταρρύθμιση προβλέπει ένα μεγάλο οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες (ψηφιακές, πράσινες και ήπιες) για το εργατικό δυναμικό της χώρας, μέσα από ένα στοχευμένο σύστημα ανάλυσης των κενών στις δεξιότητες και των αναγκών κάθε ομάδας στόχου.
Διαβάστε περισσότερα στο Insider.gr