Συντονισμένη προσπάθεια να πείσουν την EuropeanBankingAuthority (EBA) αλλά και τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM, να δεχθούν την παράταση του μέτρου της αναστολής πληρωμής των δόσεων των δανείων και για το 2021, καταβάλουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα άπαντες πλέον είναι πεπεισμένοι ότι το αρχικό σενάριο ανάκαμψης τύπου V και ταχείας αναπλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους των εισοδηματικών απωλειών το 2021 είναι πλέον έωλο και η πίεση της οικονομικής δραστηριότητας από την υγειονομική κρίση θα συνεχιστεί κατά τα φαινόμενα και την ερχόμενη χρονιά. Ως εκ τούτου η επαναφορά των δόσεων των δανείων από τις αρχές του 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα δεν θα είναι δυνατή για ένα μεγάλο μέρος των «παγωμένων» δανείων.
Στη βάση αυτή, τα επιτελεία όλων των τραπεζών μελετούν τις εναλλακτικές επιλογές για την τύχη αυτών των δανείων μετά τη λήξη του καθολικού μορατόριουμ και ήδη εξετάζονται κάποια σενάρια όπως η σταδιακή επάνοδο αυτών των δανείων, έτσι ώστε οι οφειλέτες να επανέλθουν στο αρχικό καθεστώς έπειτα από μια εύλογη μεταβατική περίοδο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, σε αναστολή έχουν ήδη ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου 380.000 δάνεια συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% περίπου είναι στεγαστικά δάνεια, δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα είναι δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αίτημα παράτασης
Ωστόσο στα τραπεζικά επιτελεία γνωρίζουν καλά ότι χωρίς τη χαλάρωση των εποπτικών κανόνων και την σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, δύσκολα θα μπορέσουν να σηκώσουν από μόνοι τους το κόστος παράτασης των αναστολών.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας τόσο με την ΕΒΑ όσο και με τον SSM όπου με το επιχείρημα των νέων δεδομένων που προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν θέσει δύο ουσιαστικά αιτήματα. Το πρώτο είναι να τους δοθεί η δυνατότητα αναστολής στα δάνεια πληττόμενων από τον κορονοϊό οφειλετών, για ακόμα τρεις ή έξι μήνες, χωρίς την υποχρέωση άμεσης διενέργειας προβλέψεων.
Το δεύτερο αίτημα αφορά στην χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την κατηγοριοποίηση των δανείων, ενήμερων και ρυθμισμένων, μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το αίτημα τους θα βρει θετική ανταπόκριση από τους Θεσμούς, καθώς όπως εξηγεί στο News247.gr έμπειρος τραπεζίτης «το πρόβλημα των επισφαλειών δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά απασχολεί σοβαρά όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Ως εκ τούτου η τραπεζική λογική λέει ότι οι Θεσμοί δεν θα αγνοήσουν την δεδομένη χρονική στιγμή την αναγκαιότητα χαλάρωσης των κανονισμών μέχρι οι οικονομίες να επανέλθουν σε μια σχετική κανονικότητα».
Άμεσα οι αποφάσεις
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι οριστικές αποφάσεις για τυχόν επέκταση των αναστολών αναμένονται από την ΕΒΑ και τον SSM άμεσα – ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα – ενώ τα όποια μέτρα αποφασιστούν για τη σταδιακή μετάβαση αυτών των δανείων σε καθεστώςπλήρους αποπληρωμής θα πρέπει προηγουμένου να συμφωνηθούν με τις εποπτικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι η σύμφωνη γνώμη των αρχών είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση προκειμένου αυτά τα δάνεια να μην χαρακτηριστούν μη εξυπηρετούμενα και να μην υποχρεωθούν οι τράπεζες σε πρόσθετες προβλέψεις, κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα στα κεφάλαιά τους.
Άλλωστε το στίγμα των εξελίξεων έσωσε την περασμένη εβδομάδα η δημόσια τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά υπέρ της συνέχισης του μέτρου της αναστολής πληρωμών και το 2021, ενώ και η Eurobank από την πλευρά της έχει ήδη αναστείλει έως και το τέλος του 2021 τις πληρωμές χρεολυσίων στα δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων.
news247.gr