Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τουρισμός: Το πλάνο για τα έσοδα του 2022 - Οι προκλήσεις

21/11/2021
95 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στην εκτίμηση ότι θα ανακτηθούν το 2022, σε ποσοστό 80% σε σχέση με το 2019, τα έσοδα του τουρισμού καταλήγει το οικονομικό επιτελείο με βάση τα αναγραφόμενα στον Προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Για το 2021 εκτιμάται ότι θα ανακτηθεί τουλάχιστον το 50-55% των εσόδων από τον τουρισμό σε σχέση, πάντα, με το 2019. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε έσοδα 10 δισεκ. φέτος και 16 δισεκ. του χρόνου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το οικονομικό επιτελείο η αύξηση του τουρισμού το 2022 σε σχέση με φέτος θα ανέλθει στο 60%. «Το concensus είναι για upside – υπάρχει σύμπτωση απόψεων για την ανοδική κίνηση – στον τουρισμό. Γι’ αυτό δουλεύουμε» ανέφεραν την Παρασκευή με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνοντας πάντως ότι οι εκτιμήσεις του Υπ. Οικονομικών παραμένουν, όπως και σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ σε συντηρητική κατεύθυνση. «Π.χ. η αγορά βλέπει ΑΕΠ στο συν 7,5% και οι τζίροι είναι αντίστοιχοι με τους αντίστοιχους το 9μηνο του 2019 για τις επιχειρήσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά και τόνιζαν ότι «οι πρόδρομοι δείκτες που παρουσιάζονται από τον κλάδο του τουρισμού είναι αρκετά αισιόδοξοι».

Να σημειωθεί ότι με βάση το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της φετινής χρονιάς μέσα από τις προκρατήσεις θα υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που θα παραπέμπει σε μια ασφαλή πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά.

«Εμείς που είμαστε συντηρητικοί βάζουμε τον πήχη στα 10 δισεκ.» αναφέρουν, χαρακτηριστικά, από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Τουρισμού σε δηλώσεις του έχει αναφέρει, με βάση τα όσα έχουν πει θεσμικοί τουριστικοί παράγοντες, ότι ενδεχομένως να φτάσουμε και τα 12 δισ. έσοδα φέτος από τον τουρισμό.

«Θα με ανησυχούσε ιδιαίτερα εάν εμείς λέγαμε 12 και ο υπουργός τουρισμός 10 δισεκ.» αναφέρουν πάντως με χιούμορ από το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι εμμένουν σε μια πολιτική που βάζει πάντα χαμηλά τον πήχη.

Οι προκλήσεις

Σε σχέση δε με την συνολική πορεία της οικονομίας που βασίζεται στον τουρισμό, από το ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι θα έχουμε την τρίτη υψηλότερη ανάκαμψη στην ΕΕ. «Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους λόγω πανδημίας θα έλθει το νέο έτος, ενδεχομένως και νωρίτερα από τα τέλη του».

Οι ίδιοι φορείς μάλιστα εκφράζουν έντονο προβληματισμό και για τον χειμώνα που έρχεται, ειδικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια, όπως η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η διεθνή κρίση του ενεργειακού κόστους και οι έντονα ανατιμητικές τάσεις στα προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε από το πρόσφατο συνέδριο των προέδρων της ΠΟΞ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος «η φετινή τουριστική χρονιά κλείνει θετικά, πολύ καλύτερα του αναμενόμενου». Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι «οι χειμερινοί μήνες, με την πανδημία και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, θα είναι δύσκολοι». Γι’ αυτό και πρέπει «ν’ αρχίσουμε δουλειά για την επόμενη μέρα, βάζοντας στο επίκεντρο τις υποδομές, το ποιοτικό προϊόν και τις εμπειρίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΤτΕ

Με βάση πάντως τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το Σεπτέμβριο είχαμε κατακόρυφη αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες ανήλθαν στα 2,175 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 867 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ουσιαστικά υπήρξε ανάκτηση τον Σεπτέμβριο του 75% των εσόδων του 2019, όταν τα τουριστικά έσοδα είχαν ανέλθει στα 2,886 δισ. ευρώ. Ήδη στο 9μηνο έχουν καταγραφεί 8,757 δισ. ευρώ έσοδα που αντιστοιχεί στο 55% των εσόδων του 2019, έναντι μόλις 3,66 δισ. ευρώ το 2020.

Με βάση την ΤτΕ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 124,4% και 150,8% αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι εισπράξεις και οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 75,4% και στο 58,6% εκείνων του Σεπτεμβρίου του 2019 αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Ρέτσος σχολίασε με ένα tweet τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνοντας ότι ΣΕΤΕ πάντα εκφράζει συγκρατημένες εκτιμήσεις.

«Ο ΣΕΤΕ σταθερά, από τον Ιούλιο, μιλά για εξέλιξη του θετικού σεναρίου, αποφεύγοντας υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Με 8.65 δις έσοδα 9μήνου, ο στόχος των 10 δις φαίνεται απόλυτα εφικτός, ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας και δημιουργώντας προσδοκίες για το 2022» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Η επιμήκυνση της σεζόν

Πάντως προορισμοί όπως Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη ήδη κατέγραψαν μια αρκούντως σημαντική «επιμήκυνση της σεζόν» εισφέροντας στην τόνωση των εσόδων.

Ειδικότερα, οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, μιας περιφέρειας που κινήθηκε με πολύ υψηλές πληρότητες Ιούλιο – Αύγουστο και συνέχισε να υποδέχεται τουρίστες σε μικρότερο βέβαια βαθμό, μέχρι και τον Νοέμβριο, κατέγραψαν επιδόσεις «έκπληξη» τον Οκτώβριο, υποδεχόμενη περισσότερους ταξιδιώτες κι από αυτούς της χρονιάς ορόσημο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό «τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν «τον μήνα Οκτώβριο το ρεκόρ του 2019, κατά 15% μέσο όρο». Τα πέντε αεροδρόμια της περιοχής από τον Μάιο όπου και εκκίνησε η χρονιά έως και τα μέσα Νοεμβρίου όπου και πραγματοποιήθηκε η τελευταία διεθνής απευθείας πτήση στη Ρόδο, υποδέχτηκαν κοντά 3 εκατ. τουρίστες.

Περί το 1.405.038 επιβάτες από το εξωτερικό δέχτηκε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιοχής το οποίο εντοπίζεται στο νησί της Ρόδου, ανακτώντας περίπου το 70% των επιβατών της χρυσής χρονιάς του 2019. Περί τους 688.527 επισκέπτες προσέλκυσε μέσω διεθνών πτήσεων το νησί της Κω, εξασφαλίζοντας ανάκαμψη της τάξης του 63% σε σχέση με το 2019. Εξαιρετικές ήταν και οι επιδόσεις του αεροδρομίου της Μυκόνου, το οποίο υποδέχτηκε 360.402 διεθνείς επιβάτες με απευθείας πτήσεις, ανακτώντας το 76% της κίνησης του 2019 ενώ πέρα κι από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες κινήθηκε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο υποδέχτηκε 471.796 επιβάτες πετυχαίνοντας ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 91% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μέχρι τον Οκτώβριο, το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων κατάφερε να ξεπεράσει τον πήχη του 50% του 2019, παρά την μηδενική σχεδόν κίνηση των πρώτων μηνών του έτους. Για την ακρίβεια στο δεκάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 16.344.235 επιβάτες, 94,7% περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οπότε και είχαν διακινηθεί 8.394.999 άτομα.

Οι αγορές

Να σημειωθεί ότι τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν τον μήνα Οκτώβριο το ρεκόρ του 2019, κατά 15% μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου οι μεγαλύτερες αγορές τον πολύ δυνατό τουριστικά Οκτώβριο κινήθηκαν ως εξής:

Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία καταλαμβάνουν με την ίδια σειρά τις τρεις πρώτες θέσεις τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Κω. Τα δύο νησιά διαφοροποιούνται ως προς την τέταρτη θέση, στην οποία, για την μεν Ρόδο, βρίσκονται οι Δανοί, που ανέβηκαν πολύ και βρίσκονται πολύ κοντά με τους Ολλανδούς και για την Κω οι Ελβετοί.

Κοινές είναι οι πρώτες δύο θέσεις και για τα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων.  Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία είναι οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών του Οκτωβρίου για τη Μύκονο και την Σαντορίνη, ενώ ακολουθούν για την Μύκονο η Γερμανία και για τη Σαντορίνη η Ιταλία.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων από το εξωτερικό τουριστών στους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου ξεπερνά κατά πολύ τα 3 εκ., όταν προστεθούν οι επιβάτες, που φτάνουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με ανταπόκριση από το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και όσοι μετακινήθηκαν προς τα νησιά μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ