Έντονη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού από την εξέλιξη της πανδημίας και τις αποφάσεις για «απαγορευτικά» σε κομβικές τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος.
Ουσιαστικά καταγράφεται μια «αναστροφή» της εικόνας της αποκατάστασης της κανονικότητας που με «επιμέλεια» όλο αυτό το διάστημα καλλιεργούσε η κυβέρνηση. Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σε ημερίδα του ΞΕΕ και του Υπουργείου Τουρισμού είχε υπογραμμίσει ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας αναφέροντας ότι οι 150.000 δειγματοληψίες στις πύλες εισόδου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έδωσαν μόλις 0,07% θετικότητα.
Λίγες μέρες αργότερα αποφασίστηκε, όμως, η επιβολή περιορισμών στη Μύκονο, όπου μάλιστα υπάρχουν και πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών αλλά και μια έξαρση παράνομων «πάρτι», δείγμα ότι μάλλον χρειάζται κάτι παραπάνω για την υγειονομική θωράκιση του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκάς έχει θέσει με έμφαση το ζήτημα της παραβατικότητας σημειώνοντας ότι μόλις τώρα «καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο» ενώ και οι επαγγελματίες του νησιού έχουν ζητήσει αυστηρή εφαρμογή της ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι σε βίλες, παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Αντίδραση στην απόφαση
Πάντως ο δήμαρχος Μυκόνου με ανάρτηση του στο facebook αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφαση για επιβολή περιοριστικών μέτρων κάνει λόγο για αδικία και αστοχία και ζητά να ανακληθεί η απόφαση. Αναφέρεται στο γεγονός ότι η Μύκονος έχει από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα «στον ντόπιο πληθυσμό» και σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου πάντα σε συνδυασμό, όπως τονίζει, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.
Η εικόνα των κρατήσεων
Μπορεί οι περιορισμοί στη Μύκονο να μη σημάνουν μεγάλες απώλειες στο Νησί των Ανέμων καθώς καταγράφει ανελαστική ζήτηση, όμως δημιουργούν ανησυχία για τη γενικότερη εικόνα και βέβαια προκαλούν ερωτήματα για το εάν θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές όπου βέβαια υπάρχει μεγάλος όγκος αφίξεων. Κι αυτό την ώρα που οι ενδείξεις είναι θετικές, λόγω του ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα από ξένους, με τις κρατήσεις να είναι για πολλές περιοχές σε ρυθμό αυξητικό καθώς μάλιστα αναμένεται να μπει δυναμικά και η Βρετανία στο «παιχνίδι» λόγω άρσης των περιορισμών.
Αγωνία για τις μεγάλες αγορές
Ωστόσο η απόφαση της Γερμανίας να βάλει τη χώρα μας ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στη Μύκονο θέτει ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία «υποβάθμισε» την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου χωρίς ωστόσο αυτό να έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις, εάν οι υγειονομικές συνθήκες στην Ελλάδα χειροτερεύσουν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Υγείας, όσοι επιστρέφουν από Ελλάδα θα πρέπει εντός 48 ωρών να επιδείξουν είτε αρνητικό τεστ, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Ουσιαστικά μέσα από αυτή τη διαδικασία το πρόβλημα είναι σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι με βάση πηγές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, τα ΜΜΕ στη Βρετανία εστιάζουν στις επιδημιολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα και προβλέπουν ότι μετά τη δημιουργία της πρόσθετης λίστας με την ανεπίσημη ονομασία «Πορτοκαλί Συν» και την ένταξη της Γαλλίας σε αυτή, σειρά αναμένεται να πάρουν και οι κατ’ εξοχήν χώρες διακοπών των Βρετανών, δηλαδή η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού είναι σε μεγάλη άνοδο. Αυτά αναμφισβήτητα τα δημοσιεύματα εντείνουν περαιτέρω τις ανησυχίες καθώς η χώρα μπαίνει στον κεντρικό πυρήνα της σεζόν από όπου φιλοδοξεί να πάρει κρίσιμο οξυγόνο ρευστότητας.
Καμπανάκι για τα μέτρα
Γιαυτό και η ανησυχία των επιχειρήσεων είναι μεγάλη καθώς δίνουν αγώνα επιβίωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.
Ο ίδιος υπογράμμισε: «Ανησυχία υπάρχει. Όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».
«Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020», τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι «η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο».
Καρφιά της Αντιπολίτευσης
Η χώρα κοκκινίζει, ο τουρισμός βυθίζεται και η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη σε τι χάλι έχει φέρει τον τουρισμό δήλωσε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνέντευξή της στο Real Fm σηκώνοντας τους τόνους της κριτικής.
Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Μύκονο στην καρδιά του καλοκαιριού, παρά τις μέχρι πριν λίγες ημέρες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς συναίσθηση της πραγματικότητας ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτοντας παράλληλα θέμα παραίτησης του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη.
«Είναι χαρακτηριστικό και ντροπιαστικό για την χώρα ότι δεν επαρκούν οι κλίνες στα ξενοδοχεία καραντίνας και οι τουρίστες με COVID δεν έχουν που να μείνουν» , αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα τουρίστα στη Μύκονο αλλά και σε άλλα νησιά. Η έλλειψη τεστ οδηγεί ήδη σε ουρές στις δομές υγείας και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας» υπογράμμισε.
Φόρτος στα ξενοδοχεία καραντίνας
Σταδιακά λόγω των επιδημιολογικών φορτίων το το ζήτημα με τα ξενοδοχεία καραντίνας κορυφώνεται καθώς σε πολλές περιοχές καταγράφεται «συνωστισμός».
«Μόνο ντροπή προκαλούν τα όσα εκτυλίσσονται από χθες στην Αλόννησο με οικογένεια πολιτών από το Βόλο με μικρό παιδί να περιφέρεται στην Αλόννησο χωρίς να έχει πού να μείνει, έπειτα από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση από το νησί» ανέφερε σε κοινή δήλωσή της με το Βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, για την οικογένεια στην Αλόννησο που βρίσκεται σε απόγνωση ελλείψει ξενοδοχείου καραντίνας. Οι δυο βουλευτές προσθέτουν:
«Μετά τα περιστατικά ντροπής στη Μύκονο που έκαναν το γύρο του κόσμου, η ανασφάλεια σε τουρίστες και κατοίκους στην Αλόννησο κυριαρχεί. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στην Αλόννησο, καθώς μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε. Ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού αυτοθαυμαζόταν γιατί έκανε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για ξενοδοχεία καραντίνας ενώ το μόνο που εξασφάλισε ήταν η επανάληψη της περσινής αποτυχίας. Η δε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας άφησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ορισμό ξενοδοχείων καραντίνας στη μέση.
Η Πολιτική Προστασία ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τα μικρά νησιά, γιατί ο στόχος είναι τα κρούσματα να μεταφέρονται στα μεγάλα, δηλαδή στην προκείμενη περίπτωση στη Σκιάθο.
Από τον «άριστο» σχεδιασμό τους, όμως, φαίνεται ότι διέφυγε το πώς θα διακομίζονται τα κρούσματα και οι κοντινές επαφές στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος.
Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια, μάλιστα, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!
Αυτή τη στιγμή η οικογένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους, αφού κανένα ξενοδοχείο δε δέχεται να τους φιλοξενήσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να τους επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ σφύρας και άκμονος παραμένουν «παρατημένοι» και παγιδευμένοι σε ένα ατελείωτο πινγκ - πονγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών που δεν αναλαμβάνει μέχρι στιγμής ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε η Πολιτική Προστασία.
Η κυβέρνηση είναι άφαντη και επιδεικνύει για άλλη μια φορά πρωτοφανή αδιαφορία τόσο για την ασφάλεια της οικογένειας όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αλόννησο.
Ανεπανόρθωτη η ζημία για την κοινωνία και την οικονομία της Αλοννήσου και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα.
Αυτή είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία; Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για ασφαλή και καθαρό τουρισμό; Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού;»
Αβεβαιότητα και αγωνία για τα έσοδα
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι τα πράγμα τη λοκομοτίβα της οικονομίας, τον τουρισμό κινούνται σε τεντωμένο σκοινί. Η αβεβαιότητα προφανώς είναι το βασικό στοιχείο για την συνολική της οικονομίας που βασίζεται μέσω των αλυσίδων αξίας σε ένα μεγάλο ποσοστό στις τουριστικές αφίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την σημαντική ανάκαμψη που καταγράφεται, τόσο οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου όσο και της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι μετά τις 10 Αυγούστου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί λόγω των εμβολιασμών και της πορείας της πανδημίας.
Όπως μάλιστα ανέφερε πριν λίγες μέρες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υπάρχει μια "κούρσα μεταξύ εμβολιασμού και κορονοϊου" που επηρεάζει την πορεία του τουρισμού που είναι καταλύτης για τα δημόσια έσοδα. Από την εξέλιξη της κούρσας αυτής θα κριθεί και η συνέχιση μια πορείας ανάκαμψης που καταγράφει η τουριστική κίνηση, αλλά και ο στόχος των τουριστικών εσόδων.
news247.gr