Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τεστάρουν τα όρια αντοχών τους οι επιχειρήσεις του τουρισμού – Μοναδική ελπίδα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

05/02/2021
100 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας, διασφαλίζοντας μέχρι στιγμής ένα 5% με 10% πληρότητα για φέτος το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή το σύνολο των επιχειρηματιών του κλάδου τεστάρει τις αντοχές του, ελπίζοντας στις last minute κρατήσεις για να εισπράξει το 50% των εσόδων του 2019.

Μηδαμινές εξακολουθούν να είναι οι προκρατήσεις για τα ξενοδοχεία της χώρας, την ώρα που οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού διογκώνονται και τα υγειονομικά δεδομένα καθυστερούν την όποια ανάκαμψη του κλάδου που εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας. 

Το γεγονός των μηδενικών προκρατήσεων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στην έκθεση Greek Panorama 2020, η οποία πραγματοποιείται από σήμερα διαδικτυακά με την υποστήριξη του ΕΟΤ.

Τα ξενοδοχεία αλλά και ολόκληρος ο τουριστικός κλάδος «χτίζει αντοχές εξαιτίας της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ότι το μόνο που έχουμε μέχρι στιγμής από άποψη προκρατήσεων είναι τα voucher, τα κουπόνια δηλαδή που δόθηκαν σε όσους τουρίστες πέρυσι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν λόγω έκτακτων υγειονομικών συνθηκών». Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, μπορούν να διασφαλίσουν ένα 5% με 10% πληρότητα για φέτος το καλοκαίρι κι αυτό αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Όπως εξήγησε, τόσο στις μονάδες 12μηνης λειτουργίας όσο και σε αυτές του ορεινού όγκου, οι προκρατήσεις είναι μηδενικές και οι ελπίδες λιγότερες, δεδομένης της απουσίας συνεδριακού και χειμερινού τουρισμού αντίστοιχα. 

Ενθαρρυντικό ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός εμβολιασμού σε συγκεκριμένες χώρες τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία και το Ισραήλ, είναι υψηλός. Οι χώρες αυτές θα επιτύχουν νωρίτερα την ανοσία της αγέλης οπότε και οι κάτοικοί τους μπορεί να στραφούν πιο εύκολα στις διακοπές εκτός συνόρων. Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία αποτελεί μια από τις βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019, οι οποίες έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 18,152 δισ. ευρώ, οι δαπάνες των Βρετανών τουριστών κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση,  31,9%, φτάνοντας στα 2, 556 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα θετικά συγκαταλέγει ο κ. Τάσιος και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση να ανοίξει για όλες τις αγορές, λαμβάνοντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας όπως πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR τεστ 72 ωρών κτλ. 

Εξίσου σημαντικό είναι όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ ,  να υπάρξει και μέριμνα και για την αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος προσέφερε μια «ανάσα» στον κλάδο και την δύσκολη χρονιά του 2020. Για να αποτελέσουν βέβαια οι εγχώριοι προορισμοί προτεραιότητα των Ελλήνων τουριστών θα πρέπει να μεριμνήσουν όλοι ώστε τα υγειονομικά δεδομένα της χώρας να βρίσκονται στο περσινό ή και σε καλύτερο επίπεδο, όπως διευκρίνισε. Σημειωτέον ότι οι δαπάνες του εσωτερικού τουρισμού το 2019 έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, ποσό που ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από τα προ των μνημονίων επίπεδα που κινούνταν στα 3,5 δισ. ευρώ, βάσει εκτιμήσεων του κλάδου. 

Ελπίδα στις last-minute κρατήσεις

Το μεγάλο στοίχημα του κλάδου από όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού είναι να αντέξει, τόνισε από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης. 

Παρότι διευκρίνισε ότι η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αφού το τρίτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών κι η ψυχολογική κόπωση των πολιτών είναι έντονη, επεσήμανε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης του κλίματος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, και κατόπιν πρόσφατης επικοινωνίας με τα 14 γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, για την φετινή χρονιά θα επικρατήσει η τάση των last minute κρατήσεων και η Ελλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, χάρη και στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το περσινό καλοκαίρι. «Επειδή ο ελληνικός τουρισμός έχει χτιστεί σε στέρεες βάσεις πιστεύω ότι θα αποδειχτεί πιο ανθεκτικός από τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αντίστοιχα και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί πως η άσχημη εικόνα που υπάρχει σήμερα στις προκρατήσεις, θα μπορούσε να ανατραπεί, αν υπάρξει κάποιο θετικό σενάριο από άποψη εμβολιασμών. Όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, η κρίση αυτή είναι ξεκάθαρα υγειονομική και μια αλλαγή στα υγειονομικά δεδομένα θα μπορούσε να αποτυπωθεί άμεσα στις αφίξεις, επιτυγχάνοντας τον στόχο της επαναφοράς του 50% της κίνησης του 2019, που είχε τεθεί αρχικά. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θοδωρή Σκυλακάκη, «το να έχουμε το 2021 το 50% των εσόδων που είχαμε το 2019 από τον τουρισμό αποτελεί το οριακό σενάριο για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Παρά τα απογοητευτικά σημάδια και το χαμένο πρώτο εξάμηνο του έτους, άποψη που ασπάζονται σχεδόν όλοι οι τουριστικοί φορείς της χώρας, το υπουργείο Τουρισμού προωθεί την στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου ενώ επεξεργάζεται και σχέδια για την επόμενη ημέρα. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης σε πρόσφατη συνέντευξή του «εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται από την κυβέρνηση με έκτακτα οικονομικά μέτρα». Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, στήριξε με 24 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σημείωσε ότι έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για την μάχη του 2021. «Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης να μετατραπεί μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχορήγηση, σε αντίθεση  με άλλες χώρες όπως η Ισπανία όπου η ενίσχυση δόθηκε αποκλειστικά υπό την μορφή δανεισμού» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού. Στα νέα επιμέρους μέτρα που προωθεί του υπουργείο Τουρισμού περιλαμβάνονται η ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων, με 22 εκατ. ευρώ αλλά και η ένταξη, εντός των επόμενων ημερών, των ξεναγών στο πρόγραμμα στήριξης. 

Από πλευράς του βέβαια ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι δεν θα υπάρξει ενίσχυση μέτρων αλλά μόνο διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση αστοχιών. «Τα μέτρα θα πηγαίνουν πιο μακριά στο χρόνο αλλά θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά, δεδομένου και του μεγαλύτερου από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους το οποίο σηκώνει η πραγματική οικονομία, μετά τις πρόσθετες πιέσεις του Ιανουαρίου.

Πέρα από τα σχέδια για την όποια ανάκαμψη το 2021, φορείς του κλάδου συνομολογούν ότι η πανδημία θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια συνολική αναβάθμιση της τουριστικής Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) την Τετάρτη,
 η χώρα μας αποτελεί ένα «από τα καλύτερα οικόπεδα του πλανήτη» γι' αυτό και θα πρέπει να προωθήσουμε δράσεις που θα αναβαθμίσουν συνολικά του τουριστικό προϊόν της. Δράσεις όπως η μετατροπή της Αθήνας σε διεθνές συνεδριακό κέντρο, η  διαμόρφωση και διασύνδεση του παράκτιου μετώπου της Αττικής, η αναβάθμιση των τελωνειακών σταθμών, η βελτίωση της οδικής σήμανσης καθώς και η μετατροπή της Ρόδου σε αειφόρο προορισμό, που θα λειτουργήσει ως «πιλότος» και για άλλες περιοχές.

«Ο τουριστικός κλάδος θα ταλαιπωρηθεί και το 2021 καθώς η πανδημία εξελίσσεται χειρότερα από ότι αναμενόταν» υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος,«αλλά στη συνέχεια θα ανακάμψει και θα έχουμε μια νέα χρυσή δεκαετία του τουρισμού. 

Insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ