Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τέταρτο Κύμα: Απειλή για “κομβικές” τουριστικές περιοχές – Σε θολό τοπίο ο τουρισμός και ΜμΕ

08/07/2021
80 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η έξαρση των κρουσμάτων, ουσιαστικά έχει σημαίνει την έναρξη του λεγόμενου τέταρτου κύματος της πανδημίας εν μέσω θέρους και τουριστικής σεζόν κι έχει ανοίξει τη συζήτηση για στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στην κινητικότητα, κάτι που αποτελεί «νάρκη» στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε ασφυκτικό κλοιό τέταρτου κύματος και μεγάλων ελλειμμάτων βρίσκεται η ελληνική οικονομία, που μπορεί μεν να έχει καταγράψει αντοχές και να εκτιμάται, με βάση και τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ότι θα κινηθεί με ρυθμό αύξησης ΑΕΟΠ 4,3%, ωστόσο αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα η πορεία του τουρισμού, τα αποτύπωμα που θα αφήσουν τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στην επανάκαμψη της ζήτησης αλλά και η δυστοκία για νέα μεγάλα πακέτα στήριξης της οικονομίας, πέρα των ήδη δρομολογημένων, που ξεπερνούν τα 40 δισεκ. ευρώ τη διετία 2020-21, λόγω εκτίναξης του χρέους σε ποσοστό 205% του ΑΕΠ θέτουν μια σειρά από δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο.

«Υπάρχουν αβεβαιότητες στο υγειονομικό πεδίο και τις τουριστικές αφίξεις τις οποίες έχει λάβει υπόψη το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 προχτές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δίνοντας εύγλωτα το στίγμα της παρούσας συγκυρίας με το τέταρτο κύμα να είναι ane portas ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για την πορεία των τουριστικών εσόδων όπως το Ν. Αιγαίο και η Κρήτη.

«Για αυτό το 2021 μείναμε σταθεροί στην εκτίμησή μας για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6%, όταν όλοι οι οίκοι τις έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω με έναν μέσο όρο 4,5-5%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε βασικό σενάριο και δυσμενέστερα σενάρια. Θα επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μετά το καλοκαίρι όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α εξάμηνο και για τον τουρισμό», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο υπουργός επισήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σήμερα που μιλάμε είναι 34 δις. ευρώ, δηλαδή όσο ήταν περίπου πριν ξεκινήσει η υγειονομική κρίση. «Έχουμε ακολουθήσει μια υπεύθυνη και διορατική πολιτική όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Καταστροφικοί οι περιορισμοί
«Οι περιορισμοί στην οικονομία είναι καταστροφικοί και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά, εννοώ έλλειμμα και χρέος, παρά τα ασφαλή επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ουσιαστικά θα πρέπει κάθε φορά να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομικοί ευελιξία, ειδικά όταν το μοναδικό όπλο που έχουμε παγκοσμίως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Η πολιτεία συνεχίζει να είναι κοντά στην κοινωνία, αλλά υπάρχουν δυνατότητες να εμβολιαστούν όλοι», συμπλήρωσε.

Διόγκωση ελλειμμάτων
Ερωτηθείς αν θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις σε ένα 4ο κύμα, ο υπουργός απάντησε: «Όταν υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομία έχουμε χαμηλότερα έσοδα με ίδιες δαπάνες. Οπότε και στο δυσμενές σενάριο η πολιτεία θα είναι εκεί για να στηρίξει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών».

«Το τι άλλο θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφώνεται κάθε φορά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η υπερβολική διόγκωση ελλειμμάτων και χρεών», σημείωσε επεξηγηματικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Κανείς υπουργός Οικονομικών δε θα ήθελε να μιλάει για lockdown», υπογράμμισε.

Ακόμη ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και το μόνο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός.

«Πέρσι φέτος και του χρόνου έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομική ευελιξία. Φέτος η χώρα έχει κάνει μια εκτίμηση για σημαντικό έλλειμμα της τάξης περίπου του 7%, το οποίο του χρόνου θα τείνει προς το μηδέν, παρά τις μόνιμες μειώσεις φόρων», εξήγησε.

«Επιτυγχάνουμε την προσαρμογή της χώρας σε δημοσιονομική σταθερότητα με ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας. Τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης από το 2022 και μετά. Εκεί η συζήτηση δε θα είναι εύκολη, αλλά εκτιμώ ότι θα βρούμε τη βέλτιστη δημοσιονομική προσαρμογή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών από την πανδημία, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Μέχρι τώρα έχουμε βρει σημείο επαφής με τους θεσμούς σε όλες τις ρυθμίσεις που έχουμε φέρει. Έχουμε σχεδιάσει ένα σχήμα για να αντιμετωπιστούν συνολικά τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία».

Σε θολό τοπίο ο τουρισμός και ΜμΕ
Αναφορικά με τον τουρισμό, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί όπου πρέπει. Σήμερα εκκρεμεί η εκταμίευση 4,5 δις. ευρώ προς την πραγματική οικονομία με σημαντικό κομμάτι αυτών να αφορά τον τουρισμό. Ήδη υπάρχουν εργαλεία που το επόμενο διάστημα θα καλύψουν απώλειες που αναμέναμε να έχει ο τουρισμός. Κάθε φορά παρακολουθούμε τα στοιχεία της οικονομίας».

«Οι πτήσεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο ήταν μείον 57% σε σχέση με το ’19. Έχουμε καλύψει περίπου το 40%. Πέρσι τον Ιούνιο ήταν μείον 90%. Οι εσωτερικές πτήσεις είναι μείον 30% από το ’19. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Απρίλιο του ’21 σε σχέση με τον Απρίλιο του ’19 είναι συν 14,5%, τον Μάιο +13,5% και τον Ιούνιο +14,9%», διευκρίνισε ο ίδιος. «Αυτό δε σημαίνει αυξημένη κατανάλωση και εισοδήματα, αλλά ροπή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», επισήμανε ο υπουργός.

Πάντως ο τουρισμός και οι αντοχές των ΜμΕ αποτελούν δυο από τα σημεία που θέτουν μεγάλες προκλήσεις στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές και χτες της Κομισιόν, που κατά την ανακοίνωση των θερινών προβλέψεών της έθεσε μια σειρά από αστερίσκους.

Πιο συγκεκριμένα στις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία του ΑΕΠ επισημάνθηκε και πάλι ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας. Οι προβλέψεις «εξακολουθούν να υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα και με τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πορείας της πανδημίας. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την «ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή αποσύνδεση από τα μέτρα στήριξης».

Όπως αναφέρθηκε από την Κομισιόν τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να αρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση πτωχεύσεων και να περιορίσει τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο μέλλον.

Στο μεταξύ όπως ανέφερε κατά της τριμηνιαίας Έκθεσης του ΙΟΒΕ για την οικονομίας, ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. «Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές».

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Αθανάσιος Νικολόπουλος σε άρθρο του στο NEWS24/7 θέτει την επιτακτική ανάγκη της διαγραφής των χρεών της πανδημίας αλλά και ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων.

«Αν λοιπόν θέλουμε να αποτραπεί ένα φθινοπωρινό κύμα λουκέτων και απολύσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις ( κι όχι κατ’ ανάγκη μόνο μικρομεσαίων) η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει το ανορθολογικό μοίρασμα των ενισχύσεων που προηγήθηκε προχωρώντας σε παραγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας για τις ΜμΕ» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ.

Πηγή  News247.gr

Γιώργος Αλεξάκης


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ