Στο πλαίσιο αυτό, όπως διαφαίνεται και με το ιικό φορτίο στη χώρα να είναι ακόμα υψηλό, κυβέρνηση και επιστήμονες θα εξετάζουν την κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μέχρι την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να ληφθεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και με ποια σειρά.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά».
Παράλληλα αποκάλυψε πως συζητείται το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο, όπως τόνισε, εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, «δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές». Συμπλήρωσε δε ότι αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα.
Από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε».
Αναφερόμενος στο lockdown, είπε πως «για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά», ενώ τόνισε ότι «εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν».
«Με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», είπε.
Πέτσας: Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 για τα σχολεία, είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.
Task force στο υπουργείο Παιδείας για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων
Την ίδια στιγμή, στο υπουργειο Παιδείας μεταφέρθηκε από τις 30 Νοεμβρίου με νέα τηλέφωνα και ηλεκτρονική διεύθυνση, η ομάδα συντονισμού Task Force για σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ.
Στόχος της ομάδας συντονισμού Task Force για σχολεία είναι η παροχή υποστήριξης στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με θέματα διαχείρισης των υπόπτων κρουσμάτων COVID-19. Συγκεκριμένα, η υποστήριξη των υπεύθυνων COVID-19 των σχολικών μονάδων, των Διευθυντών τους και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και η πληροφόρηση σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και την εκτίμηση κινδύνου με τη συνεργασία των γιατρών του ΕΟΔΥ και των Περιφερειακών Διευθυντών Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Πηγή: protothema.gr