Ανάχωμα σε μια νέα διόγκωση των οφειλών προς την εφορία εφαρμόζοντας θέλει να βάλει τοΥπουργείο Οικονομικώνεφαρμόζοντας περισσότερες δόσεις για τοφόρο εισοδήματοςτου 2020.
Μετά από πολλά χρόνια εξέτασης και επανεξέτασης ο φόρος εισοδήματος και για φυσικά πρόσωπα θα πληρωθεί φέτος σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να ακολουθούν την λογική τουΕΝΦΙΑκαι να τελειώνουν στην αρχή του 2021 και όχι όπως πέρσυ μέσω των τριών δίμηνων δόσεων το τέλος Νοεμβρίου του εκάστοτε έτους. Θεωρητικά πάντως το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να θεσπίσει έως και 8 δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου καθώς με βάση τα τον ενιαίο στατιστικό κώδικα ( ΕΣΑ 2010 ) οι βεβαιωμένες οφειλές που εισπράττονται ως το τέλος του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς αθροίζονται στα έσοδα του έτους αναφοράς.
Το πόσες ακριβώς θα είναι οι δόσεις θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος θα είναι η τελική προθεσμία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων . Εως τώρα ξέρουμε ότι η προθεσμία λήγει στο τέλος Ιουνίου Πάντως χθες, Πέμπτη (14/05), ένα μήνα μετά το άνοιγμα της εφαρμογής είχαν υποβληθεί περίπου 550.000 από τα 6,4 εκ δηλώσεις έναντι 1.020.000 το ίδιο διάστημα του 2019. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος θα είναι μήνες βαρόμετρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Αν λοιπόν υπάρχει ένα σημαντικό υπόλοιπο μη κατατεθειμένων δηλώσεων δεν αποκλείεται μια παράταση που θα έχει ως αποτέλεσμα την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου τον Αύγουστο.
Πάντως για τις επιχειρήσεις ο αριθμός των δόσεων μπορεί από 5 πέρσυ ( από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο ) να γίνουν είτε έξι είτε επτά.
Κατ' αναλογία και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020 μπορούν από να γίνουν έξι με την τελευταία να αποπληρώνεται στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2020.
Οι συσσωρευμένες οφειλές
Ένα δεύτερο πρόβλημα της φορολογικής διοίκησης για φέτος θα είναι και οι συσσωρευμένες οφειλές από τον περασμένο Μάρτιο που εκτός από τον κοινωνία μπήκε σε καραντίνα και η οικονομία.
Η γενική αρχή στην οποία αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία οΥπουργός Οικονομικώνότι οι υποχρεώσεις αυτές θα εξοφληθούν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο με κάποια ευνοϊκή ρύθμιση.
Κοινός παρανομαστής είναι η ρύθμιση αυτή να μην έχει το συνηθισμένο επιτόκιο που έχει η πάγια ρύθμιση ( 24 έως 48 δόσεις ) το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος.
Οι λύσεις που εξετάζονται είναι είτε μια παραλλαγή της πάγιας ρύθμισης χωρίς επιτόκιο μέχρι και σε 12 δόσεις όπου το ποσό που θα ρυθμιστεί θα είναι οι υποχρεώσεις ( ρυθμίσεις φόρος εισοδήματος ΦΠΑ ΦΜΥ κτλ) των μηνών Μαρτίου Ιουνίου ή - κάτι πιο δύσκολο - να ανοίξει ξανά η ρύθμιση των 120 δόσεων για να καλύψει και τις συσσωρευμένες οφειλές αλλά και παλαιότερες οφειλές ώστε να μειωθεί το αρρύθμιστο ιδιωτικό χρέος.
Παράλληλα, για τις συσσωρευμένες οφειλές θα ισχύσει και η έκπτωση του 25% για την εμπρόθεσμη καταβολής τους ως ένα κίνητρο η πτώση των εσόδων η οποία ήταν περίπου 30% και τον Απρίλιο όπως θα ανακοινωθεί σήμερα να μείνει σε αυτά τα επίπεδα και να μην υποχωρήσει περισσότερο.
news247.gr