Το μπαράζ των ακυρώσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και ειδικότερα μετά την ένταξη από τη Βρετανία και την Ολλανδία όσων γυρίζουν από τα ελληνικά νησιά σε καθεστώς καραντίνας, σηματοδοτεί το τέλος της βασικής περιόδου για τον ελληνικό τουρισμό. Oχι εντελώς άδοξο, αφού όπως προκύπτει από πηγές της αγοράς, ο Αύγουστος αποδεικνύεται μάλλον καλύτερος των, πολύ προσγειωμένων πάντως, προσδοκιών. Ειδικότερα, εκτιμάται πως η μείωση του εισερχόμενου τουρισμού ήταν της τάξης του 55% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και έναντι πτώσης 65% κατά τον Ιούλιο. Σε αυτά τα μεγέθη παραπέμπουν οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Κύκλοι του υπ. Oικονομικών, φορέων του τουρισμού, αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος, υπολογίζουν πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο στο ενάμισι δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και κατά το προηγούμενο επτάμηνο του 2020. Το τελευταίο τετράμηνο και καθώς αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η αγορά τόσο των συνεδρίων και εκδηλώσεων όσο και αυτή του city break, που συντηρούν τον τουρισμό μετά την πάροδο του καλοκαιριού, αναμένεται να είναι παγωμένες. Eτσι και με βάση το σενάριο πως το τελευταίο τετράμηνο θα εισπραχθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό θα διαμορφωθούν φέτος περίπου στα τριάμισι δισ. ευρώ. Δηλαδή 80% χαμηλότερα από πέρυσι. Αυτό είναι και το βασικό σενάριο της κυβέρνησης για το εύρος του πλήγματος στον τουρισμό.
Αρκετοί προορισμοί, πάντως, εμφανίζουν καλύτερη εικόνα από τον μέσο όρο του ελληνικού τουρισμού, με περιπτώσεις όπως η Ρόδος ή το νότιο Ρέθυμνο αλλά και η Σαντορίνη και η Κως να ξεχωρίζουν θετικά. Αυτά μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, καθώς τούτη τη στιγμή οι ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία για τον Σεπτέμβριο πληθαίνουν, βάζοντας τέλος στις τελευταίες ελπίδες πως ο τρέχων μήνας θα μπορούσε να δώσει κάτι περισσότερο. Αιτία, η απόφαση της Βρετανίας και της Ολλανδίας να θέσουν υπό καθεστώς καραντίνας όσους επιστρέφουν από ελληνικά νησιά. H αμερικανική αγορά δεν άνοιξε ποτέ, Νορβηγία, Φινλανδία και Σκωτία είχαν ήδη θέσει την Ελλάδα σε ανάλογο καθεστώς και η Ουαλλία έξι νησιά. Τη Δευτέρα, η μεν Βρετανία έθεσε επτά ελληνικά νησιά σε τέτοιο καθεστώς (Λέσβος, Τήνος, Σέριφος, Μύκονος, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθος) η δε Ολλανδία την Τρίτη όλα. H TUI UK γνωστοποίησε την αναστολή του προγράμματος ταξιδιών της σε Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και Ζάκυνθο μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, η Jet2 ανέστειλε τις πτήσεις για Κρήτη και η ολλανδική tour operator Corendon σταμάτησε επίσης τις πτήσεις προς Ελλάδα.
Πρόκειται για προορισμούς που αντιπροσωπεύουν σημαντικότατο μέρος των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό. Επιπλέον, η ένταξη αυτών των προορισμών σε αυτό το καθεστώς δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο προσθήκης και άλλων ελληνικών προορισμών. Χρονικά πάντως οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν και με την περίοδο έναρξης της σχολικής χρονιάς σε όλη την Ευρώπη που σηματοδοτεί παγίως το τέλος της κύριας σεζόν.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε για τον Αύγουστο, χθες Τρίτη, η Fraport Greece, οι αφίξεις από τη Βρετανία είναι οι περισσότερες στα 14 ελληνικά αεροδρόμια καθώς τον Ιούλιο οι Βρετανοί τουρίστες ήταν στην τρίτη θέση με 70.687 αφίξεις, πίσω από Γερμανούς και Πολωνούς, αλλά τον Αύγουστο αναρριχήθηκαν στην πρώτη θέση με 315.840, ενώ δεύτερη εθνικότητα είναι οι Γερμανοί με 205.959 αφίξεις. Από τα ίδια δεδομένα της Fraport Greece προκύπτει πτώση των διεθνών αφίξεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κατά 56,7% τον Αύγουστο και 71,2% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.
Πηγή: kathimerini.gr