Για τον σεισμό που ταρακούνησε τα νησιά μας νησιά το βράδυ της Τρίτης, την μη λειτουργία των σεισμογράφων και άλλων οργάνων σε Κω, Νίσυρο και άλλα νησιά έκανε δηλώσεις στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο δρ. σεισμολογίας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, ο σεισμός ήταν 5,3 ρίχτερ σύμφωνα με τα όργανα μέτρησης του γερμανικού ινστιτούτου.
Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 2 Απριλίου και από τότε παρακολουθεί ο σεισμολόγος στενά την σεισμική δραστηριότητα στη Νίσυρο. Ο κ. Παπαδόπουλος χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου καθώς δεν λειτουργούν αρκετά όργανα μέτρησης σε Κω και Νίσυρο και έτσι οι επιστήμονες χάνουν σημαντικά στοιχεία και η ενημέρωση του κοινού είναι ελλιπή.
« Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο ο σεισμός που εκδηλώθηκε μεταξύ Νισύρου και Τήλου την Τρίτη ήταν 5,3 ρίχτερ. Είναι αξιόπιστο λογισμικό και αυτό χρησιμοποιεί και το Εθνικό αστεροσκοπείο. Δεν είναι περιοχή που κάνει μεγάλους σεισμούς , όμως δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι που θα οδηγήσει.»
Εκτός λειτουργίας σε Κω και Νίσυρο σεισμογράφοι και όργανα καταγραφής
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η έλλειψη καταγραφής δεν βοηθάει τους επιστήμονες να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Είπε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ότι πολλοί σταθμοί στα νησιά μας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
« Στη Νίσυρο είναι δύο σταθμοί και λειτουργεί ένας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση. Με επιφύλαξη σας μεταφέρω ότι ενδεχομένως ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν έχουμε όμως στοιχεία διότι δεν λειτουργούν τα όργανα μέτρησης. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτά τα εργαλεία είναι αγορασμένα με κρατική δαπάνη και ανήκουν σε όλους εμάς τους Έλληνες πολίτες για την ασφάλειά μας. Ουσιαστικά δεν συντηρείται η κρατική περιουσία.»
Το σύστημα προειδοποίησης σεισμού και τσουνάμι στην Κω εκτός λειτουργίας
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, στην Κω υπάρχει ίδια εικόνα με πολλά όργανα να είναι εκτός λειτουργίας σήμερα. « Το 2017 με τον φονικό σεισμός των 6,6 ρίχτερ και του τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρο στο λιμάνι το οποίο μελέτησα αναλυτικά και μας βοηθάει για να αξιολογήσουμε μελλοντικούς κινδύνους, ξεκινήσαμε μία προσπάθεια με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν και έκανα αγώνα για την τοποθέτηση συστήματος προειδοποίησης και καταγραφής των τσουνάμι και σεισμών. Μάλιστα σε ειδική άσκηση ήρθε ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς και αυτό νομίζω καταδεικνύει και την σοβαρότητα και χρησιμότητα του συστήματος. Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, το σύστημα δεν λειτουργεί. Στο Μπόντρουμ έχει τοποθετηθεί το ίδιο σύστημα με πόρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών της Κομισιόν και λειτουργεί. Αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε με χρηματοδότηση που έλαβε το Εθνικό Αστεροσκοπείο και συνέπραξε η τότε δημοτική αρχή. Οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να συνεχίζουν τις δράσεις. Θέλω να διαψευστώ και τα συστήματα να λειτουργούν. Είναι κρίμα να τοποθετούνται μηχανήματα τα οποία στην συνέχεια τίθενται εκτός λειτουργίας.»
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι λειτουργεί μόνο ο παλιρροιογράφος στην Μαρίνα και όχι αυτός που βρίσκεται στο λιμάνι. « Λυπάμαι διότι αυτά τα συστήματα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 έτη. Οφείλει το Εθνικό Αστεροσκοπείο να συντηρήσει τα όργανα.»
Ο σεισμός δεν ήταν ηφαιστειακός
Ο δρ. σεισμολογίας εκτίμησε ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο μέχρι στιγμής καθώς όλη η δραστηριότητα είναι τεκτονική και όχι ηφαιστειακή. Όπως είπε για να γίνει η αξιολόγηση απαιτούνται στοιχεία τα οποία χάνονται λόγω της μη λειτουργίας των μηχανημάτων.
«Χάνονται καταγραφές σεισμών εξαιτίας του γεγονότος ότι πλήθος σταθμών δεν λειτουργούν.»
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: