Την επανεκκίνηση του τουρισμού ιδίως στα νησιά αναμένουν με ανυπομονησία, όχι μόνο οι συμμετέχοντες άμεσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, αλλά και αγρότες - κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επωφελούνται κάθε χρόνο, διαθέτοντας την παραγωγή τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια κ.λπ. που επισκέπτονται εκατομμύρια ξένων και ημεδαπών τουριστών. Ωστόσο το όλο εγχείρημα έχει μεγάλες δυσκολίες και οι παραγωγοί, εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με όσα ακούγονται.
Το πλάνο της κυβέρνησης πάντως προβλέπει την εκπόνηση άμεσα, με σκοπό να παρουσιαστεί εντός του Μαΐου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό στην χώρα μας, με στοχευμένες παρεμβάσεις. Με βάση κάποιες πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα μέτρα, όπως, οι εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες, να μπορούν να προσλάβουν όσο προσωπικό θέλουν και να τους απασχολούν ακόμη και με εκ περιτροπής απασχόληση. Επίσης, την επιδότηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δεν θα προσληφθούν, αναδιαρθρώσεις δανείων ξενοδοχείων, χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης με χρηματοδότηση του δημοσίου, ενώ υπάρχει εισήγηση για μείωση του ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%. Το ζήτημα της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας τίθεται και σε επίπεδο ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται είναι και η καθιέρωση υγειονομικής ταυτότητας για τους ταξιδιώτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε νοσούν από κορονοϊό. Βέβαια, αυτό για να επιτευχθεί δεν είναι απλό και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και σχέδιο.
Με αφορμή τη γενικότερη κουβέντα για τον τουρισμό, εμείς απευθυνθήκαμε σε παραγωγούς, για να μας πουν τη γνώμη τους, αφού ζουν από κοντά τα καλά της διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, αλλά και τα δυσάρεστα, φέτος, λόγω του κορονοϊού.
Τι προτείνει ένας αγρότης από την Κω που διαθέτει την παραγωγή του σε μεγάλα ξενοδοχεία
Ο Πάρης Έψιμος που καλλιεργεί στην Κω περί τα 100 στρέμματα γης μαζί με την οικογένειά του, διαθέτοντας φρέσκια την παραγωγή φρούτων και κηπευτικών σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων που λειτουργούν στο νησί ζητά να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε στη λειψή, φέτος, τουριστική περίοδο τα ντόπια αγροτικά προϊόντα να προτιμηθούν από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Ο νεαρός παραγωγός από το Πυλί της Κω, μίλησε στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας στο νησί εξαιτίας του κορονοϊού, σημειώνοντας με έμφαση, ότι οι καλλιέργειες οπωροκηπευτικών πάνε καλά τώρα, αλλά οι αγρότες του νησιού μετρούν ήδη απώλειες στο εισόδημά τους, από την άποψη ότι η παραγωγή και οι φυτεύσεις προγραμματίζονται με τέτοιο τρόπο και νωρίς, από τον Οκτώβριο, με βάση το τουριστικό ρεύμα για διάθεση από το Μάιο ως τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα κυριαρχεί αβεβαιότητα, αφού αφίξεις ξένων δεν γίνονται, οι ντόπιοι καλούνται να κινηθούν με το έκτακτο επίδομα, ενώ λείπει και κόσμος, που εργάζονταν εδώ για σεζόν, οπότε οι απώλειες για τους αγρότες που διαθέτουν την παραγωγή τους σε ξενοδοχεία, εστίαση αλλά και στα μάρκετ είναι πολλές.
Όπως μας λέει ο Πάρης Έψιμος μόνο στο αεροδρόμιο της Κω γίνονται 2,5 εκατ. αφίξεις κατ' έτος, οπότε εύκολα αντιλαμβλάνεται κανείς το μέγεθος της απώλειας. Ο κ. Έψιμος προτείνει στο εξής, αφού θα καθιερωθεί υγειονομική ταυτότητα, να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο τα all inclusive ξενοδοχεία, που κρατούν μέσα για μεγάλο χρόνο τους τουρίστες. Τέτοιες μονάδες λειτουργούν δεκάδες στην Κω, με το 90% των κλινών, οπότε αν αρχίσουν και λειτουργούν θα αποτελέσουν λύση για τους αγρότες, υποστηρίζει. Παράλληλα ζητά να υπάρξει πρόνοια ώστε να απορροφηθούν τα ντόπια προϊόντα.
Τεράστια η καταστροφή για τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί σε σχέση και με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής ο Γιάννης Γλεντζάκης, κτηνοτρόφος και πρόεδρος στην Ένωση Ρεθύμνου, η οποία αγοράζει μεταξύ άλλων και γάλα από τους παραγωγούς. Όπως λοιπόν μας υπογράμμισε, οι απώλειες για αγρότες και κτηνοτρόφους από το λουκέτο στον τουρισμό είναι τεράστιες. Όπως εξηγεί ο ίδιος, χιλιάδες ταβέρνες, εστιατόρια και γενικά επιχειρήσεις εστίασης προμηθεύονται αιγοπρόβειο κρέας από τους ντόπιους κτηνοτρόφους, οπωροκηπευτικά από τους αγρότες και τυροκομικά από τα τυροκομεία, κάτι που δεν γίνεται τώρα. Σύμφωνα με το Γιάννη Γλεντζάκη, εκτός αυτού, ήδη τυροκόμοι που δεν έχουν πού να διαθέσουν την παραγωγή τους, πιέζουν τους κτηνοτρόφους για μείωση τιμής στο γάλα, είτε να μη πάρουν καθόλου την παραγωγή, με αποτέλεσμα εκείνοι να απευθύνονται στην Ένωση, για να τους πάρει το γάλα, κάτι όμως που είναι πολύ δύσκολο, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Ο κ. Γλεντζάκης σημειώνει με έμφαση ότι χιλιάδες ταβέρνες κάθε εβδομάδα είχαν καθιερώσει μια ημέρα, αφιερωμένη στην Κρητική διατροφή, οπότε οι ποσότητες κρέατος που έφευγαν από τους ντόπιους μόνο την ημέρα αυτή ήταν τεράστιες, κάτι που δεν γίνεται σήμερα. Ο ίδιος σημειώνει με νόημα ότι το νησί έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα από τη χαμένη ελαιοπαραγωγή φέτος, ενώ επίσης ο Κρητικός κτηνοτρόφος πληρώνει ακριβά τις ζωοτροφές και ιδίως τη σόγια τώρα. Σε σχέση με το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων μας είπε ότι από τις πληροφορίες που έχει από το νησί, λίγοι τελικά θα ρισκάρουν να ανοίξουν υπό το φόβο κάποιου κρούσματος και πως περιμένει να ανοίξουν όταν επιτραπεί κυρίως μικρές ταβέρνες και ξενοδοχειακές μονάδες ως επί το πλείστον.
Συντριπτικό το πλήμα στην Σαντορίνη που έχει τουρισμό 12 μήνες κατ' έτος
Για συντριπτικό πλήγμα από τον μηδενισμό του τουρισμού στο νησί της Σαντορίνης που αποτελεί προορισμό παγκοσμίου εμβέλειας, κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Όπως μας εξηγεί σε σχέση με άλλα νησιά, η Σαντορίνη και κατ' επέκταση και ο πρωτογενής τομέας της έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα, από την άποψη ότι δέχεται τουρίστες και τους 12 μήνες του έτους και μάλιστα από χώρες που έχουν πληγεί βάναυσα από τον κορονοϊό, όπως η Κίνα, η Ινδία, αλλά και οι Αραβικές χώρες που έχουν αγοραστική δύναμη κ.λπ. Για το κρασί και ειδικά της Σαντορίνης, μας είπε ότι σε σχέση με άλλα προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα έχει, επίσης, δεχτεί εξαιρετικά μεγάλο πλήγμα, γιατί, οι χώροι εστίασης είναι όλοι κλειστοί και η κατανάλωση μέσω σούπερ μάρκετ αφορά κυρίως low budget οίνους. Σημειωτέον ότι στην Σαντορίνη, σύμφωνα με τον κ. Καφούρο, μόνο από την κρουαζιέρα φθάνουν γύρω στους 800.000 τουρίστες κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ προς το νησί από πολλές χώρες, ακτοπλοϊκή σύνδεση κ.λπ. με αποτέλεσμα σε πάνω από 2 εκατ. να υπολογίζονται οι αφίξεις κάθε χρόνο. Όλοι τώρα, προσθέτει ο κ. Καφούρος, βρίσκονται σε αναμονή στο νησί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι λόγω μπερδέματος με τους ΚΑΔ της Ένωσης, έχουν μείνει εκτός από τα μέτρα προστασίας επιχειρήσεις της Ένωσης, όπως το οινοτουριστικό κέντρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτό. Σε σχέση με όσα ακούγονται για την επανεκκίνηση του τουρισμού, μας είπε ότι περιμένει μια ρεαλιστική πρόταση, η οποία να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη, δεδομένου ότι πρέπει να τηρηθούν και μέτρα υγιεινής και προστασίας.
Μεγάλες οι απώλειες για τα κηπευτικά στη Λέσβο
Μεγάλες απώλειες γράφουν τέλος και οι παραγωγοί στη Μυτιλήνη. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γρηγόρης Μαρσώνης, παραγωγός κηπευτικών και αγγουριού από το νησί της Λέσβου φέτος τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον παραγωγό, γεγονός που σχετίζεται απόλυτα με τον κορονοϊό, τις κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες, τις επιχειρήσεις εστίασης κ.λπ. Ο κ. Μαρσώνης έχει θερμοκήπια στο νησί και πουλάει τα προϊόντα του μέσω της λαχαναγοράς και όχι απευθείας, ενώ όπως μας είπε περιμένει ν' ανοίξει ο τουρισμός για να υπάρξει ζήτηση.
Μπίκας Αλέξανδρος