Με νέο πρόγραμμα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διόρθωση των “αδικιών” που φαίνεται να δημιουργεί στην αγορά της εστίασης το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενώ την ίδια ώρα το δικό του “παράθυρο ευκαιρίας” αναζητά ο κλάδος του λιανεμπορίου που έχει επανεκκινήσει με δανεικά.
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα για την εστίαση έχει μπει ήδη στις διαδικασίες εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ δεν είναι εφικτό να γίνουν τροποποιήσεις, ακόμη κι αν γίνονταν αποδεκτές οι θέσεις μερίδας επαγγελματιών που μένουν εκτός κάλυψης και ζητούν δίκαιη επανεκκίνηση.
Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τις εταιρείες που καταγράφουν αύξηση τζίρου κι ως εκ τούτου εξαιρούνται από το πρόγραμμα (πρόκειται για το 30% σύμφωνα με επίσημες πηγές), χρηματοδοτείται το 62,9% των υπόλοιπων επιχειρήσεων εστίασης. Αυτό είναι και το επιχείρημα του Γιώργου Καββαθά, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το επιτελείο της κυβέρνησης για την στήριξη του κλάδου.
Όπως έχει πει ο ίδιος, στηρίζεται το σύνολο του κλάδου που δυνητικά έχει αδυναμία να χρηματοδοτήσει την τροφοδοσία καταστημάτων για την επανεκκίνηση. Από την άλλη μεριά, όσοι επαγγελματίες κρίνουν ότι αδικούνται μιλούν για ψηλό “ταβάνι” στο μέγιστο ποσό ενίσχυσης, που ορίζεται στα 100.000 ευρώ, με βάση το τρέχον πρόγραμμα. “Είναι πολλά και τα παίρνουν λίγοι” σημειώνουν χαρακτηριστικά ενώ άλλοι δύο “κόφτες”, 7% επί του τζίρου του 2019 και πτώση τζίρου 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, θεωρούν ότι αφήνουν εκτός κάλυψης πάνω από τις μισές επιχειρήσεις της αγοράς, κυρίως τις μικρότερες.
Ορισμένοι ζητούν ποσόστωση ανάλογα με τους δηλωμένους τζίρους του 2019 σημειώνοντας ότι μένουν εκτός προγράμματος επιχειρηματίες για 200 ευρώ. Προειδοποιούν δε για πρόβλημα βιωσιμότητας εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που έμειναν έξω και από το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, της Περιφέρειας, από το οποίο δεν έχουν πάρει ακόμη χρήματα όσοι κρίθηκαν επιλέξιμοι, ενώ προηγήθηκε σειρά τροποποιήσεων κριτηρίων, όπως καταγγέλλουν.
Εξάλλου, αν και η πλατφόρμα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξει αρχές Μαΐου, με το σκεπτικό τα καταστήματα να ανοίξουν σε εξωτερικούς χώρους μετά το Πάσχα, η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει καλοκαίρι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Στο μεσοδιάστημα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για συμπληρωματικό πρόγραμμα που θα καλύπτει ορισμένα “κενά” του τρέχοντος προγράμματος, όπως η μέριμνα για επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2019 και το 2020. Ζητούμενο είναι επίσης εάν θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα για το λιανεμπόριο.
Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τα καταστήματα άνοιξαν μεν αλλά οι εισπράξεις είναι πενιχρές δέκα μέρες από την επανεκκίνηση, με τις ελπίδες να εναποτίθενται στο επόμενο δεκαπενθήμερο ενόψει Πάσχα. Όπως λέει, εκ των πραγμάτων υπάρχει αδυναμία διαθέσιμου εισοδήματος από την πλευρά των καταναλωτών, ενώ το γεγονός ότι η εμπορική κίνηση εστιάστηκε στις πιο κεντρικές αγορές και τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους είχε επίπτωση στη συνολική επίδοση της αγοράς. Την άλλη εβδομάδα, που αναμένεται να ενεργοποιηθούν και άλλες εμπορικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες πόλεις ελπίζεται να υπάρξει κάποια βελτίωση των πωλήσεων.
Ωστόσο η αγορά είναι “στεγνή” από ρευστότητα, με αδυναμία να καλύψει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις επιστρεπτέων προκαταβολών και μεταχρονολογημένων επιταγών σε λίγους μήνες. Αυτή την ώρα το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών εστιάζεται στην ασφάλεια ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος “πισωγυρίσματος”, αλλά το αίτημα για ίση αντιμετώπιση με την εστίαση είναι ενεργό, δεδομένου ότι το λιανεμπόριο έχει μεγαλύτερες ανάγκες από την εστίαση και περισσότερα έξοδα λειτουργίας, με ενδεικτικό το στοιχείο της εποχικότητας και των αναγκών για διαχείριση στοκ, όπως σημειώνει ο κ. Καρανίκας.
Εξηγεί ότι τα χειμερινά εμπορεύματα θα πληρωθούν μετρητοίς και όχι με μεταχρονολογημένες επιταγές κι επομένως ανεξάρτητα με το αν θα αργήσει η εκταμίευση από το ΕΣΠΑ, τα χρήματα είναι αναγκαία για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου που επανεκκίνησε με δανεικά. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποσταλεί πρόταση στο επιτελείο της κυβέρνησης για επιδότηση του κλάδου στα πρότυπα της εστίασης και του τουρισμού, με κεφάλαια κίνησης στο 7% του τζίρου του 2019 για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου πάνω από 30%.