Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νέα προβλήματα με τα εργασιακά-Επιστολή της ΠΟΞ σε Βρούτση και Θεοχάρη

09/06/2020
51 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με νέα επιστολή του προς τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνει προβλήματα στις εργασιακές ρυθμίσεις, που προκύπτουν από τον ψηφισθέντα νόμο 4690/2020.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, με τις ρυθμίσεις του νόμου, «…Επί της ουσίας η επιχείρηση καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές διπλάσιες του χρόνου εργασίας του προσωπικού της. Πρόκειται για μια επιβάρυνση που θα αποτρέψει την μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης». Και συμπληρώνει: «Αν θέλετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να συμβάλει πράγματι στην προστασία της απασχόλησης θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε, είτε ο εργοδότης να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του εργαζόμενου, για τον οποίο και τον αμείβει ή οι ώρες εργασίας του εργαζομένου να αντιστοιχούν στην αμοιβή που λαμβάνει τόσο από τον εργοδότη, όσο και από το κράτος και στο ποσό αυτό
να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει στο σημείο αυτό να λάβετε υπόψη σας πως η μείωση των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το τρέχον έτος θα είναι πολλαπλάσια του 20% που θέτετε ως όριο για την ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση, σε πολλές περιπτώσεις θα φθάσει και στο 60-70%».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, αναφέρει ότι «κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας η διατήρηση και τους επόμενους μήνες της δυνατότητας προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των ξενοδοχείων, τόσο συνεχούς όσο και εποχικής λειτουργίας ή άλλως η πρόβλεψη της δυνατότητας θέσεως εκ νέου σε αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίοι ανακαλούνται από την αναστολή. Είναι δεδομένο πως την τρέχουσα τουριστική περίοδο τα ξενοδοχεία θα έχουν έκτακτες, πρόσκαιρες και απρόβλεπτες ανάγκες (για παράδειγμα έκτακτη αυξημένη πληρότητα μιας – δυο ημερών) για την εξυπηρέτηση των οποίων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλούν στην εργασία προσωρινά προσωπικό, το οποίο όμως στη συνέχεια δε θα έχει αντικείμενο εργασίας και άρα θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να τεθεί εκ νέου σε αναστολή».


Η επιστολή της ΠΟΞ, έχει ως εξής:

«Προς
κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κοινοποίηση
κ.Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού
κα. Άννα Στρατινάκη
Γενική Γραμματέα Εργασίας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Κατόπιν της δημοσίευσης του Ν.4690/2020 θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής σε σχέση με τα άρθρα 31 επ. στα οποία περιλαμβάνονται οι εργασιακές ρυθμίσεις:
1. Πάγιο αίτημά μας είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και όχι τα χρήματα που παίρνουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Για αυτό άλλωστε και διατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ζωντανή την εκσσε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, η οποία προβλέπει αποδοχές πολύ ανώτερες από τον κατώτατο νόμιμο μισθό. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπως έχει διαμορφωθεί, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και για το χρόνο που ο
εργαζόμενος δεν παρέχει την εργασία του. Επί της ουσίας η επιχείρηση καταβάλει  ασφαλιστικές εισφορές διπλάσιες του χρόνου εργασίας του προσωπικού της. Πρόκειται για μια επιβάρυνση που θα αποτρέψει την μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Αν θέλετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να συμβάλει πράγματι στην προστασία της απασχόλησης θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε, είτε ο εργοδότης να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του εργαζόμενου, για τον οποίο και τον αμείβει ή οι ώρες εργασίας του εργαζομένου να αντιστοιχούν στην αμοιβή που λαμβάνει τόσο από τον εργοδότη, όσο και από το κράτος και στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει στο σημείο αυτό να λάβετε υπόψη σας πως η μείωση
των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το τρέχον έτος θα είναι πολλαπλάσια του 20% που θέτετε ως όριο για την ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση, σε πολλές περιπτώσεις θα φθάσει και στο 60-70%. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο δικαιολογεί, αλλά επιβάλλει την ειδική αντιμετώπιση του ξενοδοχειακού κλάδου και τη λήψη ειδικών μέτρων στήριξής του.

adv

2. Στις προβλέψεις του άρθρου 32 θα πρέπει να μπορούν να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ρύθμιση να προβλέπει ρητά πως σε αυτή εντάσσονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν επαναπροσληφθεί. Σημειώνεται πως ελάχιστα ξενοδοχεία είχαν προβεί, πριν την με κρατική εντολή αναστολή της λειτουργίας τους, σε επαναπροσλήψεις εργαζομένων. Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, λόγω του ότι παραμένουν κλειστά, δεν έχουν μέχρι σήμερα επαναπροσλάβει το εποχικό προσωπικό τους. Επίσης στην εκσσε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης ορίζεται η 10η Ιουνίου (με εξαίρεση τα νησιά της Κέρκυρας, της Κρήτης και της Ρόδου που ορίζονται άλλες ημερομηνίες – στη Κρήτη και τη Ρόδο υπάρχουν και ειδικότερες προβλέψεις βάσει των τοπικών κλαδικών σσε), στις δε λουτροπόλεις η 15η Ιουνίου. Άρα οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα παρέλθει.

3. Τέλος κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας: α) η διατήρηση και τους επόμενους μήνες της δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των ξενοδοχείων, τόσο συνεχούς όσο και εποχικής λειτουργίας ή άλλως η πρόβλεψη της δυνατότητας θέσεως εκ νέου σε αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίοι ανακαλούνται από την αναστολή. Είναι δεδομένο πως την τρέχουσα τουριστική περίοδο τα ξενοδοχεία θα έχουν έκτακτες, πρόσκαιρες και απρόβλεπτες ανάγκες (για παράδειγμα έκτακτη αυξημένη πληρότητα μιας – δυο ημερών) για την εξυπηρέτηση των οποίων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλούν στην εργασία προσωρινά προσωπικό, το οποίο όμως στη συνέχεια δε θα έχει αντικείμενο εργασίας και άρα θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να τεθεί εκ νέου σε αναστολή και β) αναφορικά με τα εποχικά ξενοδοχεία: να προβλέπεται ρητά πως για τον καθορισμό του αριθμού των εργαζομένων που υποχρεούνται να ανακαλέσουν από το καθεστώς αναστολής δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα και να παρέχεται η δυνατότητα να θέσουν εκ νέου σε αναστολή μέρος του προσωπικού τους σε περίπτωση πτώσης της πληρότητας τους ή διακοπής της λειτουργίας τους. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση».

Πηγή: money_tourism 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ