Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις πολιτών στην Ελλάδα, που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ λίγοι είναι και οι πλήρως εμβολιασμένοι που έχουν νοσήσει με Covid - 19. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ συνολικά για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 22/08/2021, δείχνουν ότι μόλις 5,2% των κρουσμάτων και 3,4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί.
Παράλληλα τόνισε ότι «η πλειοψηφία των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν».
Ανεμβολίαστοι πολλοί ηλικιωμένοι
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την καθηγήτρια, πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα αυξάνονται οι εισαγωγές ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
«Ενώ τον μήνα Ιούλιο οι πολίτες άνω των 65 ετών αποτελούσαν μόλις το 3.9% των νέων κρουσμάτων, στα κρούσματα που διαγνώστηκαν μεταξύ 1ης και 25ης Αυγούστου είχαμε συνολικά πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα άνω των 65 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό κρουσμάτων στην ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού στο 8.3%., γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που θα χρειαστούν νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ μέσα στις επόμενες μέρες», σημείωσε.
Απευθυνόμενη σε αυτούς που ακόμα δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, η καθηγήτρια τους κάλεσε να το ξανασκεφτούν. «Δεν μπορούν πια να βασίζονται στη προστασία που δυνητικά τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντος τους. Είναι σαφές πια ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν».