Την ώρα που η ανεργία καλπάζει, αγγίζοντας το 17% και οι εποχικές προσλήψεις έχουν καταρρεύσει με 170.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου συγκριτικά με πέρσι, το φθινόπωρο αναμένεται πολύ δύσκολο .
Αναστολές
Στην πρώτη ταχύτητα ανήκουν όσοι βρίσκονται ήδη ή θα μπουν σε αναστολή.
Οι συγκεκριμένοι θα πάρουν 534 ευρώ τον μήνα ή 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως με νέα ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή, οι αναστολές επεκτείνονται και τον Οκτώβριο για τουρισμό, μεταφορές, επισιτισμό, πολιτισμό, αθλητισμό.
Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι την Παρασκευή (04/09) δόθηκε παράταση στις επιχειρήσεις ώστε να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Ιούλιο.
«Συν- Εργασία»
Δεύτερη ευκαιρία σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας ώστε να δηλώσουν αναστολές και ένταξη στο «Συν – Εργασία» για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε νέα πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού – έως 534 ευρώ ανά μήνα – για την επόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.
Στη δεύτερη ταχύτητα ανήκουν όσοι μπήκαν ή θα μπαίνουν στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» και θα έχουν μείωση καθαρού μισθού έως 20%.
Το πρόγραμμα παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου και επιδοτεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για τον χρόνο εργασίας που χάνεται ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους μισθωτούς που έχουν προσληφθεί έως 10 Αυγούστου να ενταχθούν.
Με μείωση 50% του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης πληρώνει:
- το 50% του καθαρού μισθού
- το 50% των ασφαλιστικών εισφορών.
Το κράτος πληρώνει:
- το 60% του μισού καθαρού μισθού και
- το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών
Εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο
Στην τρίτη ταχύτητα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί που εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται με πήρες 8ωρο με συμβάσεις είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου.
Οι συγκεκριμένοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τις μηνιαίες αποδοχές τους. (χωρίς περικοπές).
Μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση
Στην τέταρτη ταχύτητα ανήκουν και όλοι όσοι εργάζονται ή θα εργαστούν με ευέλικτες μορφές εργασίας.
Αυτός ο τρόπος εργασίας «κερδίζει έδαφος» καθώς μόνο τον Ιούλιο του 2020 καταγράφηκαν 1.099 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση – αύξηση 52% - και 182 μετατροπές με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Οι αποδοχές των εργαζομένων με μερική απασχόληση υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης.
Τα χρήματα που θα λάβουν οι μισθωτοί που υπό-απασχολούνται είναι συνάρτηση του ύψους του μηνιαίου μισθού που αντιστοιχεί στην πλήρη μηνιαία απασχόληση του αντίστοιχου εργαζόμενου.
Έτσι, εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο των 650 ευρώ, το ωρομίσθιο του μερικώς απασχολούμενου διαμορφώνεται στα 3,9 ευρώ.
Για κάθε ώρα πρόσθετης εργασίας, πέραν των συμφωνημένων ωρών, ο εργαζόμενος δικαιούνται και προσαύξηση 12% με αποτέλεσμα το ωρομίσθιο να προκύπτει στα 4,36 ευρώ για κάθε επιπλέον των συμφωνημένων ώρα εργασίας.
Η παροχή της συμφωνημένης εργασίας των μερικώς απασχολούμενων πρέπει να είναι συνεχόμενη και να παρέχεται μια φορά την ημέρα. Δεν είναι δηλαδή νόμιμο το 4ωρο να είναι σπαστό σε δυο 2ωρα.
Η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου είναι απαραίτητη για να μετατραπεί η σύμβαση από πλήρη σε μερικής απασχόλησης. Αν ο εργαζόμενος δεν συμφωνήσει η αλλαγή δεν είναι δυνατή.
«Τυχεροί» οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
Στην τελευταία και πέμπτη κατηγορία ανήκουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μέτρα για την λειτουργία του δημοσίου τομέα στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού περιλαμβάνει υπουργική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.
Ειδικότερα, ρυθμίζονται θέματα υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το ωράριο λειτουργίας του Δημοσίου τομέα και η άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς που έχουν παιδιά σε ευπαθείς ομάδες για την λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
Αναλυτικότερα ορίζεται:
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί για τις ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να ισχύουν και από 1ης/9/2020.
Επανέναρξη λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρ. 19 της αρ. Δ1α/ΓΠοικ.53080/29-8-2020 (Β΄ 3611) Π.Ν.Π., η οποία ισχύει έως τις 15/9/2020 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του αρ. 30 της ίδιας ως άνω Π.Ν.Π. «3. Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου που είναι δικαιούχοι αυτής, των οποίων τα τέκνα δεν προσέρχονται στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία το τέκνο ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, όπως αυτή ορίζεται στην υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14.5.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (Β’ 1856) ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου ή ήδη νοσεί.
Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται βεβαίωση από την οικεία δομή, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στον βρεφικό, βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό, κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης».
Ειδικότερα, υπενθυμίζονται και συνιστώνται τα κάτωθι:
• Η προσέλευση των υπαλλήλων για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να γίνεται τηρουμένων των αποστάσεων του 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων.
• Θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα τόσο οι υπάλληλοι εκλογείς όσο και η εφορευτική επιτροπή.
• Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι στην έδρα της Υπηρεσίας και ειδικότερα στην αίθουσα/χώρο, όπου διενεργούνται οι εκλογές, δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού.
• Θα πρέπει να εξασφαλιστεί προηγουμένως η απολύμανση του χώρου, αλλά και ο αερισμός αυτού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.
• Να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων και κατά το μέτρο του δυνατού ότι οι εκλογείς δεν θα χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα με τους άλλους εκλογείς, ιδίως στυλό, ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης ή να απολυμαίνονται τα μέσα και ο χώρος εκλογής μετά από κάθε χρήση.