Σήμερα υπάρχουν 1.750 παιδιά σε ιδρύματα από τα οποία τα 700 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για αναδοχή και υιοθεσία ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν περίπου 2.000 αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων.
Αυτό που θα αλλάξει από δω και πέρα, είναι πως αναδοχές και υιοθεσίες θα σχετίζονται με τη λειτουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος για τη σύνδεση παιδιών με υποψήφιους γονείς, με αποτέλεσμα (και σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου) να βρουν την οικογένεια που ζητούν πάνω από 200 παιδιά που φιλοξενούνται στα ιδρύματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο προστασίας παιδιών «Η Μητέρα», δήλωσε πως «Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας, που μπορεί να συνδέσει γρήγορα παιδιά με γονείς που θέλουν να τους προσφέρουν τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος».
Τι πρόκειται να αλλάξει
Κατά τη συζήτηση με τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος, σημειώθηκε ότι το αναβαθμισμένο σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής δεν θα κάνει διαχωρισμούς σε βάρος παιδιών που έχουν προβλήματα υγείας ή κινητικές δυσκολίες, ενώ επισημάνθηκε η σημασία να διευκρινιστούν οι διαφορές ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για την πρώτη είναι σταθερά λιγότερες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι το σύστημα θα παραμερίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος δίχως εκπτώσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων για αναδοχή ή υιοθεσία. Στόχος, τόνισε, είναι τα παιδιά να μην παραμένουν σε δομές προστασίας για αχρείαστα μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αναδοχής ή υιοθεσίας.
Τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα
- Από τις αρχές του 2020, το σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας έχει αναβαθμιστεί, ψηφιοποιηθεί ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
- Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε μονάδες προστασίας και φιλοξενίας.
- Ακολούθησε η εκπαίδευση 130 επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ως αποστολή να προετοιμάσουν τους υποψήφιους γονείς σχετικά με τις ανάγκες της αναδοχής ή της υιοθεσίας.
- Τον Ιούνιο άρχισαν, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικά προγράμματα για υποψήφιους γονείς σε όλη την επικράτεια.
- Υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος κατάρτισης πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), οι οποίοι θα ενισχύσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στην επεξεργασία αιτημάτων για αναδοχή και υιοθεσία.
Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα
Χάρη σε αυτά τα κρίσιμα προπαρασκευαστικά βήματα, στις 6 Ιουλίου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών (www.anynet.gr).
Μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, ο οποίος αξιοποιεί την βάση αντικειμενικών δεδομένων, το σύστημα μελετά τους φακέλους παιδιών και υποψήφιων γονέων και στη συνέχεια παράγει προτάσεις σύνδεσης.
Ήδη έχουν υποβληθεί από τον αλγόριθμο 202 προτάσεις, 84 για αναδοχή και 118 για υιοθεσία.
Θα ακολουθήσει καμπάνια για προσέλκυση οικογενειών
Toν Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει καμπάνια για την προσέλκυση οικογενειών στα προγράμματα αναδοχής, ενώ οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία η αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς το ενιαίο μητρώο. Η μηνιαία ενίσχυση των οικογενειών θα κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
Πηγή: iefimerida.gr