Εφάπαξ επίδομα που μπορεί να φτάνει ως τα 300 με 400 ευρώ σκοπεύει να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας στους δικηγόρους όλης της χώρας με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές τους για τον κλάδο ανεργίας.
Η σχετική διάταξη, την οποία αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο. Το επίδομα θα το λάβουν πριν από το τέλος του 2020 οι δικηγόροι-μέλη των ομώνυμων συλλόγων τους και εξετάζεται να χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια.
Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση αποτελεί συνέχεια της στήριξης που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό.
Με τη νέα διάταξη που αποφασίστηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με «αυτοχρηματοδότηση», δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.
Στην περίπτωση των δικηγόρων, η ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι δικηγόροι του e-ΕΦΚΑ υπέρ του κλάδου ανεργίας εδώ και χρόνια. Ο κουμπάρας αυτός δεν έχει αξιοποιηθεί παρά σε ελάχιστο βαθμό και ειδικά για τον κλάδο των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών). Οι προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανεργίας θέτουν ως όρο να μην ασκούν επάγγελμα για ένα χρόνο έχοντας κάνει διακοπή και έχοντας καταθέσει και την άδεια άσκησης επαγγέλματός τους.
Με την κρίση λόγω κορονοϊού όμως οι δικηγόροι μπήκαν στους πληττόμενους κλάδους και με τη διάταξη που έρχεται θα έχουν συνέχεια στα μέτρα στήριξης με εισοδηματικά κριτήρια. Σχετική πρόταση για τη στήριξη των πληττόμενων δικηγόρων είχε γίνει προς την κυβέρνηση και το υπουργείο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Δ. Βερβεσό. Μια παραλλαγή της έκτακτης ενίσχυσης που θεσμοθετείται τώρα, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, είχε υλοποιηθεί με πόρους του ΔΣΑ και επωφελήθηκαν περίπου 5.000 δικηγόροι της Αθήνας. Τώρα που το μέτρο νομοθετείται και θα έχει πανελλαδική εμβέλεια, θα καλύψει το 30% του των δικηγόρων (περίπου 12.000 άτομα) που δηλώνον πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην εφορία.
Σύμφωνα με τη διάταξη την οποία αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.»: Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους ασφαλισμένους που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ και επλήγησαν σημαντικά λόγω των συνεπειών του κορονοϊού. Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων και εν προκειμένω από τις κρατήσεις των δικηγόρων.
Ο χρόνος πληρωμής της ενίσχυσης, το ύψος της, οι δικαιούχοι, οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος χορήγησής της θα διευκρινιστούν με απόφαση μετά την ψήφιση του νόμου.
Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου