Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου με θέμα «Δωδεκανησιακός Τουρισμός: Αντοχές και προκλήσεις στη (μετά) Covid19 εποχή και περιβαλλοντική διαχείριση». Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021, στο ΙΕΚ Ρόδου – Υπουργείο Τουρισμού – Ξενοδοχείο «Θέρμαι» και ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του Κορονοϊού. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από όλους θετικά, καθώς σηματοδοτεί την ελπίδα ότι η πανδημία δεν αποτελεί πια το εμπόδιο για μια κανονική ζωή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ματσίγκος στην τοποθέτησή του ανέλυσε διεξοδικά τα όσα επιτεύχθηκαν στις δύο τουριστικές περιόδους. «Το έτος 2020 έπρεπε να δείξουμε ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να σβήσει τις μηχανές του, έστω κι αν στον κόσμο συμβαίνουν τόσο δραματικές εξελίξεις. Με την οργάνωσή μας, με συντονισμό και επαγγελματισμό επιτύχαμε στην περυσινή σεζόν να εξασφαλίσουμε το 25% των διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με το έτος 2019 και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εγγράψουμε παρακαταθήκη για τη φετινή σεζόν στην οποία πετύχαμε διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 60% συγκριτικά με το έτος 2019».
Συνεχίζοντας ο κ. Γιώργος Ματσίγκος στάθηκε ιδιαίτερα στις ανάγκες που εξέφρασαν οι ίδιοι οι επισκέπτες της Ρόδου και γενικότερα της Δωδεκανήσου: «Το ζητούμενο όλων των επισκεπτών μας ήταν να νιώθουν ασφαλείς, για το λόγο αυτό επενδύσαμε τόσο στην τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού μας το οποίο δε θα πάψω να λέω ότι αγωνίστηκε ηρωικά για να τα καταφέρουμε. Παράλληλα δώσαμε μεγάλο αγώνα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Νοσοκομείο, τη Euromedica και τον Ιατρικό Σύλλογο ώστε να διασφαλίσουμε τη διενέργεια όλων των τεστ που απαιτούσαν τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα και αποτελούσαν την προϋπόθεση ώστε να υπάρχει τουριστική ροή».
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών προέκυψε ότι στη νέα εποχή που ανέτειλε με τον κορονοϊό, οι επισκέπτες του κάθε τόπου και κυρίως της Δωδεκανήσου είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος. Μάλιστα, ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία της Booking που δείχνουν ότι το 70% των επισκεπτών επέλεξαν κατάλυμα διαμονής με γνώμονα το περιβαλλοντικό του προφίλ και τις δράσεις του για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι ομιλίες που ακολούθησαν στη διάρκεια της εσπερίδας ήταν επικεντρωμένες σε θέματα περιβάλλοντος.
Η πρώτη έγινε από τον κ. Νεκτάριο Καλογήρου, επικεφαλής της κοινωνικής επιχείρησης συλλογικής ωφέλειας «Για τη φύση», ο οποίος
παρουσίασε τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μέσα από τη σύμπραξη της κοινσεπ με τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά πρακτορεία. Μέσα από τη συνεργασία αυτή έχουν τεθεί τα θεμέλια ώστε να αναδασωθεί μια μεγάλη έκταση, περίπου 3000 στρεμμάτων στην κεντρική Ρόδο και παράλληλα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν δύο κεντρικοί χώροι εκπαίδευσης μαθητών για θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Η κεντρική ομιλία της εσπερίδας έγινε από τον σύμβουλο αειφορίας κ. Σωτήρη Μυλωνά, ο οποίος με τη σειρά του ανέλυσε όλα όσα αφορούν τη νέα νομοθεσία η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 01η Ιανουαρίου 2022. Οι νέοι Νόμοι για την Περιβαλλοντική Διαχείριση επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς στη διαχείρισης των αποβλήτων των ξενοδοχείων και αποσκοπούν στον περιορισμό του food waste, στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι οι νέοι κανονισμοί απαιτούν να γίνεται διαχωρισμός όλων των απορριμμάτων σε ξεχωριστούς κάδους και ακολούθως το περιεχόμενο του κάθε κάδου να ζυγίζεται καθημερινά έτσι ώστε στο τέλος του κάθε έτους να υπολογίζεται επακριβώς το τέλος καθαριότητας που θα καταλογιστεί σε κάθε ξενοδοχείο
Επιπρόσθετα, όπως ανέλυσε ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς, όλα τα ξενοδοχεία δυναμικότητας άνω των 100 κλινών θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε ενεργειακή αναβάθμιση των επιμέρους τμημάτων τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση της εκπομπής CO2 σε ποσοστό 30%. «Οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι σαφείς και προβλέπουν σειρά μέτρων διότι ο πλανήτης μας δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Δεν έχουμε πια άλλα περιθώρια για αλόγιστη χρήση ενέργειας και ό,τι χρησιμοποιούμε θα πρέπει να θεωρείται δανεικό από τις επόμενες γενιές».
Επί του θέματος ο κ. Γιώργος Ματσίγκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η σημερινή εσπερίδα είναι μόνο ενημερωτική και για τις μεγάλες αυτές αλλαγές στη λειτουργία των ξενοδοχείων ο Σύλλογος Διευθυντών θα οργανώσει ξεχωριστό σεμινάριο, όπου θα αναλυθούν ένα προς ένα τα νέα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης και περιβαλλοντικής προστασίας».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό και τοποθετήσεις απηύθυναν ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών, η βουλευτής κα. Μίκα Ιατρίδη, η αντιπρόεδρος της ΠΟΞ κα. Ντίνα Σβύνου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοϊδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αρης Σουλούνιας και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Τάσος Χατζηλιαμής.
Ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου επιθυμεί να ευχαριστήσει τον διευθυντή της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΙΕΚ Ρόδου «Θέρμαι» του Υπουργείου Τουρισμού κ. Παναγιώτη Κουντούρη και τους σπουδαστές της για τη φιλοξενία στο Θέρμαι και την προσφορά των εκλεκτών εδεσμάτων που συνόδεψαν την εσπερίδα. Ευχαριστεί επίσης τους χορηγούς ΒΑΠ Κουγιός, CAIR, οινοθήκη Έμερυ, Coffe Plus, τους αλευρόμυλους Διμύλια, το Satinart Creative Studios και το ξενοδοχείο Semiramis
Πηγή:www.dimokratiki.gr