Αμείωτο συνεχίζεται το «ράβε – ξήλωνε» των διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση καθώς πλέον «ανάβει το πράσινο φως» για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα δόμησης, με το οποίο θα ξεμπλοκάρει η έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.
Η σοβαρή πολεοδομική ρύθμιση που αλλάζει μόλις ένα χρόνο μετά τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, περιλαμβάνεται σε μία από τις τροπολογίες που κατά τη συνήθη πρακτική κατατέθηκαν στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε άσχετο νομοσχέδιο που αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή και η ακρόαση των φορέων.
Ο ορυμαγδός τροπολογιών μάλιστα προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να μιλά για εξυπηρέτηση συμφερόντων και αναγωγή του ρουσφετιού σε επιστήμη.
Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση
Με την εν λόγω ρύθμιση καθορίζεται πλέον με μαθηματικό τύπο η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση, ενώ προβλέπονται αλλαγές στο τέλος που θα επιβαρύνει τις οικοδομικές άδειες για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 250 ευρώ κατ΄ ελάχιστον με πλαφόν τα 5.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου έως το 2022 οπότε και εχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων προβλέπεται ότι:
Για οικόπεδα επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 τ.μ. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση του κτιρίου κατοικίας και της συνολικής ειφάνειας των ορόφων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 τετραγωνικά μέτρα.
Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ και έως 2000 τ.μ η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ
Για οικόπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, η επιτρεπόμενη δόμηση μειώνεται σε 86 τ.μ από 100 τ.μ.
Το τέλος οικοδομικής άδειας
Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται εκ νέου το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ.
Τα συγκεκριμένο τέλος ορίζεται σε 5% του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού (αντί 5% του κόστους οικοδομικής άδειας, που ισχύει σήμερα) και αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές λόγω επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη δόμηση.
Επιπλέον, τίθενται όρια ώστε το εν λόγω τέλος να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ ή μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ.
Επίσης προβλέπεται ότι οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για οικιστική ή άλλες χρήσεις γης, θα συμμετάσχουν με εισφορά γης καθώς και με καταβολή μετρητών στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και άλλων κοινωφελών χρήσεων.
Σύμφωνα με τις υπόλοιπες προβλέψεις της τροπολογίας ορίζεται ότι:
Επιτρέπεται σε περιοχές γενικής κατοικίας η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων έως 150 κλινών και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων, ακόμη και στις περιπτώσεις που περιοχή έχει πολεοδομηθεί.
Επιτρέπονται σε χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς περιοχής Πηλίου, οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών Προϊόντων, εφαρμοζομένων των προβλεπόμενων όρων δόμησης.
Επιτρέπεται η δημιουργία διόδου για διέλευση οχημάτων μέσα από κοινόχρηστο πράσινο στις περιπτώσεις οικοπέδων που έχουν πρόσωπο άνω των 150 μ.
Ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας ακτίνας χιλιομέτρου (Ιχλ.μ.) από τα όρια εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, 500 μ. από εθνικό οδικό δίκτυο και 250μ. από επαρχιακό δίκτυο για δημιουργία περιμετρικής ζώνης και επιτρέπονται στη ζώνη αυτή συγκεκριμένες χρήσεις (κατοικίες, κοινωφελείς χρήσεις, εγκαταστάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημιουργηθεί εγγειοβελτιωτικά έργα με δημόσιες χρηματοδοτούμενες δαπάνες.
Προσδιορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις του φορέα υλοποίησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.), μεταξύ των οποίων και η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον η αποκατάσταση αυτών μέσα στην περιοχή επέμβασης δεν προκρίνεται για λόγους πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς κ.λπ. Και η διαμόρφωση του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων και υλοποίηση των έργων τεχνικών υποδομών αποκλειστικά με δικές του δαπάνες καθώς και η απόδοσή τους οικείο Δήμο.
Καθορίζονται οι όροι δόμησης για τα Data Centers με συντελεστή δόμησης 0,8, η διαμόρφωση-ανάπλαση του αθλητικού κέντρου Ηρακλείου –ΛΙΝΤΟ (κάλυψη 38%, ΣΔ Ο,36, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 12 μέτρα) ενώ
Επιτρέπονται και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών αποβλήτων σε όλες τις ζώνες του Όρους Αιγάλεω.
Τσίπρας: Έχετε αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη και το νομοθετείτε επιπλέον
Για διατάξεις «αποσπασματικές και χύμα στην προσπάθεια σας μάλλον να ικανοποιήσετε συμφέροντα», έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως στην κυβέρνηση «είναι φανερό ότι δε θέλετε σαφείς κανόνες, αλλά α λα καρτ σχεδιασμό και με τους πολίτες στις περισσότερες περιπτώσεις ομήρους αυτού του σχεδιασμού».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παράταση ενός έτους της εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι από το ΤΕΕ και στη συνεχή τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και τους όρους δόμησης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «προχειρότητα που βραχυχυκλώνει τις υπηρεσίες δόμησης, τους μηχανικούς και την οικοδομική δραστηριότητα αφού εφόσον κάθε 3 μήνες αλλάζει ο οικοδομικός κανονισμός».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το αποκορύφωμα είναι πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργείται «ένα μεγαλοπρεπές παράθυρο ώστε να ακυρώνεται ο σχεδιασμός σε μια περιοχή και ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει μία μελέτη που θα αλλάζει και τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης.
Έχετε αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη και το νομοθετείτε επιπλέον. Δυστυχώς όμως αυτό θα το πληρώσει πολύ ακριβά το περιβάλλον, αλλά και η ανάπτυξη» κατέληξε.
Πηγή ethnos.gr