Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Διαδικτυακή απάτη στις μισθώσεις φοιτητικής κατοικίας

29/08/2021
87 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Την ανάγκη των νέων φοιτητών – και όχι μόνο – να βρουν κάποιο διαμέρισμα με σχετικά οικονομικό ενοίκιο για να μείνουν εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι.

Η καλοστημένη κομπίνα
Το πρώτο βήμα είναι η δημοσίευση αληθοφανούς αγγελίας ενοικίασης διαμερίσματος επιπλωμένου ή ημιεπιπλωμένου (να διαθέτει π.χ. ηλεκτρικές συσκευές) σε γνωστά, μεγάλα site αγγελιών.

Συνήθως, η αγγελία αφορά μίσθωση σπιτιού σε «καλές» περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της περιφέρειας.

Η διαφορά της εν λόγω αγγελίας σε σχέση με την πλειονότητα των αγγελιών για τις ίδιες περιοχές είναι η τιμή, η οποία είναι σαφώς χαμηλότερη από αντίστοιχα ακίνητα.

Για παράδειγμα τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε αγγελία για ενοικίαση επιπλωμένου δίχωρου διαμερίσματος στο Χαλάνδρι από ιδιώτη, με τιμή ενοικίου 300 ευρώ το μήνα, ενώ ως εγγύηση ο υποψήφιος ενοικιαστής θα έπρεπε να καταβάλει 500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ενοίκια στο Χαλάνδρι ξεπερνούν τα 8 ευρώ ανά τ.μ. και τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια είναι σχετικά λίγα.

Βρίσκοντας λοιπόν την «τρελή ευκαιρία» είναι φυσικό ότι ο ενδιαφερόμενος θα θελήσει να επικοινωνήσει με τον ιδιώτη εκμισθωτή.

Τότε αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας με τον ιδιώτη που φαίνεται να έχει καταχωρήσει την αγγελία και η μόνη δυνατότητα που δίνεται για επικοινωνία είναι μόνο μέσω email.

Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που δίνεται τηλέφωνο αλλά είναι ένας ψεύτικος αριθμός που δεν απαντάει. Έτσι ξανά η μόνη λύση επικοινωνίας είναι το email.

Ο ιδιοκτήτης λείπει…
Όταν πραγματοποιηθεί η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής μαθαίνει ότι το σπίτι μισθώνεται επειδή έτυχε κάτι έκτακτο στον ιδιοκτήτη και έφυγε στο εξωτερικό ή επειδή είναι επιχειρηματίας που ζει μόνιμα στο εξωτερικό. Η Ιρλανδία ως τόπος διαμονής του ιδιοκτήτη είναι πολύ της… μόδας.

Εφόσον ο ιδιοκτήτης λείπει για να δει το σπίτι ο υποψήφιος μισθωτής θα πρέπει να ακολουθηθεί η… οδός της Airbnb αφού όμως καταβληθεί το ποσό του πρώτου ενοικίου και της εγγύησης.

Στην περίπτωση που το σπίτι δεν αρέσει στον υποψήφιο «εκπρόσωπος της Airbnb θα επιστρέψει τα χρήματα».

Όλη η ιστορία είναι να καταφέρουν να πείσουν τους υποψήφιους ενοικιαστές να καταθέσουν τα χρήματα του πρώτου ενοικίου και της εγγύησης και μετά απλά να εξαφανιστούν.

Σημειωτέον ότι η Airbnb στους όρους χρήσης αναφέρεται σε περιπτώσεις απάτης όπου χρησιμοποιείται το όνομα της πλατφόρμας. Περισσότερο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Διεθνής απάτη
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια τακτική απαντάται και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Και ο λόγος είναι τα ακριβά ενοίκια και η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση. Επίσης «ο ιδιοκτήτης είναι στο εξωτερικό» και επίσης πρέπει ο ενδιαφερόμενος «να πληρώσει» για να δει το διαμέρισμα.

Μάλιστα στη Γαλλία αυτή την περίοδο, η συγκεκριμένη κομπίνα εξαπλώνεται ραγδαία.

Για να μην σας κοστίσει ο κούκος αηδόνι
Η εμπεριστατωμένη έρευνα είναι το πρώτο βήμα για μην πληρώσει ο νέος ενοικιαστής τον κούκο αηδόνι επισημαίνουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς.

Ένα «καπέλο» έως και 30% μπορεί κάποιος να το αποφύγει εάν αφήσει να περάσει η μεγάλη φούρια των πρώτων ημερών μετά την ανακοίνωση των βάσεων, όπως επίσης εάν δεν αναζητηθεί σπίτι ακριβώς δίπλα στην πύλη της πανεπιστημιακής σχολής.

Επίσης σημαντικό είναι να διαβαστούν με προσοχή οι όροι του συμβολαίου μίσθωσης. Οι όροι που δεν είναι κατανοητοί ή που δεν είναι αποδεκτοί εκ μέρους του μισθωτή καλό είναι να διαγράφονται. Να σημειωθεί ότι σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη».

Υπενθυμίζεται ότι η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της κτηματαγοράς, οι φοιτητές που πρόκειται να ενοικιάσουν ένα καινούργιο σπίτι και οι γονείς τους θα πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.

Πηγή ΟΤ


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ