“Πρώτιστο μέλημα για όλους αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας πρέπει να είναι η υγειονομική διαχείριση. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να δείχνουμε την υπευθυνότητα που δείξαμε την εποχή του lockdown και να διατηρήσουμε την εικόνα της σοβαρής χώρας που μπορεί να διαχειρίζεται τα προβλήματα της, έχοντας να διαχειριστούμε πλέον και κόσμο από το εξωτερικό” σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.
Εκτός όμως από το υγειονομικό σκέλος, το πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες η τουριστική ζήτηση, αλλά και το κατά πόσο θα είναι εφικτό να μετριαστούν όσον γίνεται περισσότερο οι απώλειες στις εισπράξεις, προκαλούν προβληματισμό. “Παράλληλα, όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πρόκληση των οικονομικών επιπτώσεων. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα και έτσι όπως μπορούμε να δούμε τώρα το άμεσο μέλλον, θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να προσδοκά, με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, περισσότερο από το 20% με 25% των εσόδων που είχαμε πέρσι από τον τουρισμό” συμπληρώνει ο κ. Ρέτσος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν αναμένεται να εισρεύσουν πάνω από πέντε δισ. ευρώ στο τουριστικό καλάθι. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά οι τουριστικές εισπράξεις άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό έφτασε τα 33 εκατ. Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις και με βάση την αυξητική πορεία που κατέγραφαν οι προκρατήσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αναμένονταν από τον τουρισμό πάνω από 20 δισ. ευρώ.
Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες
Το επόμενο διάστημα, μέχρι και τις 10 Ιουλίου, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη των κρατήσεων και σε σημαντικό βαθμό, όπως εξηγούν επιχειρηματίες του χώρου, θα καθορίσει και τη σεζόν. Η διαχείριση πιθανών κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς αποτελεί βασική προτεραιότητα και όπως τονίζουν στελέχη του χώρου θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση.
Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν και τα περιφερειακά αεροδρόμια για πτήσεις από το εξωτερικό, με εξαιρέσεις επί του παρόντος, και η αγορά περιμένει πως θα εξελιχθεί η ζήτηση από τις βασικές “δεξαμενές” επισκεπτών και εσόδων για τον ελληνικό Τουρισμό, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Πρωτεύον στοίχημα είναι να μην χαθεί ο Αύγουστος- ο μήνας με τις υψηλότερες επιδόσεις σε εισπράξεις και επισκεψιμότητα από το εξωτερικό- και ει δυνατόν να υπάρξει τουριστική ζήτηση για ένα μέρος του Ιουλίου. Ο δρόμος εντούτοις για την επανεκκίνηση δείχνει να είναι μακρύς και η προσαρμογή στη νέα κανονικότατα δύσκολη.
Πηγή: capital.gr
Βίκυ Κουρλιμπίνη