Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

“Βροχή” καταγγελιών κατά εργοδοτών: Ζητούν από εργαζομένους μέρος του Δώρου Χριστουγέννων που καταβάλλει το κράτος

21/12/2020
121 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε “ζούγκλα” έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να χτυπάει… κόκκινο. Κι αυτό γιατί η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει ντόμινο αρνητικών αλλαγών στους χώρους εργασίας, με δεκάδες εργαζομένους να καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους με αφορμή την υγειονομική περιπέτεια που βιώνει η χώρα παραβιάζουν καθημερινά την εργατική νομοθεσία, χωρίς κανέναν δισταγμό.
Όπως αναφέρουν στο enikonomia.gr εργαζόμενοι και άνθρωποι των σωματείων, ήδη αρκετοί εργοδότες έχουν ξεκαθαρίσει στο προσωπικό τους ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν σήμερα το πολυπόθητο Δώρο Χριστουγέννων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο enikonomia.gr, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ήδη ζητήσει από το προσωπικό τους να επιστρέψουν μέρος από το Δώρο Χριστουγέννων που αναμένεται να λάβουν σήμερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από την πολιτεία. Από τον… καμβά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που όχι απλά δεν σκοπεύουν να δώσουν τον λεγόμενο 13ο μισθό, αλλά έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους επιστρέψουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που έχουν λάβει στο πλαίσιο της αναστολής της σύμβασης τους.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το enikonomia πάνω από 26.000 μισθωτοί έχουν απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ από 19 Μαρτίου έως και 30 Νοεμβρίου και οι περισσότεροι, δηλαδή το 34% – περίπου 8.840 εργαζόμενοι ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά την διάρκεια της αναστολής ή της τηλεργασίας. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους και φυσικά τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά.
Ένα ποσοστό 11% των εργαζομένων που πήραν τηλέφωνα στην ομάδα πληροφόρησης της Γενικής Συνομοσπονδίας έκανε καταγγελία σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 8% κάλεσε για να βρει διέξοδο σε θέματα αδειών και δώρων εορτών. Περίπου 5,5% των εργαζομένων αντιμετώπισε θέμα απόλυσης ή γενικά απώλειας θέσης εργασίας, ένα 4,5% είχε πρόβλημα με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ένα 4% κατήγγειλε θέμα που σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ το 3,5% αυτών που κάλεσαν είχε πρόβλημα με τις συλλογικές συμβάσεις, με απλήρωτες υπερωρίες και υπερεργασία. Τέλος, 3% των ανθρώπων που απευθύνθηκαν στην “Αντι-Covid-19” ομάδα υποστήριξης της ΓΣΕΕ υπέστη μείωση μισθών.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός είναι ότι όλα τα παραπάνω “κρούσματα” εργοδοτικής αυθαιρεσίας προέρχονται μόνο από τη δεξαμενή καταγγελιών της ΓΣΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν μόνο ένα μέρος προβλημάτων που έχουν έρθει στο “φως”. Οι καταγγελίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλήθος αναφορών σε σωματεία και εργατικά κέντρα, που αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δώσει εντολή για σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία θα εντοπιστούν και θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές. Ωστόσο, ο αριθμός του προσωπικού που λείπει είτε λόγω άδειας ειδικού σκοπου, είτε λόγω τηλεργασίας φαίνεται ότι δυσχαιρένει το έργο των ελεγκτικών αρχών.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΓΣΕΕ

Πηγή enikonomia.gr



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ