Στα «κάγκελα» βρίσκονται κάτοικοι, επιμελητήρια, δήμαρχοι, βουλευτές, τοπικοί φορείς και Περιφέρεια στον Έβρο μετά την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να επεκτείνει τη δομή μεταναστών στο Δ.Δ. Φυλακίου του Δήμου Κυπρίνου στον Έβρο.
Εκεί λειτουργούν ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) 250 θέσεων και Προαναχωρισιακό κέντρο (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) άλλων 250 θέσεων αντίστοιχα. Με την επέκταηση της δομής θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ και στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Στις υπάρχουσες δομές μέχρι στιγμής οι μετανάστες και πρόσφυγες που συλλαμβάνονται από την Αστυνομία στα σύνορα του Έβρου, ταυτοποιούνται και το αργότερα μέσα σε ένα μήνα προωθούνται σε δομές εκτός Θράκης.
Με κοινό ανακοινωθέν το οποίο συνυπογράφεται από όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές του νομού και την τοπική Εκκλησία, κάνουν σαφές πως δεν θα δεχτούν την επέκταση ενώ είναι θετικοί στην αναβάθμιση της υπάρχουσας δομής η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (έλλειψη βιολογικού καθαρισμού κ.α.). Καλούν μάλιστα τον κ. Μηταράκη να επισκεφτεί την περιοχή και να ενημερώσει διά ζώσης τους θεσμικούς φορείς με τον τελευταίο να αποδέχεται το αίτημά τους και να ανεβαίνει στη Θράκη στις 16 Ιανουαρίου.
Μετέφεραν προσωρινά μετανάστες από τις Σέρρες στον Έβρο
Η κατασκευή δομής σε μια έκταση 72 στρεμμάτων δημιουργεί φόβους για μεταφορά μεταναστών από άλλα σημεία της χώρας στον Έβρο δημιουργώντας μια νέα Μόρια. Ενδεικτικό είναι ότι τον προηγούμενο μήνα μεταφέρθηκαν, προσωρινά, μετανάστες με λεωφορεία από τις Σέρρες στον Έβρο για περίπου 20 μέρες.
«Αυτό μας οδηγεί σε προβληματισμούς. Μπορεί ο υπουργός να διαβεβαιώνει ότι δεν θα μεταφέρει πρόσφυγες από άλλες δομές ή από νησιά αλλά αν κάπου φουλάρουν οι δομές που έχει, και εδώ υπάρχουν άδεια κρεβάτια γιατί να μην τους φέρει εδώ; Που θα τους στείλει; αναρωτιέται, μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και προσθέτει: «Φοβόμαστε μην γίνουμε μια νέα Μόρια γιατί το πρόγραμμα είναι για δυναμικότητα 3.000 θέσεων, αν και τα χαρτιά γράφουν για 1.500 άτομα».
Περίπου 400 πρόσφυγες το μήνα κατά μέσο όρο περνούσαν τα σύνορα από τον Έβρο το 2020
Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν υπάρχει λόγος για την αύξηση της δυναμικότητας της δομής σύμφωνα και με τις ροές που καταγράφηκαν το 2020. Ο μηνιαίος κατά μέσο όρο ρυθμός εισόδου μεταναστών και προσφύγων από τον Έβρο σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν 400 άτομα το μήνα πέρσι. «Και η δυναμικότητα της υπάρχουσας δομής είναι 528 άτομα. Και μέσα σε 24 μέρες πρέπει να διεκπεραιώνονται τα αιτήματα. Επομένως ο 528ος θα έχει φύγει σε 30 μέρες. Δέχεσαι 400 το μήνα. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος επέκτασης» εξηγεί μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. «Όλοι οι κυβερνώντες αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έλεγαν ότι ο Έβρος εξαιρείται από τη δημιουργία νέας δομής. Γιατί δεν τρώμε παραμύθι ότι είναι επέκταση υφιστάμενης. Είναι καθαρά μια νέα δομή και χωροταξικά γιατί δεν παίρνει τα εφαπτόμενα χωράφια. Παίρνει άλλα και θα χρειαστεί να γίνουν άλλες περιφράξεις».
Παράλληλη, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρίδης η κυβέρνηση έχει επενδύσει 60-70 εκατ ευρώ για την ενίσχυση του φράχτη, έχουν προσληφθεί 400 συνοριοφύλακες, ενώ τον Μάρτιο θα βγει νέα προκήρυξη για άλλους 600 στον Έβρο. «Άρα αποτρεπτικά θα πάνε ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο είναι εντελώς προσβλητικό και υποτιμητικό και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτό που επιχειρείται να γίνει».
Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες κατασκευής
Η δομή σύμφωνα με το υπουργείο, θα χωροθετηθεί στο Δ.Δ. Φυλακίου, Δήμου Κυπρίνου στο Ν. Έβρο, θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. και θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου. Η συνολική δυναμικότητα της δομής θα είναι 1.500 φιλοξενούμενοι. Ειδικότερα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. (περιλαμβανομένων 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.). Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία. Όπως αναφέρει η πρόσκληση στην δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς. Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στη δομή θα κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων και Η/Μ ενώ προβλέπεται και δημιουργία περιμετρικής οδού με περίφραξη.
Μεμετζή: Φοβόμαστε πιθανή εργαλειοποίηση των μεταναστών στο εσωτερικό από τον Ερντογάν
Αντίθετος εμφανίζεται μεταξύ άλλων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας θέτοντας ακόμη μια παράμετρο: οι Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας όπου τον προηγούμενο Μάρτιο παρακολούθησε όλη η Ευρώπη την εργαλειοποίηση τόσων χιλιάδων ανθρώπων να προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από το Φυλάκιο. Μια ταυτόχρονη εξέγερση και 2.000 μεταναστών σε κοντινή απόσταση θα ελαχιστοποιούσε τα περιθώρια άμυνας του νομού μας επομένως της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. «Φοβόμαστε μετά και τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου πως θα μπορούσε να λειτουργήσει αθροιστικά στο πρόβλημα με την γείτονα χώρα. Κάθε φορά που θα θέλει να εργαλειοποιεί ο Ερντογάν τους μετανάστες που έχει στο εσωτερικό της Τουρκίας θα πρέπει να φοβόμαστε και την εργαλειοποίηση των μεταναστών στην Ελλάδα;» αναρωτιέται η πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή.
Σύμφωνα με την ίδια κανένα ανταποδοτικό όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που θα διατρέχει εφεξής η περιοχή. «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον κίνδυνο εκτός των συνόρων μας όχι όμως και εντός» εξηγεί η κ. Μεμετζή, προσθέτοντας ότι οι αντιδράσεις αυτές είναι πέρα από κάθε αίσθημα ξενοφοβίας και ακρότητας.«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι η νέα δομή μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συνέπειες καθώς σε μια περιοχή έρημη που δεν έχει πολλούς κατοίκους και επομένως δεν έχει μεγάλη αστυνομική δύναμη οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ελέγχονται»
ethnos.gr