Tις μηχανές στο «φουλ» έχουν βάλει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και ν΄ ανακοινωθούν την Παρασκευή 10 του μήνα, οι βαθμοί στους υποψήφιους, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 10-7-2020, μετά τις 13.00 μ.μ. στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας.
Αμέσως μετά οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν εξετάστηκαν σε ειδικά μαθήματα μπορούν να οριστικοποιούν το μηχανογραφικό τους δελτίο, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν και τους βαθμούς τους σε αυτά τα μαθήματα, προκειμένου να έχουν συνολική εικόνα και να μπορέσουν να επιλέξουν τις σχολές που επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι θα πρέπει να «κλειδώσουν» το μηχανογραφικό τους, έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
Με την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου ολοκληρώνεται ο μαραθώνιος των πανελλαδικών εξετάσεων για τα παιδιά, τα οποία πλέον θα περιμένουν, περίπου μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ώστε να ανακοινωθούν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και οι βάσεις εισαγωγής. Για σήμερα πάντως το ΔΣ της ΟΛΜΕ, να απέχουν από τη βαθμολόγηση γραπτών. Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία, σε συνέχεια της αποχής που είχε κηρύξει από όλα τα βαθμολογικά κέντρα των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων την Τρίτη 23/06/2020, αποφάσισε και καλεί όλους τους βαθμολογητές των Καλλιτεχνικών καθώς και τους Αρχιτέκτονες, Τοπογράφους, Μηχανικούς, να απέχουν από τη βαθμολόγηση του Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος του Σχεδίου (Ελεύθερο, Γραμμικό) τη Δευτέρα 6/07/2020.
Αιτία της διαμαρτυρίας είναι όπως οι ίδιοι αναφέρουν «τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και ΓΕΛ, καταργούν μαθήματα, εξαφανίζουν ολόκληρες περιοχές επιστημών και ταυτόχρονα εξοβελίζουν ειδικότητες εκπαιδευτικών από το δημόσιο σχολείο». Στην πορεία των βάσεων για φέτος θα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία και δεν θα έχουμε ενιαία κίνηση (είτε ανοδική είτε καθοδική). Για την ώρα η εικόνα είναι θολή καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία. Επίσης οι βάσεις επηρεάζονται και από τις επιλογές που κάνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό, οι οποίες φέτος φαίνεται ότι πιθανότατα να διαφοροποιηθούν σημαντικά.
Οι οικονομικές δυσκολίες που προστέθηκαν στις ελληνικές οικογένειες μετά την πανδημία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει «συγκρατημένες» επιλογές καθώς οι υποψήφιοι θα προτιμήσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους ακόμη και αν είναι κατώτερες των επιθυμιών τους. Επίσης, φέτος, δυσκολεύουν και οι μετεγγραφές. Στο νέο σύστημα προβλέπεται «βάσης μετεγγραφής», η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος.
Πάντως, όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προβλέπεται:
Στο 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ μικρή πτώση στις περιφερειακές των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών. Το ίδιο όμως δεν θα ισχύσει για τις κεντρικές αντίστοιχες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Στο 2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα περιφερειακά τμήματα ωστόσο αυτό δεν δείχνει να επηρεάζει τα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας.
Στο 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, και όσον αφορά στην περιζήτητη Ιατρική Αθήνας αναμένεται άνοδος των ορίων κάτι που δεν φαίνεται στα περιφερειακά τμήματα του πεδίου αυτού.
Στο 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ η εικόνα είναι θολή και αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις και πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.
Πηγή: ethnos.gr