Τις λεπτομέρειες για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο δίνουν σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι στη δημοσιότητα οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών.
Άμεση προτεραιότητά τους θα είναι να στείλουν στη Βουλή την τροπολογία για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά του Αιγαίου προκειμένου η εκκαθάριση του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων να προχωρήσει άμεσα δεδομένου ότι πλησιάζει και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης που είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει το εξής:
1. Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν (ή που αποκτήθηκαν) μέσα στο 2020 δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από:
·Εισοδήματα από ενοίκια
·Εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα
·Εισοδήματα από μερίσματα
·Εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα
Δηλαδή, κανονικά θα επιβληθεί στα εισοδήματα του 2020 η εισφορά αλληλεγγύης εφόσον αυτά προέρχονται από μισθούς (και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα) αλλά και συντάξεις. Για τους φορολογούμενους που εμφανίζουν εισοδήματα από αυτές τις πηγές που προαναφέρθηκαν, το όφελος θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2021.
2. Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2021, δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Κανονικά, θα επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2021 από:
·Συντάξεις
·Μισθούς του δημοσίου τομέα και των φορέων γενικής κυβέρνησης
·Ενοίκια
·Ελεύθερα επαγγέλματα
·Μερίσματα
·Αγροτική δραστηριότητα
Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, το όφελος θα φανεί μέσα στο 2021 καθώς θα μειωθεί η παρακράτηση φόρου που θα γίνει από τον μισθό τους. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται από τα παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα το thetoc.gr, θα προκύψει σημαντικό όφελος και μέσα στο 2022 λόγω της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης.
Κερδισμένοι θα είναι και το 2022 όσοι εκτός από μισθό του ιδιωτικού τομέα έχουν εισόδημα και από άλλη πηγή όπως για παράδειγμα από ενοίκια, αγροτική δραστηριότητα κλπ. Γιατί θα συμβεί αυτό; Αποκαλυπτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα.
Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με ετήσιες αποδοχές 12.000 ευρώ ενοικιάζει ένα μεγάλο διαμέρισμα και εισπράττει 1000 ευρώ τον μήνα (ή 12.000 ευρώ τον χρόνο) από ενοίκιο. Άρα το συνολικό του εισόδημα είναι 24.000 ευρώ. Με τη φορολογική δήλωση του 2020, αυτός ο φορολογούμενος πλήρωσε εισφορά αλληλεγγύης 376 ευρώ. Με το εκκαθαριστικό του 2021 δεν θα πληρώσει καθόλου εισφορά αλληλεγγύης καθώς αυτή θα επιβληθεί μόνο στο εισόδημα από τους μισθούς που αποκτήθηκε μέσα στο 2021.
Και επειδή το εισόδημα αυτό είναι 12.000 ευρώ (δηλαδή στο αφορολόγητο όριο της εισφοράς αλληλεγγύης) θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή και για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες. Μηδενική θα είναι η επιβάρυνση και με το εκκαθαριστικό του 2022. Απλώς θα συμβεί το αντίστροφο. Το 2021, θα απαλλάσσεται από την εισφορά το εισόδημα από μισθούς και δεν θα απαλλάσσεται το εισόδημα από ενοίκια. Τα 12.000 ευρώ των ενοικίων όμως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ οπότε η επιβάρυνση θα είναι και πάλι μηδενική.
Με αυτό το δεδομένο της "ανάμιξης" των εισοδημάτων, κερδισμένοι θα βγουν το 2021 και οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δεύτερη πηγή εισοδήματος. Δημόσιος υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 14.000 ευρώ από το μισθό του και άλλα 8000 ευρώ από ενοίκια, πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης 276 ευρώ με το εκκαθαριστικό του 2020 αλλά θα πληρώνει μόλις 44 ευρώ με το εκκαθαριστικό του 2021. Το 2022, η επιβάρυνση θα επανέλθει και πάλι στα 276 ευρώ αν φυσικά δεν υπάρξει άλλη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το φθινόπωρο του 2021.