Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργήσει στις οικογένειες που έχουν ηλικιωμένους και στους ίδιους, από την ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ότι οι άνω των 85 ετών δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν στο κέντρο υγείας της περιοχής τους όπως είναι η Πάτμος αλλά σε νοσοκομείο.
Και αυτό συμβαίνει διότι η κυβέρνηση, για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σχεδίασε να γίνει σύμφωνα με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια χωρίς να λάβει υπ όψη της άλλους παράγοντες.
Αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού είναι οι Πάτμιοι άνω των 85 ετών για να εμβολιαστούν θα πρέπει να ταξιδέψουν στη Λέρο ή σε κάποιο άλλο νησί, καθώς η Πάτμος δεν έχει νοσοκομείο,
Είναι πράγματι πρωτάκουστο αυτό για τους υπερήλικες. Η ταλαιπωρία στην οποία τους υποβάλλουν αποτελεί μεγάλη ασέβεια.
Θα ταξιδέψουν χειμωνιάτικα. Θα μετακινηθούν με συνοδό. Άρα θα ταλαιπωρηθούν, θα ταλαιπωρήσουν τους οικείους tους και θα ξοδευτούν.
Οι συπατριώτες μας σέβονται τους αγαπημένους τους και θα δείξουν κατανόηση , αλλά γιατί η κυβέρνηση να μην σχεδιάζει με πρόνοια και κριτήρια σεβασμού στους απόμαχους της ζωής;
Και αυτοί που είναι κλινήρεις ή δεν μπορούν να μετακινηθούν, τι θα γίνουν;
Αλήθεια γνωρίζει κανένας από αυτούς που νομοθετούν ή οργανώνουν για μας τους νησιώτες, τι σημαίνει νησί τι σημαίνει κέντρο υγείας, ποιες είναι οι ανάγκες μας;
Περιμένουμε λοιπόν το υπουργείο να ανταποκριθεί στα αιτήματα των γιατρών και του πληθυσμού της Πάτμου να δημιουργηθούν μικρά εμβολιαστικά κέντρα σε κάθε νησί και περιοχή, που δεν έχει νοσοκομείο με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό.
Και αν επιμείνουν είναι ώρα για κινητοποιήσεις.
H Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, απέστειλε επιστολή στον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ και στον •ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ για το μπάχαλο στη στρατηγική των εμβολιασμών.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στους υπερήλικες και στα κέντρα υγείας ως εξής:
?..... Τι πρόβλεψη έχει γίνει για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο πληθυσμός, πχ τη δυσκολία μετακίνησης των υπερηλίκων; Πως εξασφαλίζεται η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες; Ποιος θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση τους, την αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση;
Και συνεχίζει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., αντί με κατεπείγουσες διαδικασίες να στελεχώσει τα ρημαγμένα από προσωπικό νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, νομοθετεί κριτήρια προσλήψεων για τις προσλήψεις που δεν κάνει. Αντί να αυξήσει ,μειώνει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της Π.Φ.Υ. που έχει στρατηγικό ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου.
Εδώ και τώρα απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων υγείας , την δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο Π.Φ.Υ.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα ΚΥ και ΠΙ......."