Η καρδιά του δρομικού κινήματος χτυπά στη Ρόδο με τον φετινό μαραθώνιο να σπάει όλα τα ρεκόρ σε χρόνους και συμμετοχές από 52 χώρες. Μεταξύ των 4.000 αθλητών συμμετείχαν και αρκετοί Κώοι απολαμβάνοντας τις μοναδικές ομορφιές του σμαραγδένιου νησιού και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης.
Μεταξύ εκείνων που έτρεξαν ήταν οι : Θανάσης Καματερός, Κώστας Κωστογλάκης, Γιώργος Θάνος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Κατερίνα Κουρούδη, Ανδριάννα Κουρούδη, Γιώργος Μπαραχάνος, Στάθης Χρύσης , Βασιλική Σαΐτη, Μάγδα Καματερού, Νίκος Καματερός, Γιώργος Καματερός, Σάντυ Λαδικού , Φρατζής Καρραγιάννης και αρκετοί ακόμη σε όλες τις διαδρομές.
Στον 9ο Μαραθώνιο Ρόδου είχαμε τον μαραθώνιο 42 χλμ, ημιμαραθώνιο 21 χλμ, την διαδρομή των 10 χλμ , των 5χλμ και για πρώτη φορά αγώνας περιπάτου των 5χλμ. Συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι έτρεξαν και αρκετά παιδιά δρομέων της Κω όπως η Μάγδα Καματερού και ο Γιώργος Καματερός ακολουθώντας τα βήματα των γονιών τους.
Η μεγάλη αθλητική γιορτή προσέφερε για ακόμη μία φορά συγκινήσεις και χαρές. Εντοπίσαμε δρομείς και από άλλα νησιά. Πρωταγωνίστησε η λεριά πρωταθλήτρια Ράνια Ρεμπούλη με παιδιά από την Λέρο, ο Γιάννης Σκεμπές από την Πάτμο και φυσικά ο δρομέας φαινόμενο της Δωδεκανήσου Μιχάλης Χατζηιώαννου από την Σύμη.
Συγκίνηση προκάλεσε ο Κώστας Κωσταγλάκης ο οποίος αφού έτρεξε 42 χλμ λίγα μέτρα πριν την γραμμή του τερματισμού άνοιξε ένα πανό που κουβαλούσε σε όλη την διαδρομή και ήταν εις μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη. Μάλιστα αν και ήθελε λίγα βήματα για να πατήσει επίσημα την γραμμή του τερματισμού, ο Κώος δρομέας επέλεξε να κάνει αναστροφή και να φύγει μη τερματίζοντας.
Στο κοινό εντοπίσαμε και τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Γιάννη Τρικοίλη ο οποίος από την πρώτη χρονιά όχι μόνο δίνει το παρόν αλλά βοηθάει και οργανωτικά την διοργάνωση και εμψυχώνει φυσικά τους δρομείς.
Η υποστήριξη σε όλη την διαδρομή ήταν καταπληκτική ενώ μουσικά σχήματα μαζί με τον κόσμο ενθάρρυναν τους αθλητές να τερματίσουν. Πρεσβευτής φέτος ήταν ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ενώ πάντα παρούσα η μεγάλη κυρία των μαραθωνίων Μαρία Πολύζου.
Δρομείς κάθε ηλικίας από 52 χώρες συμμετείχαν σε όλες τις διαδρομές, ενώ ρεκόρ στην κλασική απόσταση πέτυχε ο Κενυάτης Kurgat Kiptoo Moses με 2:16:08 που είναι ένας από τους καλύτερους χρόνους που έχουν επιτευχθεί σε Μαραθώνιο στην Ελλάδα.
Στις γυναίκες πρώτη θέση για την Moonika Kitt από την Εσθονία σε 3:22:14, ενώ δεύτερη τερμάτισε η Hannah Garvey με 3:24.32 από τη Μεγάλη Βρετανία και τρίτη ήταν η Ana Maria Wilson από την Κολομβία με 3:27:39. Πρώτη Ελληνίδα ήταν η Ευαγγελία Βλαχάκη με 3:28:31.
Στον αγώνα του Ημιμαραθώνιου μεγάλος νικητής ήταν ο Μιχάλης Χατζηιωάννου με 1:14:45, ο οποίος τιμά συνεχώς τον Μαραθώνιο Ρόδου με την παρουσία του και στις γυναίκες νίκησε η Ουκρανή Anna Georgievskaya σε 1:33:59.
Ξεχωριστή παρουσία στη διοργάνωση είχε και ο πρωταθλητής του Μαραθώνιου της Αθήνας, Παναγιώτης Καραΐσκος που ήταν ο μεγάλος νικητής των 10χλμ. με 32:06, ενώ η Ιρλανδή Rachel Murphy ήταν πρώτη στις γυναίκες με 41:40.
Το Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου φώτισε η Μαραθώνια Φλόγα που είχε φέρει ο ΣΕΓΑΣ μία μέρα νωρίτερα στο νησί και σε ειδική τελετή άναψε ο βωμός στην Πλατεία Δημαρχείου.
Του χρόνου ο Μαραθώνιος θα έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια. Ήδη η οργανωτική επιτροπή έχει ξεκινήσει να εργάζεται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στα Δωδεκάνησα και υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!
Σάντυ Λαδικού