Τώρα που έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας των 37ων Πανελλήνιων αγώνων Βετεράνων αθλητών Στίβου, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν, αλλά και αυτούς που συνέργησαν στην άψογη αυτή διοργάνωση. Ειδικά, τον άξιο, οργανωτικό, ακάματο εργάτη του αθλητισμού και δη του κλασσικού, ΣτέργοΧατζηστέργο, Πρόεδρο του ΣΕΒΑΣ Κω «ο Φειδιππίδης»! Ο καθρέφτης των λόγων και των πράξεων του η πορεία της ζωής του τόσο στους αγωνιστικούς όσο και στους στίβους της ζωής. Απλός, ταπεινός συνεχιστής μιας πολύχρονης πορείας ενός συλλόγου όπως αυτού των Διαχρονικών Αθλητών Κω, με πολλές επιτυχίες και διοργανώσεις αγώνων, Ημιμαραθώνιων, αλλά και βραβεύσεων αθλητών, όπως παλαιότερα το 1997 στο ξενοδοχείο Μαριτίνα, των αθλητών στίβου του «Ιπποκράτη», με την παρουσία του τότε Ρόδιου Παραολυμπιονίκη στο μήκος Θανάση Μπαράκα, μια χρονιά πριν ο σύλλογος του «Ιπποκράτη» πάρει για πρώτη φορά την 1η θέση στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες, αναδεικνύοντας την ανάγκη παροχής κινήτρωνστην προσπάθεια να απομακρυνθούν τα νέα παιδιά από τους στίβους του θανάτου και να οδηγηθούν στους ασφαλείς στίβους της ζωής. Η καταπολέμηση δε των ναρκωτικών δεν ξεκινά στα 14 αλλά στα 4!
Η φωτογραφία(1) από το αρχείο του συλλόγου ΣΕΒΑΣ Κω και τη βράβευση του, στο πρόσωπο του τότε προέδρου του, στην εκατονταετηρίδα του «Γ.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ» 1905-2005 στη Ρόδο. Παράλληλα, στην οργανωτική επιτροπή του Διεθνή Διαγορείου Δρόμου Ειρήνης και Φιλίας 10.000 μ., που διεξήχθη για τον εορτασμό της ήσαν τρία μέλη του «Φειδιππίδη», Παντελής Νίνης, Βασίλης Κεφάλας, Αντώνης Κρητικόςφωτ. (2), αναγνωρίζοντας πλην των άλλων την οργανωτική εμπειρία των ανθρώπων του.
Στην αρχή ο σύλλογος είχε τμήμα στίβου με νέα παιδιά, όμως στην πορεία αποβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τον κλασσικό αθλητισμό στο νησί και την αποτελεσματικότερη εκπροσώπησή του, πήραμε την απόφαση να ενώσουμε δυνάμεις, παραχωρώντας τους αθλητές-τριες μας στο σύλλογο του «Ιπποκράτη»!
Εδώ, να κάνω μια απλή αναφορά στους παλαιότερους συναθλητές μου, που συνέβαλαν στη δημιουργία του «ΣΕΒΑΣ ΚΩ», όπως τονΓιάννηΠαμπό, Βαγγέλη και Μιχάλη Τρακόσσα, Μιλτιάδη Πανδή, Γιώργο Γόνατο, Δημήτρη Μουσελίμη, Λευτέρη Ρήγα. Στη φωτ.(3) αθλητές του συλλόγου από την συμμετοχή τους στον Ημιμαραθώνιο της Νισύρου.Δίπλα στον τότε Έπαρχο Μάνο Θεοδωρίδη, ο γνωστός υπερπρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Γιάννης Κούρος.
Μια μικρή, τιμητική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε και στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κώστα Μαριετούλη, Γιάννη Τρικοίλη, Βασίλη Κεφάλα, Μανόλη Φραζή, Γιάννη Καπερώνη, Δημήτρη Παπαθεοδώρου, και φυσικά την μακαριστή Χριστίνα Κωνσταντίνου που μαζί με τον άξιο αθλητή Ιμπραήμ Φαναρτζή εκπροσωπούσαν επαξίως το νησί μας στις ρίψεις. Όλοι τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού στο νησί. Σήμερα, στην Κω υπάρχει ένας μόνο σύλλογοςστίβου ο «Γ.Σ. Εύδαμος» οι άνθρωποι του οποίου κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής παλεύουν για το καλύτερο δυνατό.
Εύχομαι, με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του συλλόγου ΣτέργοΧατζηστέργο, στη συνέχιση της αξιόλογης αυτής πορείας του «ΣΕΒΑΣ ΚΩ»στο χρόνο με τη σύμπραξη όλων μας, αναδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος αμυντικός μηχανισμός στα όποια προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου όπως το σάκχαρο, η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες αλλά και στα όποια αδιέξοδα της νεολαίας μας όπως η αυξανόμενη βία και τα ναρκωτικά.
Καθώς, λοιπόν, η επένδυση στον αθλητισμό σε χρήμα και χρόνο είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις προτρέπουμε τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξουν την μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων του «ΕΥΔΑΜΟΥ», μοναδικού συλλόγου στίβου, όπως φυσικά και τους υπόλοιπους συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά αθλήματα.
Πληροφοριακά, ο Φειδιππίδης ταυτίζεται με τον οπλίτη εκείνον που έφερε στους Αθηναίους το μήνυμα της περιφανούς νίκης επί των Περσών στο Μαραθώνα (490π.Χ.),λέγοντας ¨Νενικήκαμεν» λίγο πριν ξεψυχήσει από την εξάντληση. Ο δε Εύδαμος (2ος/1ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής με καταγωγή από την Κω, που στέφθηκε Ολυμπιονίκης κατά τους 17ους (92π.Χ.) Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας στο αγώνισμα του σταδίου, τον κατ΄εξοχήν δρόμο ταχύτητας, κατά τον οποίον οι δρομείς θα έπρεπε να διανύσουν μια φορά το μήκος του σταδίου, σημερινή αντιστοιχία 200μ. περίπου
Με το παράδειγμά όλων μας και ιδιαίτερα του κ. Κων/ου Χατζηεμμανουήλ, σε μια εποχή έλλειψης προτύπων, μπορούν πολλά νέα παιδιά να βοηθηθούν, ώστε να πλησιάσουν τους στίβους της ζωής απομακρυνόμενα από τους σύγχρονους στίβους θανάτου, φυσικά και μεγαλύτεροι, καθώς αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο αθλητισμός δίνει όχι μόνο χρόνο στη ζωή αλλά και ζωή στο χρόνο μας.