Την απαγόρευση αγοράς τσιγάρων εφ’ όρου ζωής στα παιδιά εξετάζει η Αγγλία, σύμφωνα με ένα «τολμηρό», όπως το χαρακτηρίζει η Daily Mail, σχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Σε σχετική έκθεση που υποστηρίζεται από τον υπουργό Υγείας, Σαΐντ Τζαβίντ, περιλαμβάνονται δράσεις όπως απαγόρευση του καπνίσματος σε παμπ, τη διακοπή πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ κ.ά.
Η νόμιμη ηλικία που μπορεί κάποιος να αγοράζει προϊόντα καπνού στην Αγγλία θα πρέπει να αυξάνεται κατά ένα χρόνο κάθε χρόνο έως ότου τελικά κανείς να μην μπορεί να αγοράσει προϊόντα καπνού, αναφέρει η κυβερνητική έκθεση.
Η προοδευτική αύξηση της ελάχιστης ηλικίας από τα 18 ήταν μία από τις 15 συστάσεις που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη έκθεση, με απώτερο στόχο μέχρι το 2030 η χώρα να… απαλλαγεί από το κάπνισμα.
Ο υπουργός Υγείας ανέθεσε στον πρώην επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα παιδιά, Javed Khan, να βρει τρόπους με τους οποίους η Αγγλία θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από το κάπνισμα έως το 2030. Ως απαγόρευση του καπνίσματος ορίζεται το ποσοστό των καπνιστών να είναι 5% ή λιγότερο στην Αγγλία, σε σύγκριση με το σημερινό 15%.
Οι υπουργοί αναμένεται να απορρίψουν την προτεινόμενη πολιτική, η οποία εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία και σημαίνει ότι όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008 δεν θα μπορούν να αγοράσουν τσιγάρα.
Μεταξύ των τολμηρών προτάσεων περιλαμβάνεται το να συνταγογραφούν οι γιατροί ηλεκτρονικά τσιγάρα και ατμοποιητές στους καπνιστές, προκειμένου να τους βοηθήσουν να κόψουν το κάπνισμα.
Επίσης, να απαγορευτεί στα σούπερ μάρκετ και τις ιστοσελίδες να πωλούν καπνό, ενώ οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να αναγκαστούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια καπνού, ώστε να περιοριστεί το πού μπορούν να πωλούνται τσιγάρα.
Όλες οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές που δείχνουν ανθρώπους να καπνίζουν ή άλλες «εικόνες καπνού» θα πρέπει, επίσης, να αξιολογούνται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, όπως η καταβολή αμοιβής στις μέλλουσες μητέρες ως ένας είδος επιβράβευσης στην προσπάθειά τους να το κόψουν, την απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες, κήπους, παμπ και οπουδήποτε αλλού σερβίρεται φαγητό και ποτό σε εξωτερικό χώρο.
Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν, θα δημιουργήσουν μια «κοινωνία χωρίς κάπνισμα», θα σώσουν ζωές και θα εξοικονομήσουν χρήματα.
Ωστόσο, η ομάδα εκστρατείας υπέρ του καπνίσματος «Forest» δήλωσε ότι μια «απαγόρευση δεν θα σταματήσει τους νέους από το κάπνισμα, αλλά θα οδηγήσει τους Βρετανούς να αγοράζουν τσιγάρα στη μαύρη αγορά, όπου κανείς δεν πληρώνει φόρους και τα προϊόντα είναι εντελώς ανεξέλεγκτα».
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 6 εκατομμύρια καπνιστές στην Αγγλία και το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη νόμιμη αγορά καπνού στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία αυξήθηκε για τελευταία φορά το 2007 από τα 16 στα 18 έτη.
in.gr