Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έκαναν γνωστό ότι κατέγραψαν σε νοσοκομεία σχεδόν 60.000 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου και της 12ης Ιανουαρίου, στην πρώτη σχετική ανακοίνωση μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής «zero-COVID». Αυτός ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει θανάτους εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.
Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση από τα προηγούμενα αναφερθέντα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο αναφορικά με την πανδημία, στον απόηχο παγκόσμιας κριτικής για τα δεδομένα του κορωνοϊού της χώρας.
«Συνολικά 59.938 (θάνατοι) καταγράφηκαν μεταξύ 8ης Δεκεμβρίου και της 12ης Ιανουαρίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Κίνας, κατεγράφησαν 5.503 θάνατοι ως αποτέλεσμα αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκλήθηκε από μόλυνση από κορωνοϊό. Επιπλέον, κατεγράφησαν 54.435 θάνατοι ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά έπασχαν και από άλλα νοσήματα, όπως καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο επίσημος αριθμός απωλειών περιλαμβάνει μόνο τους θανάτους ασθενών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, βάσει του ορισμού που έχει υιοθετήσει η Κίνα. Η μέση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν 80,3 έτη και το 90% των θανόντων ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τη South China Morning Post.
Η Κίνα έχει δεχθεί επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιεύει για την πανδημία. Πολλές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, καλώντας το Πεκίνο να μοιραστεί περισσότερα δεδομένα με τον υπόλοιπο κόσμο.
Έπειτα από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών, η Κίνα ήρε ξαφνικά τα περισσότερα από τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στις αρχές Δεκεμβρίου. Έκτοτε, ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί ραγδαία.
Η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τον περασμένο μήνα την καταχώριση των θανάτων από COVID-19 σε αυτούς που οφείλονται άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με τον κορωνοϊό. Αυτή η αμφιλεγόμενη αλλαγή στη μεθοδολογία σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός θανάτων δεν καταγράφεται πλέον σχετικός με την COVID.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε αυτόν τον νέο κινεζικό καθορισμό θανάτων, θεωρώντας τον «πολύ στενό». Το Πεκίνο αντέκρουσε αυτές τις επικρίσεις και κάλεσε τον ΠΟΥ να υιοθετήσει μια «αμερόληπτη» θέση απέναντι στην COVID.
Η Κίνα ανακοίνωσε για τελευταία φορά ημερήσιους αριθμούς θανάτων από COVID-19 την περασμένη Δευτέρα.
Οι αρχές είχαν αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα τον περασμένο μήνα – στοιχεία που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές σε γραφεία τελετών.
Τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να δίνουν μηνιαίες και όχι καθημερινές ενημερώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ενώ διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον COVID αυτό το έτος, η Κίνα είχε αναφέρει στο παρελθόν λίγο περισσότερους από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου στον κόσμο.
Η κορύφωση της COVID-19 θα διαρκέσει 2-3 μήνες
Δύο έως τρεις μήνες αναμένεται να διαρκέσει η έξαρση του νέου κύματος κορωνοϊού στην Κίνα. Οι κινέζοι επιδημιολόγοι προβλέπουν πολλά κρούσματα και στην κινέζικη ύπαιθρο, όπου το υγειονομικό σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστο για ένα νέο κύμα κορωνοϊού.
Οι λοιμώξεις αναμένεται να αυξηθούν στις αγροτικές περιοχές καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις πόλεις τους για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, οι οποίες ξεκινούν επίσημα από τις 21 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα την πολιτική «zero COVID» και άνοιξε ξανά τα σύνορά της την περασμένη Κυριακή.
Με πληροφορίες από AFP