Τα exit polls απ' τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις και δείχνουν μονομαχία του απερχόμενου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Οι δημοσκοπήσεις εξόδου δείχνουν ότι ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 27%-29%, ενώ η Λεπέν το 23%-24% των ψήφων. Επίσης, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν που συγκεντρώνει περίπου 20% αναμένεται να είναι ο ρυθμιστής του β' γύρου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Ακολουθεί με 7% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%.
Ο Μακρόν ζητά από τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά
Υπό τους επευφημισμούς υποστηρικτών του που φώναζαν «και ένα και δύο και πέντε ακόμη [χρόνια]» και «Μακρόν Πρόεδρος», ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, καθώς και τους υποψηφίους που τάχθηκαν εναντίον του και όσους ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να τον στηρίξουν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν για να εμποδίσει την ακροδεξιά να πάρει την εξουσία. «Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν μαζί μας».
Ο Μακρόν είπε ακόμα ότι ελπίζει να πείσει αυτούς που δεν ψήφισαν ή που ψήφισαν ακραίους υποψηφίους. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον α' γύρο και τόνισε πως ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία δεν είναι η Γαλλία.
Η Λεπέν υποσχέθηκε να «βάλει τάξη στη Γαλλία»
Σε δηλώσεις της η Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των exit polls, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της, μίλησε για μια νέα ελπίδα στη Γαλλία και ζήτησε μια «έντιμη συζήτηση» σε αυτές τις περίπου δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μέχρι τον β' γύρο.
Η Λεπέν κάλεσε όσους δεν ψήφισαν τον Μακρόν, να την ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, όπως μετονόμασε το Εθνικό Μέτωπο που ίδρυσε ο πατέρας της, είπε ότι θα είναι η «πρόεδρος όλων των Γάλλων» αν εκλεγεί στον δεύτερο γύρο και έθιξε όλα τα γνωστά θέματα για τα οποία έκανε προεκλογική εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένης της επαναβεβαίωσης των γαλλικών αξιών, του ελέγχου της μετανάστευσης και της διασφάλισης της ασφάλειας για όλους.
«Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να "αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας", να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει το «κοινωνικό χάσμα», Είπε επίσης πως θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος.
Υπό τους πανηγυρισμούς των υποστηρικτών της που φώναζαν «θα νικήσουμε», υποσχέθηκε να «βάλει τάξη στη Γαλλία μέσα σε πέντε χρόνια».
Μια σκληρή μονομαχία
Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι προβλέψεις exit polls επιβεβαιωθούν, η Γαλλία ετοιμάζεται για μια επανάληψη της αντιπαράθεσης του 2017 που έφερε τον Μακρόν στην εξουσία, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή τη φορά το αποτέλεσμα θα να είναι το ίδιο.
Ο 44χρονος Μακρόν πέτυχε μια συντριπτική νίκη πριν από πέντε χρόνια και έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Όμως πλέον προετοιμάζεται για μια πολύ πιο σκληρή μάχη απέναντι στην 53χρονη αντίπαλό του, η οποία υπόσχεται σεισμικές αλλαγές για τη Γαλλία –τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο– εάν γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.
Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αναμένεται να επηρεάσει την κατεύθυνση της Ευρώπης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μακρόν έχει υποστηρίξει σθεναρά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, ενώ η Λεπέν έχει εκφράσει την ανησυχία της για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στο βιοτικό επίπεδο των ίδιων των Γάλλων. Ο Μακρόν είναι επίσης σταθερός υποστηρικτής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων), ο β' γύρος αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπος, καθώς εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.
Εξάλλου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τον β' γύρο έδειξαν ότι η ακροδεξιά Λεπέν έχει ψαλιδίσει τη διαφορά με τον Μακρόν, η οποία πλέον βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους (1-3%). Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν φέρεται θορυβημένος καθώς διαπιστώνει πως δεν κεφαλαιοποίησε σε εκλογική δύναμη τις διπλωματικές του παρεμβάσεις στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, ενώ η Λεπέν απολαμβάνει πολύ μεγάλη δημοτικότητα, «παίζοντας» έξυπνα με το θέμα της ακρίβειας.
Στηρίζουν Μακρόν οι περισσότεροι υποψήφιοι
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Σε δηλώσεις του μετά τα exit polls, είπε ότι τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν σωστά την οργή των ανθρώπων στη Γαλλία. Παραδέχτηκε την απογοήτευσή του, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πολιτικό του αγώνα. «Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο» ήταν το μήνυμά του.
«Γυρίζει μια νέα σελίδα του αγώνα...θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει. Συγκεντρώσαμε λαϊκό μέτωπο» είπε. «Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Μην δίνετε τις ψήφους σας στην κυρία Λεπέν. Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μία ψήφο για την κυρία Λεπέν. Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα ακούγεται τώρα», τόνισε ο υποψήφιος της Αριστεράς.
Αλλά και η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, θα στηρίξει τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. «Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.
Στήριξη Μακρόν στον β/ γύρο ανακοίνωσε και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ το ίδιο έχουν υποδείξει και ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό.
Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο. «Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. Η υποψήφια των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, του κόμματός του, η Βαλερί Πεκρές, δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.
Οι υποψήφιοι Γιανίκ Ζαντό (από τους Οικολόγους), Φαμπιέν Ρουσέλ (από τους Κομμουνιστές), Αν Ινταλγκό (από τους Σοσιαλιστές) και Βαλερί Πεκρές (από τους Ρεπουμπλικανούς) αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Αντίθετα, ο ακροδεξιός Ζεμούρ θα στηρίξει τη Λεπέν. Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με τη Λεπέν αλλά «δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι' αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν».
Μικρότερη η συμμετοχή
Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια που ήταν στο 69,42%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Γαλλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η αποχή στις σημερινές εκλογές θα κυμανθεί μεταξύ 24% και 26%: πρόκειται για ποσοστό αποχής μεγαλύτερο σε σχέση με τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.
Η Le Monde, στο κύριο άρθρο της την Παρασκευή, είχε επισημάνει τον κίνδυνο της υψηλής αποχής, τονίζοντας πως «διαφαίνεται μια συμμετοχή ενδεχομένως χαμηλότερη κι από εκείνη που σημειώθηκε τη θλιβερή 21η Απριλίου του 2002». Τότε, δηλαδή, που ήρθε δεύτερος ο πατέρας Λεπέν.
https://www.efsyn.gr/