Τι κάνει ένα εστιατόριο ξεχωριστό και άξιο να λάβει μια υψηλή διάκριση; Προφανώς η απάντηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες: Εφευρετικότητα, πειραματισμός, αγνά υλικά, τόλμη, αλλά και κάτι το νέο που να προάγει κάθε φορά τη γαστρονομία δημιουργώντας νέες γαστρονομικές εμπειρίες και διευρύνωντας ταυτόχρονα τους γευστικούς ορίζοντες όσων θα απολαύσουν το μενού του. Με όλα τα παραπάνω κριτήρια και πολλά ακόμη, οι γευσιγνώστες κριτές του θεσμού "50 Best" αναδεικνύουν κάθε χρόνο το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.
Τι προσφέρει το εστιατόριο Disfrutar και γιατί διακρίθηκε
Για το 2024 αυτό δεν είναι άλλο από το Disfrutar στη Βαρκελώνη. Το βασικό μενού του ισπανικού εστιατορίου τιμάται λίγο κάτω από τα 300 ευρώ, 290 για την ακρίβεια, χωρίς κρασί ενώ με τα κρασιά που ταιριάζουν για το κάθε πιάτο προστίθενται στον λογαριασμό άλλα 160 ευρώ, πάντοτε κατ' άτομο. Σημειώνεται ότι "disfrutar" στα ισπανικά σημαίνει "απολαμβάνω".
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το βασικό μενού περιλαμβάνει 30 πιάτα, δηλαδή 30 ξεχωριστές δημιουργίες. Το κορυφαίο εστιατόριο, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της πελατείας του, προσφέρει και μενού από 390 έως 1.050 ευρώ κατ' άτομο ανάλογα με τον αριθμό των συνδαιτυμόνων στο ίδιο τραπέζι.
Στο σκεπτικό τους, οι κριτές του "50 Best" σημειώνουν για το Disfrutar: "Ο συνδυασμός εξαιρετικά ευφάνταστων πιάτων, αξεπέραστης τεχνικής μαεστρίας και παιχνιδιάρικης παρουσίασης έχει ως αποτέλεσμα την γευστική εμπειρία μιας ζωής, τόσο γεμάτη εκπλήξεις όσο και αναμνήσεις".
Στα πιάτα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ντόνατ με χαβιάρι, παγωμένο σάντουιτς γκασπάτσο, μπισκότο παρμεζάνας με γρανίτα παρμεζάνας, ταϊλανδέζικη σουπιά με καρύδα, πιτσούνια με σπαγγέτι από φύκια, αμύγδαλα και σταφύλια.
Τι είναι ο θεσμός "50 best"
Ο θεσμός "50 best" καταγράφει τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και την ποικιλομορφία του γαστρονομικού τοπίου του κόσμου από το 2002.
Χάρη στην ομάδα 1.080 ειδικών της γαστρονομίας, καθώς και στη δομημένη και ελεγμένη διαδικασία ψηφοφορίας, η ετήσια λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου περιλαμβάνει προτάσεις για μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, ενώ λειτουργεί και ως βαρόμετρο για τις παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των διοργανωτών, "η λίστα με τα "50 best" εστιατόρια του κόσμου έχει κερδίσει τη νομιμοποίησή της παρέχοντας καθοδήγηση σε επίδοξους καλοφαγάδες, εμπνέοντας ανθρώπους να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν εστιατόρια και μπαρ, αποκαλύπτοντας ανερχόμενους σεφ και γαστρονομικές τάσεις και αναδεικνύοντας τη λεπτότητα και την πολυπλοκότητα των διαφόρων κουζινών και πολιτισμών".
thetoc.gr