Έπειτα από εβδομάδες διπλωματικού "πυρετού" για το θρίλερ της Ουκρανίας, με τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας να επιστρέφουν στο ψυχροπολεμικό παρελθόν, και με τη Μόσχα να έχει συγκεντρώσει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, η Μόσχα έκανε το πρωί μια κίνηση στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Το ερώτημα είναι αν οδηγούμαστε σε πραγματική αποκλιμάκωση ή αν είναι άλλη μια κίνηση τακτικής από τον Ρώσο Πρόεδρο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου την απόσυρση ορισμένων στρατευμάτων από τις νότιες και δυτικές στρατιωτικές περιοχές, τμήματα των οποίων βρίσκονται δίπλα στην Ουκρανία.
Η είδηση συνοδεύθηκε από ρωσικούς πανυγυρισμούς αλλά και ειρωνίες από τον ίδιο τον Πούτιν περί δυτικής προπαγάνδας για επικείμενη επίθεση, ενώ πρέπει να σημειωθεί η άμεσα θετική αντίδραση των αγορών. Οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν δραματική μείωση.
Πούτιν: "Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη"
Ο πρόεδρος της Ρωσίας μετά τις πρωινές ειρωνείες και τις δηλώσεις περί "αβάσιμης υστερίας της Δύσης", το απόγευμα της Τρίτης δήλωσε πως "δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο επιμένουμε στις προτάσεις μας για το θέμα της ασφάλειας" στις οποίες όπως είπε "δεν υπάρχει εποικοδομητική αντίδραση στις παρά μόνο ορισμένα στοιχεία χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις".
Απαντώντας για το θέμα της απόσυρσης στρατευμάτων είπε ότι "ελήφθη απόφαση για μερική απόσυρση στρατευμάτων". Αναφορικά με την κατάσταση στην επαρχία του Ντόνμπας στην ανατολική Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι "πρέπει να βρεθεί λύση για την κατάσταση στην επαρχία του Ντόνμπας", λέγοντας μάλιστα πως "στην περιοχή συντελείται γενοκτονία" και ότι η "πλειοψηφία των Ρώσων υποστηρίζει της ημιαυτόνομες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας".
"Η λύση πρέπει να βασίζεται στις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Μινσκ", είπε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς που τον επισκέφθηκε στο Κρεμλίνο. Ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την ανάγκη "στην παρούσα κατάσταση να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων επιλογών".
Στο Κϊεβο αλλά στις δυτικές πρωτεύουσες η είδηση έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα τοποθετήθηκε επισήμως πολλές ώρες αργότερα.
"Αναφορικά με τις ρωσικές δηλώσεις περί απόσυρσης ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, εμείς στην Ουκρανία έχουμε έναν κανόνα: Δεν πιστεύουμε ό,τι ακούμε, πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε. Αν αυτές τις δηλώσεις ακολουθήσει απόσυρση, θα πιστέψουμε ότι είναι η αρχή μιας αληθινής αποκλιμάκωσης".
ΝΑΤΟ: "Συγκρατημένη αισιοδοξία"
"Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, κι αυτός είναι ένας λόγος για "συγκρατημένη αισιοδοξία", ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση", τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την "πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες".
Στη συνέχεια ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. "Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας", είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται "πραγματική αποκλιμάκωση", που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.
Περισσότερες νατοϊκές δυνάμεις στα ανατολικά της Συμμαχίας
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Η θετική αντίδραση των αγορών
Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι τιμές της ενέργειας στον απόηχο της αισιοδοξίας που επικρατεί για την έκβαση της ρώσο - ουκρανικής κρίσης, μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι αποσύρει μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει στα ουκρανικά σύνορα.
Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (Dutch TTF) βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα των 73,8 ευρώ/MWh, έχοντας πέσει νωρίτερα έως και στα 72,5 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με τα επίπεδα της τιμής χθες (79,6 ευρώ/MWh) αλλά και 18% σε σχέση με το χτεσινό υψηλό ημέρας (88 ευρώ/MWh).
thetoc.gr