Υπάρχει μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου (συνολικό κόστος του έργου 20 δισεκατομμύρια δολάρια), που κατασκευάζει η Τουρκία στην παράκτια πόλη Μερσίνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με δήλωση την Κυριακή του βουλευτή της αντιπολίτευσης Αλί Μαχίρ Μπασασίρ (Ali Mahir Basar?r). Η Μερσίνη βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.
Θαλασσινό νερό εισχωρεί από το τσιμεντένιο δάπεδο του σταθμού, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, δήλωσε ο βουλευτής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο Twitter, ο οποίος μοιράστηκε και βίντεο που δείχνει τη ρωγμή.
Ο βουλευτής προέτρεψε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να απορρίψουν το έργο, ισχυριζόμενος ότι το δάπεδο όπου θα τοποθετηθεί ο αντιδραστήρας έχει ήδη υποστεί ζημιά κατά τη φάση κατασκευής του.
Μηχανικοί και εργαζόμενοι άρχισαν από νωρίς να προειδοποιούν για πιθανή πυρηνική καταστροφή αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του και μια ΜΚΟ υπέβαλε αγωγή σε τουρκικό δικαστήριο ζητώντας να σταματήσει η κατασκευή.
«Η χώρα μας σύρεται σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφή, επειδή το Ακούγιου βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη.
»Το έδαφος είναι (σαθρό) εξ ολοκλήρου από νερό.
»Εάν συμβεί σεισμός μετά την κατασκευή, η Μεσόγειος και η Μερσίνη θα υποστούν μια τραγωδία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν το έργο όσο υπάρχει ακόμα χρόνος.
Όπως βλέπετε και στην κεντρική εικόνα, ο σταθμός χτίζεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.
Μια ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών, η οποία ταρακούνησε τη νοτιοανατολική Μεσόγειο το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, επανέφερε αναπόδραστα στη συζήτηση το πολύκροτο θέμα του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιου, τον οποίο η Ρωσία ανεγείρει για λογαριασμό της Τουρκίας κοντά στη Σελεύκεια, μόλις εκατό χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού και πάνω σε σεισμικό ρήγμα, παρά τις έντονες αντιδράσεις.
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, όχι μόνο στην Κύπρο, από τα βόρεια παράλια της οποίας είναι ορατές κάποτε οι ακτές της Παμφυλίας όπου χτίζεται ο σταθμός, αλλά και στην Ελλάδα και αλλού είναι πως στο ιστορικό της ανέγερσής του συναντά κανείς άκρως ανησυχητικά δεδομένα.
Το κόστους 20 δισεκατομμυρίων πυρηνικό εργοστάσιο χτίζεται από τη Ρωσία και παρουσιάζεται από αναλυτές ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την προ ετών επαναπροσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα.
Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι θα είναι ασφαλές, ωστόσο οι ανησυχίες που διατυπώνονται δεν αφορούν μόνο την τοποθεσία και το σεισμικό ρήγμα αλλά και σφάλματα όπως η ρωγμή η οποία είχε ανακαλυφθεί τον Μάιο του 2019 στο τσιμεντένιο περίβλημα του πρώτου αντιδραστήρα.
Λίγο αργότερα, η Ένωση Επιμελητηρίων των Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας (TMMOB) είχε αποκαλύψει ότι μια δεύτερη ρωγμή εντοπίστηκε μέρες μόλις μετά την πρώτη, με εκπρόσωπο της ΤΜΜΟΒ να λέει χαρακτηριστικά:
«Ανακαλύψαμε ότι οφειλόταν σε μια τρομακτική έλλειψη επιθεωρήσεων.
»Το εργοτάξιο λειτουργεί με τη λογική των εργολάβων αντί των μηχανικών».
Οι φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό πληθαίνουν όσο περνάει ο καιρός και η ανέγερση του Ακούγιου προχωρά με ορίζοντα την ολοκλήρωση του έργου το 2023, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.
Ο Δένδιας έχει προειδοποιήσει:
Το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, στο Ακούγιου, έθεσε πολύ ξεκάθαρα δύο φορές, τέλη Μαΐου και τέλη Ιουνίου πέρσι, ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε και προειδοποίησε ότι ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός συνιστά απειλή για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ:
«Η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου.
»Δεν θα έπρεπε να συνεννοηθεί με τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας;
»Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή.
»Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών.
»Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;», είπε στα τέλη Μαΐου.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα τέλη Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε:
«Επίσης, υπάρχουν άλλα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τουρκία και για τα οποία εμείς έχουμε εκφράσει θέση.
»Να σας πω ένα παράδειγμα το οποίο δεν έχει πετύχει να ανέβει ψηλά στο δείκτη ούτε της επικαιρότητας ούτε του ενδιαφέροντος, αλλά είναι υπαρκτό και πραγματικό: τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, τον οποίο κατασκευάζει η Τουρκία και για τον οποίο, σύμφωνα με το ισχύον Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις ασφαλούς λειτουργίας σε όλες τις γύρω χώρες της περιοχής.
»Διότι, αν συμβεί κάτι στο Ακούγιου, τις συνέπειες δεν θα τις πληρώσει μόνο η Τουρκία, θα τις πληρώσει και η Κύπρος και η Ελλάδα και το Ισραήλ».
Πηγή tribune.gr