Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ποιες είναι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τους ρωσικούς πυραύλους S-400

15/12/2020
56 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας προβλέπει η απόφαση των ΗΠΑ για την προμήθεια από την πλευρά της γειτονικής χώρας των ρωσικών πυραύλων S-400. Οι κυρώσεις δεν είναι ικανές φυσικά να γονατίσουν την Τουρκία αλλά δεν είναι και ανώδυνες για την Αμυντική της Βιομηχανία ενώ το συμβολικό μέρος της απόφασης, το γεγονός ότι επιβάλλονται κυρώσεις βάση του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) σίγουρα δεν διέφυγε της προσοχής του Ταγίπ Ερντογάν.

Η χθεσινή απόφαση θίγει τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και ειδικά τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους της Διεύθυνσης. Με τις επιβληθείσες κυρώσεις, μπλοκάρονται τα περιουσιακά στοιχεία και των τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και απαγορεύεται η είσοδός τους στη χώρα. Επιπλέον, προβλέπεται η απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών, δανείων και πιστώσεων προς τη Διεύθυνση, γεγονός που σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στις παραγγελίες και την παραγωγή του πολεμικού υλικού της γειτονικής χώρας.


Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί ο εξοστρακισμός της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή και την αγορά αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών τελευταίας γενεάς F-35, που επίσης "έτσουξε” την Αγκυρα. Η απόφαση των νέων κυρώσεων προκάλεσε αναταραχή και οργή στην Αγκυρα που απείλησε με αντίποινα, ενώ η επικείμενη ανάλυψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζό Μπάιντεν, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ανησυχία από το καθεστώς Ερντογάν. 

Αναλυτικά τα μέτρα


Οπως αναφέρουν Τα Νέα οι κυρώσεις προβλέπουν περιορισμούς στην έκδοση θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) που είναι αρμόδια για όλο το αμυντικό πρόγραμμα της Τουρκίας και υπάγεται απευθείας στον κ. Ερντογάν, καθώς επίσης στον αντιπρόεδρό της Φαρούκ Γιγίτ, στον Σερχάτ Τζένκογλου, επικεφαλής του τμήματος Αεροπορικής Άμυνας και Διαστήματος, όπως επίσης στον Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ, υπεύθυνο προγραμμάτων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αεροπορικών Αμυντικών Συστημάτων της SSB. 

Η λίστα των κυρώσεων προβλέπει ακόμα την απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγών και εγκρίσεων για κάθε αγαθό και τεχνολογία που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην SSB.

Με την απόφαση απαγορεύεται σε αμερικανικές Τράπεζες να χορηγήσουν Δάνεια και Πιστώσεις προς την SSB, ύψους,, ως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Επίσης απαγορεύεται κάθε είδους οικονομικής φύσης βοήθεια από την αμερικανική Τράπεζα Εξαγωγών – Εισαγωγών, για εξαγωγές προς την SSB.

Προβλέπεται ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκφράσουν αντίθεση σε δάνεια που θα ωφελούσαν την SSB από διεθνείς χρηματοοικονομικού θεσμούς ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση θεωρήσεων στα προαναφερθέντα πρόσωπα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Εξωτερικού (Office of Foreign Assets – OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προσέθεσε την SSB στη σχετική λίστα του, καθώς και τους προαναφερθέντες αξιωματούχους στον κατάλογο όσων προσώπων υπόκεινται σε πάγωμα κάθε περιουσιακού στοιχείου στις ΗΠΑ, ενώ Αμερικανοί υπήκοοι υπόκεινται σε απαγόρευση να προχωρούν σε συναλλαγές με τα πρόσωπα αυτά. 

thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ