Αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο κορονοϊός έχει οδηγήσει στο θάνατο περίπου 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως -σε αντίθεση με τα 3,2 εκατομμύρια που δηλώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον περασμένο Απρίλιο-, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στους μικρούς αριθμούς διαγνωστικών τεστ και τα κατά κανόνα αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος τέτοιων υποαναφορών έχει συμβεί και σε αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου, οι οποίες παρουσίασαν τεράστια νούμερα σε κρούσματα και θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, το πιο σημαντικό γεγονός είναι πως πολλοί Covid ασθενείς πέθαναν χωρίς επιβεβαίωση της νόσου, ειδικά στους πρώτους μήνες της εμφάνισης του κορωνοϊού και πριν την έκρηξη της πανδημίας.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων
Σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων, οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων Covid παγκοσμίως: 905.289, πολύ υψηλότερο από τα 574.043 που έχουν καταγραφεί επίσημα μέχρι σήμερα. Ακολουθεί η Ινδία και το Μεξικό, όπου υπολογίζεται ότι τα θύματα της νόσου ήταν περισσότερα από 600.000, σχεδόν τριπλάσιο από τις αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όσον αφορά στη Βρετανία, εκεί έχουν υπάρξει 209.661 θάνατοι, περίπου 60.000 περισσότεροι από ό, τι στην πραγματικότητα έχουν καταγραφεί.
Ο καθηγητής Κέβιν Μακκόνγουεϊ, καθηγητής εφαρμοσμένων στατιστικών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στη Daily Mail ότι υπήρχαν λόγοι να πιστεύουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς, επειδή υπήρξαν τουλάχιστον 13.000 μαζικοί θάνατοι στο ξεκίνημα του πρώτου κύματος, που δεν αποδόθηκαν στον κορονοϊό.
Ακόμα και χωρίς τους (πρόσθετους) θανάτους που δεν αναφέρονται, η κρίση του Covid-19 είναι μια από τις δέκα πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία:
- Η βουβωνική πανούκλα, γνωστή και ως ο Μαύρος Θάνατος ή Μαύρη Πανώλη, ήταν η πιο θανατηφόρα από όλες τις ασθένειες, σκοτώνοντας περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους τον 14ο αιώνα.
- Η ευλογιά, η δεύτερη θανατηφόρα πανδημία στην ανθρώπινη ιστορία, κόστισε τη ζωή 56 εκατομμυρίων ανθρώπων για περισσότερα από 400 χρόνια, πριν τελικά εξαλειφθεί το 1980.
Ο Δρ Κρίστοφερ Μιούρεϊ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Όσο τρομερό κι αν ακούγεται, αυτή η ανάλυση δείχνει ότι τα πραγματικά θύματα είναι σημαντικά χειρότερα από όσο νομίζουμε. Η κατανόηση του πραγματικού αριθμού των θανάτων Covid όχι μόνο μας βοηθά να εκτιμήσουμε το μέγεθος αυτής της παγκόσμιας κρίσης, αλλά επίσης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αναπτύσσουν σχέδια πρόληψης και ανάκαμψης».
Γιατί δεν καταγράφονται σωστά τα θύματα
Ο Δρ Μιούρεϊ τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού δεν έχει αναφερθεί όπως θα έπρεπε, επειδή όλες οι χώρες μετρούν μόνο εκείνους που καταλήγουν σε νοσοκομεία ή σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη. «Αλλά σε πολλά μέρη του πλανήτη, τα αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας και η χαμηλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη πολλαπλασιάζουν τα πραγματικά θύματα». Σύμφωνα με την ανάλυση:
- Το Καζακστάν ήταν το κράτος με την υψηλότερη απόκλιση μεταξύ επίσημων και πραγματικών θανάτων Covid, καταγράφοντας επίσημα περίπου μόνο 5.600 θανάτους Covid, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός έχει ξεπεράσει τους 81.600.
- Η Αίγυπτος βρέθηκε να έχει παρόμοια ανισότητα, με περίπου 13.500 επίσημους θανάτους σε σύγκριση με τους σχεδόν 170.000 «πραγματικούς».
- Ο τελικός αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία βρέθηκε να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που ανακοίνωσε η κυβέρνηση -108.000 αντί 10.390.
- Στη Ρωσία ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος: 593.000 αντί για τους «επίσημους» 109.000 θανάτους.
Ο Δρ Μιούρεϊ πρόσθεσε: «Πολλές χώρες έχουν καταβάλει εξαιρετική προσπάθεια για τη μέτρηση του πραγματικού αριθμού θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, αλλά η ανάλυσή μας δείχνει πόσο δύσκολο είναι να εντοπίσουμε με ακρίβεια μια νέα και ταχέως εξαπλωμένη μολυσματική ασθένεια. Ελπίζουμε ότι η σημερινή έκθεση θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα κενά στην αναφορά θνησιμότητας Covid, έτσι ώστε να μπορούν να κατευθύνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της νόσου, αλλά και τους τεράστιους κρατικούς πόρους που διατίθενται γι’ αυτό το σκοπό».