Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer είναι κατά 90% αποτελεσματικό και αυτό έχει σκορπίσει την ελπίδα στην ανθρωπότητα για τη νικηφόρα τελική έκβαση του πολέμου κατά του κορονοϊού.
Όμως, ποιες θα είναι οι παρενέργειες του εμβολίου; Αυτοί που μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα τώρα είναι οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου. Το εμβόλιο το έχουν λάβει περίπου 43.500 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν παρενέργειες αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Ωστόσο, όπως είπαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν σύντομα. Παραμένει άγνωστο αν πήραν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό.
Μιλώντας στην "Daily Mail" η 45 χρονη Κάρι και ο 44χρονος Γκλεν περιγράφουν τι ένιωθαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Η Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την έγχυση της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα της. Οι παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης, έγιναν χειρότερες μετά τη δεύτερη δόση, τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε.
Είπε ότι προσφέρθηκε να γίνει εθελόντρια γιατί αισθάνθηκε ότι είναι καθήκον της ως πολίτη και η χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer την έκανε να αισθανθεί περήφανη. Εξήγησε επίσης ότι είδε τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν και έτσι πήρε την απόφαση. "Ο καθοριστικός παράγοντας για μένα είναι να μην χαθούν άλλες ζωές και να πάρουμε την ζωή μας πίσως", είπε χαρακτηριστικά.
Ο 44χρονος Γκλεν Ντίσιλντς είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα βαρύ hangover αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν.
Παράλληλα, δηλώνει ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό λέγοντας χαρακτηριστικά: "Οι πρώτες αναμνήσεις του παππού μου ήταν οι καμπάνες που χτυπούσαν και σήμαιναν τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας φρικτός πόλεμος και οι άνθρωποι αισθάνθηκαν τεράστια αγαλλίαση όταν τελείωσε. Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ. Αισθάνομαι ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της φρικτής κατάστασης".
Μια άλλη εθελόντρια δήλωσε στο CBS ότι η διαδικασία ήταν πανεύκολη. Η έγχυση του εμβολίου έγινε στο μπράτσο της και η ίδια δεν μάτωσε καθόλου. Πάντως δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό ή το εικονικό εμβόλιο, ωστόσο εξήγησε ότι η διαδικασία είναι ίδια, αφού έδωσε δείγμα αίματος, ούρων, τη ζύγισαν, τη θερμομέτρησαν, τη ρώτησαν για το ιατρικό της ιστορικό.
Κορονοϊός: Τι είναι η "ψυχρή αλυσίδα" του εμβολίου της Pfizer που ανησυχεί τους ειδικούς
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει να έχει εμβόλιο για τον κορονοϊό έως το τέλος του έτους και ότι η πειραματική θεραπεία της Pfizer είναι "πολύ ελπιδοφόρα".
Αλλά το εμβόλιο, βασισμένο σε μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί συνθετικό mRNA για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού, έρχεται με ειδικές προκλήσεις καθώς πρέπει να αποθηκευτεί σε μείον 70 βαθμούς Κελσίου (-94 F) ή και χαμηλότερα , θερμοκρασία ισοδύναμη με έναν χειμώνα της Ανταρκτικής. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε το αίτημα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για δίκαιη διανομή δόσεων εμβολίου μόλις είναι διαθέσιμα.
Η Pfizer δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό καθώς αποκάλυψε τα πρώτα επιτυχημένα προσωρινά δεδομένα από μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας. Τα δεδομένα ασφαλείας σχετικά με το εμβόλιο σε συνεργασία με την BioNTech SE θα μπορούσαν να έρθουν αργότερα αυτόν τον μήνα.
"Όπως προβλέψαμε, θα έχουμε ένα εμβόλιο στα τέλη του τρέχοντος έτους. Και της Pfizer είναι πολύ ελπιδοφόρο", δήλωσε ο Tedros στην ετήσια υπουργική συνάντηση του ΠΟΥ.
"Και θα περιμένουμε επίσης όλο και περισσότερα", πρόσθεσε.
Η "ψυχρή αλυσίδα" που ανησυχεί του ειδικούς
Ωστόσο, η ανάγκη διατήρησης του εμβολίου σε εξαιρετικά ψυχρή αποθήκευση θα μπορούσε να περιπλέξει οποιοδήποτε πρόγραμμα εμβολιασμού, κυρίως σε περιοχές της Ασίας ή της Αφρικής όπου το κλίμα είναι ζεστό, οι αποστάσεις τεράστιες και η απαιτούμενη υποδομή μπορεί να λείπει.
"Τα συναρπαστικά νέα χθες για ένα πιθανό αποτελεσματικό εμβόλιο που διατίθεται προειδοποιούν σημαντικές προκλήσεις ψυχρών αλυσίδων για τις αφρικανικές χώρες από το είδος του εμβολίου όπως είναι αυτό. Κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην υποστήριξη που θα παρέχεται", δήλωσε ο Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.