Κι ενώ οι συζητήσεις προέδρων, πρωθυπουργών και καγκελαρίων επικεντρώνονταν στους οδικούς χάρτες για την άρση των περιορισμών κατά της Covid-19, για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα, πλέον η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει νέα μέτρα περιορισμού, lockdown και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς προκαλώντας αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις.
Για ακόμα έναν χειμώνα ο κορωνοϊός πλήττει την Ευρώπη, η οποία έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των παγκόσμιων κρουσμάτων και θανάτων.
Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν στην Ευρώπη εκατονάδες χιλιάδες θάνατοι από τον κορωνοϊό έως τον Μάρτιο.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ξανά, αρκετές κυβερνήσεις άρχισαν να επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς στις δραστηριότητες, από το καθολικό lockdown της Αυστρίας, το μερικό lockdown στην Ολλανδία και τα τοπικά lockdown στη Γερμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε επίσης την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, με την Αυστρία -η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη, περίπου 66%- να γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που θέτει ζήτημα καθολικότητας.
Οι αποφάσεις αυτές, ωστόσο, συναντούν σφοδρή αντίδραση του πληθυσμού, με μεγάλες διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκές πόλεις κατά των lockdown, της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των περιορισμών στο πλαίσιο της πανδημίας γενικότερα.
Η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου κάποια μέτρα lockdown το περασμένο σαββατοκύριακο αρχικά για τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αλλά τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
Το βράδυ της Παρασκευής βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Ρότερνταμ, όπου πλήθος διαδηλωτών διαμαρτύρονταν κατά των μέτρων. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψεις προειδοποιητικών πυρών και χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν το πλήθος. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 20 συνελήφθησαν, με τον δήμαρχο της πόλης να κάνει λόγο για «όργιο βίας».
Αλλά και στην πρωτεύουσα της Αυστρίας Βιέννη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για το lockdown και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η διαδήλωση οργανώθηκε από το ακροδεξιό κόμμα FPÖ, ωστόσο ο ηγέτης του, ο Χέρμπερτ Κικλ, ήταν απών αφού έχει βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό.
Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας, σε μικρή απόσταση από την καγκελαρία, κρατούσε πανό με συνθήματα κατά της «δικτατορίας του κορωνοϊού». «Όχι στον διχασμό της κοινωνίας» έγραφε ένα πλακάτ.
Αλλά και σε χώρες με καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού, επανέρχονται οι περιορισμοί, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων. Η Ιρλανδία εισήγαγε μεταμεσονύκτια απαγόρευση κυκλοφορίας στον κλάδο της εστίασης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία - όπου το 87% του συνολικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο - η κυβέρνηση σκέφτεται νέα μέτρα καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται.
Τα εμβόλια λειτουργούν αλλά χρειάζονται και μέτρα
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο παρά το γεγονός ότι ισχύει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, πως τα εμβόλια λειτουργούν και λειτουργούν καλά.
Ανεξάρτητα από το πόσο εντυπωσιακό είναι το ποσοστό εμβολιασμού μιας χώρας, ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν αναμένεται να σταματήσουν την επιδημία μιας χώρας.
«Το εμβόλιο ελέγχει τους θανάτους, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ένας ιός που έχει καθιερωθεί ως ενδημικός και σε ορισμένες χώρες έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από άλλες επειδή υπήρξαν λιγότερο άκαμπτοι έλεγχοι», δήλωσε στο CNNi ο David Heymann, πρώην διευθυντικό στέλεχος του συμπλέγματος μεταδοτικών ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Οι περιορισμοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα και η τήρησή τους μπορεί επίσης να διαφέρει πάρα πολύ. Και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και καλά εμβολιασμένα έθνη όπως η Ιρλανδία μπορεί να υποστούν σοβαρές αυξήσεις.
Ανησυχεί ο ΠΟΥ για την Ευρώπη
Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν 500.000 ακόμη θάνατοι από τον κορωνοϊό έως τον Μάρτιο, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ανέφερε το BBC.
Ο Δρ Κλούγκε εξηγεί πως το νέο κύμα της πανδημίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η χειμερινή περίοδος, η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και το ανεπαρκές επίπεδο κάλυψης των εμβολίων.
Ο ίδιος ζήτησε απλά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η μεγαλύτερη ανάπτυξη του εμβολίου και καινοτόμες ιατρικές θεραπείες για την COVID.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση γύρω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά αυτή η μέθοδος θα πρέπει να είναι μόνο η «έσχατη λύση».