Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), που είπε πως τα πρόσφατα κρούσματα σε ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Κίνα είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου».
Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουάνγκ του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ότι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι «να κατανοήσουμε το μέγεθος και το σχήμα του παγόβουνου».
Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε ένας από τους ασθενείς θα κολλήσει στη συνέχεια 2,5 ανθρώπους. Αυτό δίνει μια «συχνότητα επίθεσης 60-80%».
«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πολύ μεγάλος αριθμός» είπε ο Λουάνγκ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian».
Ακόμη και αν το γενικό ποσοστό θνησιμότητας είναι 1% -το οποίο θεωρεί πιθανό ο Λουάνγκ εάν ληφθούν υπόψη και οι πιο ελαφρές περιπτώσεις- ο απολογισμός θα είναι δραματικός.
Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, ο ειδικός ταξιδεύει τώρα προς μια συνάντηση ειδικών του ΠΟΫ στη Γενεύη.
Εκεί σκοπεύει να θέσει δύο βασικά ζητήματα στους συναδέλφους του:
- Πρώτον η κλίμακα της αυξανόμενης παγκόσμιας επιδημίας
- Δεύτερον να εξεταστεί εάν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα έχουν αποδώσει καρπούς.
Μάλιστα, σε περίπτωση που τα κινεζικά μέτρα ασφαλείας έφεραν αποτελέσματα, τότε θα πρέπει και άλλες χώρες να σκεφτούν να τα υιοθετήσουν.
«Πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο»
Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.
«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.
Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος.
«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε.
«Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες», πρόσθεσε.